Sute de orădeni, de toate vârstele, au participat, vineri, la ceremonia militară dedicată sărbătoririi Zilei Naţionale, în ciuda faptului că în acest an nu a fost organizată şi o defilare de amploarea celor din anii precedenţi. 

 

Ceremonialul militar-religios a debutat cu primirea persoanelor oficiale, prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă, ocuparea locului în dispozitiv şi intonarea imnului național al României. A urmat o slujbă religioasă oficiată de preoții din structurile sistemului național de securitate din Garnizoana Oradea, în frunte cu preotul militar al Garnizoanei Oradea, Mircea Ioniță.

 

„Ora astrală” a neamului românesc

Alocuțiunile privind însemnătatea evenimentului au fost rostite de către prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, care a dat citire mesajului premierului Mihai Tudose, și de către prof. univ. dr. Ion Zainea. „1 Decembrie 1918 înseamnă pentru istoria poporului român un moment care i-a marcat în mod decisiv existența. Este «ora astrală» a neamului românesc, de la care astăzi se împlinesc 99 de ani”, a spus universitarul orădean.

Zainea a motivat, apoi, de ce, în opinia sa, este o greșeală ca doar Bucureştiul, Iaşiul şi Alba Iulia să fie declarate oraşe ale Marii Uniri, cu ocazia Centenarului. Istoricul a adus argumente istorice clare pentru care și alte orașe, precum Chişinăul, Cernăuţiul, Aradul, Sibiul şi Oradea, ar merita această calitate, având în vedere rolul lor în înfăptuirea Marii Uniri din 1918. Zainea a insistat asupra acestei problematici, arătând că acordarea statutului de oraș al Marii Uniri pentru Oradea este cu atât mai îndreptățită cu cât anunţul făcut de Alexandru Vaida Voievod în Parlamentul de la Budapesta, în anul 1918, privind autodeterminarea românilor din Ardeal, fusese întocmit la data de 12 octombrie, în casa avocatului Aurel Lazăr din Oradea.

„Pe de altă parte, credem că Oradea merită titlul de oraș al Unirii și pentru faptul că are în spațiul său urban o serie de locuri ale memoriei Marii Uniri: are o Piață a Unirii unde se află statuia lui Mihai Viteazul; are o Piață Ferdinand, are o statuie dedicată Reginei Maria - în fața teatrului care îi și poartă numele; are un complex: statuie - stradă - casă memorială, dedicat lui Aurel Lazăr, unul din făuritorii Marii Uniri; are un Parc 1 Decembrie și, nu în ultimul rând, are un momument dezvelit recent și dedicat artizanului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 - Ion I.C. Brătianu, în parcul din Oradea cu același nume”, a punctat Ion Zainea.

 

Cerere în căsătorie

Un moment inedit în cadrul ceremoniei a fost acela în care sublocotenentul Adrian Pal a cerut voie prefectului judeţului, prin intermediul ofiţerului care făcea prezentarea momentelor la microfon, să depună un jurământ special.

„Domnule prefect, vă rog să permiteţi să iau cuvântul. Pe data de 25 octombrie 2012, am depus jurământul de credinţă faţă de ţară, faţă de România. Astăzi, 1 decembrie 2017, în faţa dumneavoastră şi a tuturor celor prezenţi, vreau să depun jurământul iubirii”, a spus tânărul militar.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu i-a aprobat solicitarea, moment în care soldatul a îngenuncheat în faţa alesei lui, Minodora Maria Tărău, şi a cerut-o în căsătorie, iar fata a izbucnit în plâns. Întreaga asistenţă a aplaudat momentul. Adrian Pal este sublocotenent încadrat la Centrul Județean Militar Bihor, iar Minodora Maria Tărău este psiholog.

 

2.700 de porţii de mâncare

Înainte de festivitatea depunerii de coroane, jerbe şi buchete de flori la monument, Corul „Traian Moşoiu” a susținut un scurt recital de cântece patriotice.

Ceremonia militară s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare, în timp ce pe platoul de lângă statuie a putut fi vizitată expoziția cu tehnică și echipament aparținând structurilor din sistemul național de securitate.

Imediat după finalizarea paradei, orădenii au fost invitați să servească meniul tradiţional de fasole cu ciolan, varză murată şi ceai, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. Atât meniul, cât şi varza murată au fost oferite în caserole, în două puncte de distribuţie, din care unul a fost contracost (la un preț de 5 lei). Meniul, care s-a epuizat în aproximativ două ore, a fost asigurat de Primăria Oradea și preparat de militarii Centrului 54 Comunicații din Rețeaua Militară Națională de Comunicații din Oradea. În acest an, municipalitatea a pregătit pentru orădeni 2.700 de porţii de mâncare şi ceai.

Festivităţile au fost organizate de Instituția Prefectului Județul Bihor și Garnizoana Oradea, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, a Primăriei Municipiului Oradea și a structurilor din sistemul național de securitate din Garnizoana Oradea.

Printre cei prezenți la manifestări s-au numărat prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, președintele Consiliului Județean Bihor, Pasztor Sandor, primarul Ilie Bolojan, europarlamentarul Emilian Pavel, subprefectul Iulius Delorean, vicepreședintele CJ Bihor, Traian Bodea, viceprimarii Florin Birta și Mircea Mălan, parlamentarii Gavrilă Ghilea, Florica Cherecheș, Dumitru Gherman, Ioan Cupșa, dar și reprezentanți ai instituțiilor militare, ecleziastice (în frunte cu episcopul ortodox Sofronie Drincec și episcopul greco-catolic Virgil Bercea), reprezentanți ai instituțiilor școlare și culturale.