Primăria Oradea organizează în zilele de 10, respectiv 12 și 13 iunie, o serie de evenimente prilejuite de Ziua Internațională Art Nouveau, menite să promoveze valorile, importanța și frumusețea creațiilor în stil Art Nouveau din municipiu.

Toate activitățile au loc în cadrul proiectului „Întărirea identității culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau" (acronim proiect -  Art Nouveau 2), acesta fiind un important proiect cu finanțare europeană câștigat anul trecut de Primăria Oradea prin Instituția Arhitectului Șef.

Prin câștigarea acestui proiect, Instituția Arhitectului Șef din cadrul Primăriei Oradea are la dispoziție un buget total de 257.000 euro, din care 85% reprezintă contribuția Uniunii Europene, 13% cofinanțarea asigurată de Guvernul României și 2% contribuția proprie a Primăriei Oradea.

Ediţia a IX-a din anul 2021 a Zilei Mondiale Art Nouveau va evidenţia modele care transpun elementele zoomorfe din decorul imaginat de artişti și arhitecți.

10 iunie, Ziua Mondială Art Nouveau, este dedicată stilului arhitectural ce a caracterizat mai ales perioada 1880-1910 și reprezintă celebrarea memoriei a doi arhitecți reprezentanți ai stilului, Antoni Gaudi și Odon Lechner, această zi fiind sărbătorită pentru prima dată în anul 2013, la inițiativa Muzeului de Arte Aplicate din Budapesta.

Cele mai mari două organizații din Europa care coordonează activitățile Zilei Mondiale a Art Nouveau-ului sunt „Art Nouveau European Routes” din Barcelona și „Réseau Art Nouveau Network” din Bruxelles. În 2019, evenimentul a fost susținut de Alianța Patrimoniului European.

Programul zilei de 10 iunie

De la ora 10.00 va avea loc prezentarea proiectului de amenajare a unui spaţiu urban dedicat arhitecților József şi László Vágó în Campusul Central al Universităţii din Oradea, care va cuprinde elemente arhitecturale reprezentative ale stilului Art Nouveau, ocazie prin care se va marca începerea lucrărilor de amenajare. Evenimentul este organizat de Universitatea Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, în parteneriat cu municipiul Oradea și Oradea Heritage.

La ora 12.00, la Casa Darvas - La Roche, va avea loc vernisajul expoziţiei Glass Nouveau - Portaluri oglinzi vitrate, autor Cristian Florin Anghelescu. Evenimentul este organizat de Oradea Heritage. De la ora 13.00 la 16.00, la Casa Darvas - La Roche va avea loc o conferinţa cu titlul Strălucire multicoloră: Art Nouveau în Oradea. Activitatea este organizată de Consulatul General al Ungariei de la Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Holnap. Pe tot parcursul zilei Casa Darvas - La Roche va fi vizitată gratuit.

Evenimente de weekend dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau

Evenimentele pregătite pentru zilele de 12 și 13 iunie se vor desfășura pe str. Vasile Alecsandri și în zona Pasajului Vulturul Negru, unde vor fi amplasate instalații 3D din pânze imprimate cu decorațiuni zoomorfe. Activitățile au fost gândite atât pentru copii, cât și pentru publicul adult. Astfel, cei mici vor avea parte în intervalul 10.00-12.00 de ateliere de pictură pe faţă, modelaj baloane şi desen; întâlnire cu Prinţesa Fluture;

jocuri cu baloane de săpun; alaiul copiilor în costume zoomorfe (copiii de la Grădinița cu program prelungit nr. 53 din Oradea), alături de Dragonul Zano pe traseul – Casa Darvas - La Roche - strada Libertăţii, Podul Sf. Ladislau, Piaţa Unirii şi str. Vasile Alecsandri. În intervalul orar 18.00-20.00 vor avea loc ateliere de pictură pe faţă, modelaj baloane şi desen; întâlnire cu Prinţesa Fluture; jocuri cu baloane de săpun; alaiul copiilor în costume zoomorfe alături de Dragonul Evenimente pentru adulți.

Evenimentele pentru adulți includ tururi ghidate - organizate de Municipiul Oradea în parteneriat cu Oradea Heritage, dar și activități (expoziție și vizionare de film la Casa Darvas la Roche).

Tururile ghidate sunt limitate la 20 de persoane/grup, pe un traseu tematic care are loc în premieră despre decorațiuni zoomorfe Art Nouveau în Oradea.

Ghidajul va fi coordonat de Alex Trandafir, printr-o colaborare între ORADEAdventure și voluntarii Centrului de Tineret The Spot, participanți în cadrul proiectului „Vocabularul elevului turist.”

Traseu va fi următorul: strada Vasile Alecsandri nr. 1 - Palatul Moskovits Adolf și Fii,  Piața Unirii - Palatul Vulturul Negru, strada Duiliu Zamfirescu – Casa dr. Nemes Aron, Piața Ferdinand - Casa Poynar, strada Iosif Vulcan nr. 7 - Casa Fodor şi Casa Darvas - La Roche.

Înscrierea participanţilor la tururile ghidate se face online pe pagina de facebook Oradea Heritage, în perioada 8 - 11 iunie 2021, până la ora 12.00.

Tururile ghidate vor avea loc atât sâmbătă, 12 iunie, cât și duminică, 13 iunie în limbile română (Ro), maghiară (Hu) și engleză (EN), la următoarele ore: ora 10, ora 11 (RO); ora 12, ora 13 (HU); ora 12 (EN); ora 17, ora 18 (RO); ora 18, ora 19 (HU); ora 20 (EN).

Evenimente găzduite de Casa Darvas - La Roche

Casa Darvas - La Roche va găzdui în data de 12 și 13 iulie expoziţia „Decoraţiuni zoomorfe” și vizionarea filmului „Art Nouveau fără graniţe”. 

Intrarea în Casa Darvas - La Roche se va face din strada Libertăţii.