Ieri, încă de la prima oră, strada Republicii fierbea înăbușit. Pe lângă prichindei cu buchete de flori în mâini, se puteau zări elevi în uniforme școlare, de la Gojdu, Aurel Lazăr sau Mihai Eminescu. Prin hărmălaia și agitația din jur, viața părea încărcată cu o nouă energie, contrastantă cu diminețile leneșe, atât de specifice Corso-ului orădean.

 

Energia de pe strada principală, s-a împrăștiat apoi la școlile din oraș, acolo unde elevii au format careuri pentru a asculta ce au de spus cei care timp de ani buni le vor călăuzi pașii. Pentru profesori, școala e un ciclu repetitiv, plin de provocări, pentru părinți o ocazie potrivită să retrăiască momentele tinereții, iar pentru elevi o reîntâlnire cu colegii și prietenii cei mai buni. Pentru unii elevi însă, cei din clasa zero, momentul are o încărcătură aparte urmând a fi retrăit, niciodată la această intensitate, în trecerea de la învățământul primar la cel gimnazial și de la acesta la cel liceal. Fiecare etapă are provocările ei, dar existența acestora îi dau micuțului, cu bujorii în mână și în obrăjori, aflat lângă învățătoare, în primul careu din viața lui, șansa să se reinventeze în lungul drum până la facultate.

Până atunci însă, micuții de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, au făcut cunoștință cu învățătoarele, cu sala de clasă, băncile și coridoarele pe care vor alerga în pauze. La festivitatea de deschidere, a participat, alături de un sobor de preoți și episcopul Greco-Catolic Virgil Bercea, primit cu prietenie de părinți. Directoarea Antonia Nica le-a urat elevilor bun venit în noul an școlar și rezultate cât mai bune.

La Liceul de Arte Oradea s-au strâns în curtea școlii în jur de 1.000 de elevi, profesori, părinți și bunici. Festivitatea a început cu intonarea imnului național de către un cor de copii dirijat de profesorul Arnold Schneider. Printre participanți s-au numărat, alături de directoarea Mihaela Bondor, adjuncta Nagy Gabriella, Arnold Schneider (muzică) și Nada Panait (arte vizuale) și inspectorul școlar Kéry Hajnal.

„Anul trecut școala noastră a obținut 10 premii la olimpiada națională plus sute de alte premii la diferite concursuri, locale, regionale și naționale. Rata de promovabilitate la bacalaureat a fost de peste 80%, ceea ce demonstrează că aici se face învățământ de calitate. Vă rog să îi aplaudați pe boboci, ca într-o clipă ei le vor lua locul celor care astăzi sunt în clasa a XII-a”, a spus Mihaela Bondor care, apoi, în aplauzele elevilor, a prezentat învățătorii și profesorii școlii.

„Întâlnirea noastră de astăzi este o invitație la unitate. Să construim împreună un viitor de succes pentru copiii noștri”, a spus, printre altele, inspectorul școlar general adjunct al IȘJ Bihor, Kéry Hajnal.

În total, în județul Bihor au început școala 95.000 de elevi dintre care 5.000 în clasa zero. Iar ziua de ieri a fost, în cea mai mare măsură, despre ei, cei mai mici dintre cei care au intrat pe porțile școlilor. Ei vor fi actorii principali într-o piesă care se dorește a fi cât mai de succes, lumea de mâine.