Frigul și ploaia nu i-au împiedicat nici anul acesta pe reprezentanții cluburilor Lions din Oradea să împartă fluturași și baloane, pe strada Republicii, pentru conștientizarea pericolului pe care îl reprezintă diabetul. Mai mult, și anul acesta se vor strânge bani pentru a trimite 15 copii cu diabet în tabără.

 

Cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva diabetului zaharat, reprezentanții cluburilor Lions i-au îndemnat pe orădeni să conștientizeze pericolul acestei boli și să ia măsuri.

„Acțiunea aceasta a Lions este cam de 100 de ani, de când s-a înființat. A început cu problemele legate de ochi, cu oamenii care nu vedeau și a continuat cu diabetul, acestea fiind strâns legate. De 14 noiembrie, Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat, împărțim fluturași ca lumea să știe care sunt pericolele, să meargă să-și facă analize. La sfârșitul fiecărui an școlar organizăm o tabără pentru copiii care suferă de diabet. Strângem fonduri pentru această tabără, pentru închirierea unei pensiuni, asigurarea de medici și asistente, a unui program permanent. E o mare bucurie pentru ei pentru că nu sunt de obicei luați în tabere cu ceilalți, din cauză că pot avea probleme medicale și lumea nu știe cum să îi trateze. Cam 15 copii din familii cu probleme vor merge în tabără”, a declarat, pentru Crișana, Dana Pantea, președinta Clubului Lions Oradea 22.   

Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice netransmisibile și cea mai frecventă boală endocrină. Se caracterizează prin tulburări ale întregului metabolism, în special ale metabolismului glucidelor și prin complicații care afectează ochii, rinichii, nervii și vasele de sânge. În esență, diabetul zaharat este o boală în care organismul nu produce destulă insulină sau nu o folosește eficient.

Ultimele statistici cu privire la diabetul zaharat în România datează din 2015, când Ministerul Sănătății indica 999.192 de persoane cu diabet aflate în evidențe.