Cei mai răsfățați dintre pământeni - O zi ca nicicare alta, pentru copiii din Oradea
De la primele ore ale dimineții, copiii au luat ieri cu asalt locurile din oraș rezervate lor. Casa Darvas, unde a avut loc o frumoasă expoziție de mașinuțe, ISU Crișana, unde pompierii i-au lăsat să privească lumea de la înălțimea autospecialelor, Cetatea Oradea, unde Filarmonica și Teatrul au pus în scenă surprize peste surprize, și Parcul Bălcescu unde au putut să se dea pe tobogane gonflabile.
O parte însemnată a instituțiilor din Oradea s-au străduit ieri să le ofere copiilor una din cele mai frumoase zile din viața lor. Și, în cea mai mare parte, au reușit. Asta pentru că oferta a fost una mult mai variată decât în anii anteriori.
Casa Darvas-La Roche a fost deschisă cu mai multe expoziții dedicate copiilor, maşinuţele veacului trecut, perioada Belle Époque și perioada interbelică. Intrarea a fost gratuită, iar expoziția s-a bucurat de o prezență numeroasă, mulți părinți și copii fiind nevoiți să aștepte să le vină rândul să intre.
Noutatea, bine gustată de micuții care nu mai voiau să se desprindă din scaune, a fost prezentarea inedită a unor fotografii animate prin programul Deep Nostalgia. Oradea Heritage, prin Fundaţia de protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, şi-a creat cont pe această platformă pentru a putea realiza şi promova, cu diferite ocazii, cât mai multe astfel de imagini, menite să dea viaţă personajelor – copii, doamne, domni sau imagini de grup. Fotografiile prezentate au surprins, pentru eternitate, un uriaș mozaic de chipuri și atitudini din trecut, capabil să redea atmosfera unei lumi aproape uitate, o mașină a timpului care i-a purtat pe vizitatori spre copilăria veacului trecut, făcându-le cunoștință cu copiii și jucăriile de atunci.
La pompieri și în Cetate
Și la pompieri atmosfera a fost frumoasă. „Ziua Porților Deschise” a fost pentru micuți un prilej numai bun să se urce în autospeciale, să coloreze, să se dea pe toboganul montat anume pentru ei sau să stropească la țintă cu furtunurile pe care le folosesc și pompierii. Unii erau atât de micuți încât abia se vedeau de volanele mașinilor, iar alții abia puteau ține pe cap căștile roșii și lucioase. Asta însă nu-i împiedica să alerge de la o mașină de intervenție la alta, să joace popice sau să se ascundă în cele mai mici cotloane ale autospecialei SMURD. Copiii au putut vizita toate secțiile ISU Crișana din județ (Detașamentul 2 de Pompieri Oradea- strada Aluminei, nr. 57, Stația de Pompieri Aleșd, Garda de Intervenție 1 Mai, Detașamentul Marghita, Stația de Pompieri Săcuieni, Staţia de Pompieri Valea lui Mihai, Garda de Intervenție Sălard, Detașamentul Salonta, Secția de Pompieri Beiuș și Stația de Pompieri Ștei). La cele 12 subunități de pompieri din județ, cei mici și cei mari deopotrivă, au asistat la desfășurarea de exerciții demonstrative specifice (stingere a incendiilor, salvare de la înălțime, echipare contracronometru, acordare prim-ajutor calificat etc.), la prezentarea tehnicii și mijloacelor de intervenție, precum și la sesiuni de informare preventivă, având, totodată, posibilitatea de a deveni, pentru câteva momente, pompieri militari. De asemenea, nu au lipsit jocurile și concursurile special organizate pentru sărbătoriții zilei, care, la final, au primit diplome și materiale informative specifice.
În Cetatea Oradea, micuții nu au avut ce face decât dacă au venit „după program”, adică la orele la care s-au desfășurat evenimentele. Accesul la acestea a fost permis doar celor care puteau demonstra că sunt vaccinați sau aveau rezultatele unui test negativ PCR, nu mai vechi de 72 de ore, ori a unui test negativ antigen făcut cu cel mult în urmă cu 24 de ore. Cei mai mulți prezentau buletinul, fiind ușor găsiți pe platforma de vaccinare.
Evenimentele au început la ora 10.00 cu „Dino şi Oraşul bunelor maniere” (Teatrul Regina Maria, Filarmonica) continuând la 10.20, cu o întâlnire cu copiii, a actorilor din Vrăjitorul din Oz (Teatrul Regina Maria). La 10.30 cei mici au avut parte de un spectacol cu baloane şi momente muzicale (Teatrul Szigligeti), urmat, la ora 11.00, de un spectacol cu muzică din desene animate şi cu desene în fundal (Filarmonica de Stat). După o pauză de câteva ore, timp în care în sala mare a Teatrului Regina Maria copiii au putut vedea „Frumoasa și Bestia”, iar cei din Biharea, un spectacol al trupei Lilliput (Teatrul Szigligeti), în Cetatea Oradea a avut loc un spectacol educativ plin de umor, un one-man show cu Șerban Borda, urmat, la 17.30, de un spectacol de desene și muzică – o planetă miraculoasă (Filarmonica de Stat). Între aceste două evenimente, de la ora 17.00, pe strada Republicii, în faţa cofetăriei Fun Ice, a avut loc un spectacol al Trupei Lilliput (Teatrul Szigligeti). Ziua s-a terminat la ora 18.00 cu spectacolul „Vrăjitorul din Oz” ținut în sala mare a Teatrului Regina Maria.
În paralel, în Parcul Bălcescu, copiii s-au putut da în tobogane gonflabile, iar părinții au putut să-și servească masa la terase.
Tot ieri, de la ora 17.00, la Muzeul Țării Crișurilor (str. Armatei Române nr. 1/A), a avut loc un spectacol muzical în aer liber susținut de studenții Departamentului de muzică al Facultății de Arte de la Universitatea din Oradea. Aceștia au interpretat „Carnavalul animalelor” de Camille Saint-Saens. Pregătirea studenților a fost realizată de lect. univ. dr. Valentina Ventel Horhat, lect. univ. dr. Eleonora Tiu, sub bagheta dirijorului lect. univ. dr. Vladimir Agachi. Spectacolul este coordonat de asist. univ. dr. Andrada Ciupeiu. Intrarea a fost și aici liberă.
Una peste alta, după lunile bune în care pandemia nu i-a lăsat să iasă din case, micuții, și nu doar ei, au redescoperit frumusețea orașului și bucuria de a se juca împreună.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.