Celor ce ne-au dat nume - La mulți ani Oradea, la mulți ani România!
Oraș împodobit în tricolor, mii de oameni cu steaguri, școlari în grupuri compacte și polițiști și jandarmi la fiecare colț de stradă, așa a arătat vineri, în jurul orei 15.00, atmosfera din Piața Unirii, la cea mai importantă zi pentru municipiu, ziua Oradiei.
Festivitatea a început cu intonarea imnului național de către Nicolae Furdui Iancu, urmat de un TEDEUM oficiat de preotul militar al Garnizoanei Oradea. Printre cei prezenți s-au aflat ministrul Culturii - George Ivașcu, episcopul Oradiei și Bihorului - Sofronie Drincec, prefectul Ioan Mihaiu, primarul Ilie Bolojan, viceprimarii Florin Birta și Mircea Mălan, vicepreședinții Consiliului Județean Bihor Ioan Mang și Traian Bodea precum și alți primari, parlamentari, oficialități.
Primul care le-a vorbit orădenilor a fost Ilie Bolojan care a prezentat contextul istoric în care a fost redactată Declaraţia de Independenţă de la Oradea din 12 octombrie 1918 și eliberarea orașului Oradea pe 12 octombrie 1944.
„Nu trebuie să îi uităm niciodată pe militarii care au murit pe front pentru România de astăzi și nici pe cei care au înfăptuit Marea Unire”, a spus la final edilul.
Ministrul Culturii, George Ivașcu a declarat că trebuie să învățăm să fim uniți luând exemplul celor care au făurit Unirea: „suntem aici să le spunem înaintașilor noștri că nu i-am uitat. Oricât de dezbinați am fi, nu putem pune la îndoială momentul definitor al națiunii noastre: Unirea”.
După discursuri a urmat un scurt recital al lui Nicolae Furdui Iancu și ceremonia depunerii de coroane. În jurul orei 16.00, a început momentul cel mai așteptat de public, parada militară.
Apoi a urmat o surpriză, orădenii fiind poftiţi să admire un spectaculos foc de artificii de zi. Exploziile asurzitoare au acoperit cerul senin al oraşului în roşu, galben şi albastru, spre încântarea miilor de participanţi la manifestări.
De la 17.00, în Piața Unirii a avut loc un concert folcloric extraordinar, cu intrare liberă, în cadrul căruia au urcat pe scenă artiști consacrați precum: Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș, Sava Negrean Brudașcu, Ionuț Fulea alături de dansatorii și interpreții Ansamblului Profesionist Crișana.
Tot vineri, 12 octombrie, de la ora 20.00, la Teatrul de Stat Regina Maria a avut loc un recital de pian și vioară, susținut de Alexandru Tomescu și Mircea Sînziana cu o vioară Stradivarius.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.