Ceremonial militar religios organizat în Piaţa Unirii - Ziua Drapelului Naţional, la Oradea
Oradea a marcat, miercuri, Ziua Drapelului Național. Evenimentul a început la Catedrala Adormirea Maicii Domnului (Biserica cu Lună) și a continuat pe platoul din fața Primăriei Municipiului Oradea.
Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca data de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul - roșu, galben și albastru - să reprezinte steagul național al tuturor românilor. După oficierea slujbei de sfinţire de la Biserica cu Lună, oficialităţile şi cei prezenţi s-au deplasat pe platoul din fața Primăriei Municipiului Oradea. Aici a avut loc întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă.
Subprefectul Botházy Nándor a transmis celor prezenți mesajul prefectului Dumitru Țiplea.
„Astăzi ne strângem cu bucurie și mândrie pentru a celebra una dintre cele mai importante sărbători naționale ale României - Ziua Drapelului Național. Acesta este un moment în care reflectăm asupra simbolurilor noastre naționale și ne reamintim de valorile și idealurile pe care le întruchipează drapelul nostru. Constituția României prevede la articolul 12, alineatul 1 că Drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu. Proporțiile, nuanțele culorilor precum și protocolul drapelului au fost stabilite prin Legea nr. 75 din 16 iulie 1994”, a fost mesajul transmis de subprefect.
Acesta a mai adăugat că Drapelul Național al României este o emblemă aparte, încărcată de semnificație și istorie. Culorile sale - albastru, galben și roșu - simbolizează patriotismul, curajul și devotamentul față de patrie. Fiecare culoare are o semnificație distinctă și ne amintește de valorile fundamentale pe care le apreciem și le promovăm în România.
După alocuțiunile referitoare la sărbătorirea Zilei Drapelului Național, urmate de primirea drapelului național și legarea la catargul de arborare, a avut loc binecuvântarea drapelului. A urmat apoi sărutarea drapelului național de către oficialitățile prezente la ceremonie, în ordinea de reprezentare protocolară a instituțiilor statului urmată de intonarea Imnului național al României și înălțarea drapelului național pe catarg. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.