Facultatea de Drept a Universității din Oradea a fost joi, 22 martie, de la ora 14.00, gazda evenimentului „Perspective juridice”, organizat de studenți cu scopul de a-i ajuta să decidă profesia pe care să o îmbrățișeze după terminarea studiilor.

 

Evenimentul a fost organizat de ELSA Oradea și i-a avut printre invitați pe avocații Răzvan Doseanu și Cosmin Buta (stagiar), pe consilierii juridici Ioana Sasu-Sbârciog și Horațiu Ganea și pe Paul Prada - practician în insolvență și vicepreședinte UNPIR. Scopul evenimentului a fost acela de a contribui la educația juridică a studenților și de a prezenta aspectele definitorii ale profesiilor, pașii care trebuie urmați, avantajele și dezavantajele, oferind și răspunsuri la curiozitățile studenților.

„Prezența dumneavoastră aici este benefică pentru că este foarte important să știți, încă din timpul facultății, spre ce meserie vă îndreptați. Concurența este foarte mare și, cel târziu din anul trei, trebuie să știți exact ce vreți să faceți după terminarea studiilor. Mergeți la procese, studiați cum arată din interior fiecare meserie pentru a alege ce vă place și ce vi se potrivește. Este foarte important să fii specializat. Când faci de toate este dificil să le faci pe toate bine. Din perspectiva meseriei mele, trebuie să vă spun că este cea mai dinamică. Nu-ți face nimeni programul, ți-l faci singur, dar dacă vrei să ai succes lucrezi mult mai mult decât se lucrează în alte meserii. Nu este deloc ușor. În fiecare lună vreau să mă las de avocatură pentru că unele soluții, multe definitive, sunt greu de înțeles. Pe de altă parte, trebuie să știți că nu există satisfacție mai mare ca aceea în care dovedești nevinovăția unui om acuzat pe nedrept. Asta nu se poate plăti cu bani. Dacă vreți să intrați în avocatură ca să faceți bani, trebuie să știți că doar în timp îi puteți face. Dacă vreți să îi faceți repede, s-ar putea să ajungeți acolo unde vreți”, a spus, printre altele, Răzvan Doseanu, care a fost completat de Cosmin Buta: „Eu cred că avocatura nu se face pentru bani. Trebuie să porniți cu gândul că ești psihologul, sfătuitorul și strategul salvării clientului, să găsești cele mai bune soluții pentru el. Să nu deveniți niciodată stăpânul legii, ci sclavul ei”. Consilierul juridic Ioana Sasu-Sbârciog a povestit despre cum este organizată, la nivel național și județean, meseria pe care o practică și în baza căror legi. „Mi-ași dori să fiu în locul vostru, să am vârsta și perspectivele pe care voi le aveți, acum când totul se mișcă mai repede și mai bine, când aveți acces la tehnologii noi și informație. Meseria de consilier juridic nu este una liberală, dar ce facem noi este asemănător în proporție de 99,99% cu ce face un avocat. Cred că este util pentru voi să știți că, pe lângă meseria de avocat, există și alternative aproape similare ca stil de muncă”, a spus Ioana Sasu-Sbârciog.