Primarul Florin Birta şi președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, au primit luni, 21 octombrie, vizita ambasadorului Japoniei în România, Exelența Sa E.S Katae Takashi, aflat pentru prima dată în vizită la Oradea.

 

La întâlnire a participat și city managerul Mihai Jurca, dar și consilierul primarului, Călin Corpaș, cel care s-a ocupat de organizarea acestei vizite oficiale. Înaltul emisar nipon a sosit la Oradea însoțit de Hiroshi Kudo - prim secretar, șef al secției economice din cadrul Ambasadei.

Încă de la începutul întrevederii, ambasadorul Japoniei a precizat că anul acesta se împlinesc 65 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice dintre România și Japonia, manifestându-și dorința de promova schimburile economice și culturale dintre Oradea, respectiv județul Bihor și Japonia, dar și de a întâri relațiile româno-japoneze pe trei domenii importante: cooperare în domeniul politic și al securității, cooperare economică și cooperare în domeniul culturii, științei, tehnologiei și inovării.

 

Invitație la Expoziția Mondială Expo Osaka, Kansai 2025

 

Excelența Sa a precizat că anul viitor va avea loc în Japonia, Expoziția Mondială Expo Osaka, Kansai 2025, la care va participa și România, evenimentul fiind o ocazie foarte potrivită pentru începutul unor viitoare parteneriate. Astfel, ambasadorul japonez a lansat invitația de participare pentru Oradea și județul Bihor la această importantă expoziție.

Primarul Florin Birta a mulțumit oaspetelui său pentru invitația făcută.

În România operează deja 110 întreprinderi japoneze. Prin Parcul Industrial I, Oradea găzduiește una dintre cele mai importante investiții nipone din România - firma Nidec care activează în industria auto.

În cadrul discuțiilor, Excelența Sa a apreciat interesul arătat de municipalitate pentru industria IT, manifestându-și dorința pentru viitoare parteneriate în acest domeniu: „În domeniul IT există deja premise ca întreprinderile românești și cele japoneze să dezvolte colaborări. Ambasada noastră a organizat anul trecut Forumul Inovației la Cluj-Napoca, iar anul acesta în Japonia. Acest eveniment  este o ocazie foarte potrivită de a întări și dezvolta colaborarea pe segmentul IT”.

„E adevărat că în ultimii 20 de ani, noi am fost centrați pe probleme interne, pentru că la fel ca mai toate țările din Europa de Est aveam mari întârzieri în dezvoltarea economică, confruntându-ne cu lipsa de locuri de muncă și cu migrația forței de muncă.  Pricipalul obiectiv a fost atragerea de companii care să creeze locuri de muncă. Acum, datorită investițiilor făcute, Oradea este un pol de dezvoltare economică pentru Vestul României. În anii următori dorim să dezvoltăm acest pol de producție regional. Oradea este cea mai bună locație pentru companiile străine care țintesc spre piața europeană, în primul rând pentru că e foarte aproape de Vest, dar și pentru că avem infrastructură și terenuri pe care să le punem, la dispoziția firmelor japoneze”, a explicat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Apoi, Ilie Bolojan a solicitat ambasadorului japonez să prezinte punctual ce ar trebui să facă administrația locală pentru a veni cât mai prompt în întâmpinarea mediului de afaceri japonez interesat de piața europeană. Printre lucrurile care ar trebui punctate, ambasadorul a amintit: participarea Oradiei și a Bihorului la Expoziția Mondială de la Osaka, de anul viitor, pregătirea unor materiale în limba japoneză în care să fie prezentate atât beneficiile unei viitoare investiții în Bihor, cât și mediul de afaceri local, dar și pregătirea unor oameni care să cunoască limba japoneză, precizând că: „Orașele care au reușit să pătrundă pe piața japoneză sunt cele care au oameni care cunosc limba japoneză”.

Primarul Florin Birta l-a asigurat pe oaspetele său că va depune toate diligențele pentru participarea la expoziția mondială din 2025, cât și pentru pregătirea unor materiale în limba japoneză, precizând că se va consulta și cu reprezentanții firmei japoneze Nidec.

„În ceea ce privește participarea la Forumul de Inovare, avem firme specializate în acest domeniu cu care vom ține legătura pentru participarea la acest important eveniment”, a completat primarul.

Totodată, în cadrul întâlnirii city managerul Mihai Jurca a fost desemnat persoana de legătură a „Asociației oamenilor de afaceri japonezi”, acesta având deja o experiență vastă în relațiile cu investitorii care au decis să dezvolte un business în Oradea. Astfel, în viitor există posibilitatea ca întâlnirea oamenilor de afaceri japonezi să aibă loc și la Oradea. De asemenea, ambasadorul  a observat asemănarea dintre Japonia și județul Bihor în ceea ce privește existența apelor termale, folosite în scop balnear curativ și de relaxare.

 

Schimburi culturale româno – japoneze

În ceea ce privește schimburile culturale, ambasadorul nipon a aminitit de colaborările cu Euro Foto Art, adăugând că pe partea lingvistică există deja un interes pentru limba japoneză: „Am înțeles că în Oradea sunt peste 200 de elevi, studenți care învață limba japoneză, deci există o bază pentru învățarea limbii japoneze. Am fi recunoscători, dacă pe viitor universitățile orădene ar crea cursuri de limbă japoneză”.

De asemenea, E.S Katae Takashi, a precizat că Ministerul Învățământului din Japonia oferă anual câteva burse pentru studenții din alte țări.

„În ultimii ani, Editura Humanitas a tradus în română multe cărți japoneze, iar asta pentru că fiul domnului Liiceanu a studiat în Japonia. Astfel, românii au putut avea acces la cultura japoneză. Aceasta ne arată întradevăr că e bine să ai oameni care studiază în altă țară, pentru că ei devin cei mai buni ambasadori ai culturii acelei țări. Suntem deschiși să ne organizăm să identificăm acel student pe care să îl trimitem la studii în Japonia, și care apoi să se întoarcă la Oradea pentru a da mai departe ceea ce a învățat. Ceea ce a făcut Japonia în ultima sută de ani se vede în eficiența sistemului japonez, astfel că suntem deschiși la astfel de vizite de studiu. Sunteți un exemplu de performanță. De altfel, curba lui Mikitani (fondatorul Rakuten - n.red.) vorbește despre efortul pe care trebuie să îl faci până la capăt, și încă câteva procente după ce ai ajuns la final, ca sa putem vorbi de performanță ”, a menţionat Ilie Bolojan.