Oradea a sărbătorit, duminică, 23 iunie, 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, printr-un ceremonial militar-religios, depuneri de coroane, un simpozion și un spectacol aniversar în Piața Unirii, alături de orchestra Rapsodia Bihoreană, Marius Ciprian Pop, Nicolae Furdui Iancu și mulți alți interpreți autohtoni.

 

Avram Iancu, una dintre cele mai luminoase figuri ale istoriei naționale, un lider de seamă al Revoluției de la 1848 din Transilvania, a fost omagiat, duminică, la Oradea, la 200 de ani de la naşterea sa. Evenimentele au fost organizate de Centrul de Cultură al Județului Bihor, Consiliul Județean Bihor, Visit Oradea, Primăria Oradea, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Oradea, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” Oradea, cu sprijinul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice din județul Bihor. Primul a fost un ceremonial militar-religios organizat în Parcul Traian, la Bustul lui Avram Iancu. După primirea oficialităţilor şi intonarea imnului de stat, aici a fost oficiat un Tedeum, s-au depus buchete de flori şi au fost interpretate mai multe cântece dedicate Crăişorului munţilor, interpretate de tinerii din cadrul grupului „Moştenitorii cântecului”. Personalitatea lui Avram Iancu a fost evocată prin discursul preşedintelui Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu” la nivel naţional, Tiberiu Groza şi de generalul în rezervă Grigore Bartoş, preşedintele filialei Oradea. De asemenea, subprefectul Emilian Pavel a transmis celor prezenți mesajul Instituției Prefectului - Județul Bihor. „Eroul naţional Avram Iancu a trăit într-o epocă tulbure, într-un timp în care destinele poporului român erau supuse unor mari presiuni și amenințări. Cu toate acestea, el a reușit să se ridice mai presus de provocări și să devină o emblemă a curajului, hotărârii și devotamentului pentru cauza națională, inspirând de atunci și până în zilele noastre, generații de români. Crăișorul munților, așa cum este alintat de către toți românii, a crescut într-un mediu umil, dar, prin educație și inspirat de idealuri nobile pentru neamul lui, Avram Iancu a devenit un lider român care a luptat pentru drepturile și autonomia românilor din Transilvania”, a transmis Emilian Pavel.

„În final, vreau să transmit un mesaj ferm. Crăișorul munților trebuie cinstit an de an, zi de zi, atât aici, la Oradea sau în alte colțuri ale țării, dar mai ales în Panteonul Moților de la Țebea, lângă Gorunul lui Horea, unde își doarme somnul de veci”, a încheiat subprefectul.

Din Parcul Traian, cei care au participat la evenimente s-au deplasat la Primăria Municipiului Oradea, acolo unde s-a desfăşurat simpozionul -„Bicentenar Avram Iancu”. În cadrul simpozionului, coordonatat de prof. univ. dr. Mihai Drecin, a avut loc lansarea Revistei „Identitatea Națională”, urmată şi aici de un scurt moment artistic. În cursul serii de duminică, Piața Unirii a găzduit un concert folcloric susținut de unii din cei mai iubiți artiști români: Nicolae Furdui Iancu și grupul instrumental „Crai-Nou” (Alba-Iulia), Veta Biriș, Sava Negrean Brudașcu, Mirela Mănescu, Florica Zaha, Ana Almășana Ciontea, Marius Ciprian Pop, Antonela Ferche-Buțiu, Ciprian Roman, Ovidiu Homorodean, Bogdan Toma, Grupul de tulnicărese „Apuseni”, Taraful de la Vața. Concertul a debutat în mod solemn cu sunetul tulnicului, care a răsunat din Turnul Primăriei, apoi tulnicăresele de pe scenă au început spectacolul, acompaniate de ritmul sacadat al toacei. De asemenea, zece soldați în uniforme militare pașoptiste au urcat pe scenă, atât la începutul, cât și la finalul concertului. Spectacolul din Piața Unirii a fost prezentat de Marius Ciprian Pop și acompaniat de orchestra „Rapsodia Bihoreană” - dirijor prof. Liviu Buțiu, toacă - Cristian Strugar.