La Colegiul Național „Emanuil Gojdu” a devenit deja o tradiție prezentarea elevilor cu rezultate importante la olimpiadele județene, naționale și internaționale. Cea mai bună performanță din 2018 este medalia de argint la chimie, câștigată de Andrei Bădulescu la Olimpiada Internațională „D. Mendeleev” desfășurată la Minsk, Belarus.

 

Atmosferă destinsă cu multe zâmbete și aplauze ieri, la ora 11.00, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, unde au fost felicitați elevii și profesorii care au obținut performanțe la olimpiadele județene, naționale și internaționale.

„Într-o țară în care lucrurile merg într-o anumită direcție e greu să te deplasezi pe contrasens. Cu toate acestea, mergem înainte. Anul acesta avem la etapele județene ale olimpiadelor școlare 39 de premii I, 23 de premii II, 22 de premii III și 71 de mențiuni. La nivel național avem 24 de premii iar la nivel internațional, prin intermediul elevului Andrei Bădulescu și al profesorului care l-a pregătit, Anița Luncan, avem medalia de argint la Olimpiada Internațională D. Mendeleev”, a spus directorul Florin Nicoară.

Printre rezultatele de excepție cu care școala se mândrește sunt: locul I la Olimpiada de Limba Germană - eleva Cătălina Negruțiu, pregătită de profesoara Liana Bondici; locul III la aceeași olimpiadă - Maria Costea, pregătită de aceeași Liana Bondici; locul III și calificare în Lotul Național la Olimpiada de Științele Pământului - Alexandru Slavoia, pregătit de Luminița Citrea, Anița Luncan, Andreea Jurcă și Dora Anderson; mențiune la Olimpiada de Geografie - Horea Silaghi, pregătit de Dora Anderson; mențiune la Olimpiada de Biologie - Ana Sofia Ciurdar, pregătită de Luminița Citrea; mențiune la Olimpiada de Limba Germană - Adina Filip, pregătită de Liana Bondici; mențiune și mențiune pentru proiect la Olimpiada de Limba Germană - Isabelle Indig, pregătită de Liana Bondici; mențiune la Olimpiada de Chimie - Marc Smausz și Alexandru Slavoia, pregătiți de Anița Luncan; mențiune și calificare în Lotul Național, calificare la Olimpiada Internațională Mendeleev - Andrei Bădulescu, pregătit de Anița Luncan; mențiune la Olimpiada de Limba Italiană - Giulia Benetti, pregătită de Carmen Brehoi; mențiune la Olimpiada Limba Română - Briana Cornea, pregătită de Corina Păcurar; mențiune la Olimpiada Lectura ca abilitate de viață - Ruxandra Tărău, pregătită de Corina Păcurar; mențiune și Premiu Special la Olimpiada de Chimie - Vlad Iova, pregătit de Camelia Ursuța; mențiune specială la Olimpiada de Chimie - Mălina Băguț, pregătită de Anița Luncan, mențiune specială la Olimpiada de Chimie - Vlad Iliescu, pregătit de Anița Luncan, Medalie de Argint la Olimpiada de Informatică - Florin Sabău, pregătit de Corina Luncan, Medalie de Bronz la Olimpiada de Fizică - George Bughiu, pregătit de Berchez D.; Medalie de Bronz la Olimpiada de Fizică - Alexandru Slavoia, pregătit de Andreea Jurcă și Viorel Mititean; Premiu Special și Medalie de Bronz la Olimpiada de Informatică - Paul Bogdan Jurcuț, pregătit de Maria și Adrian Niță; Premiu Special și Diplomă de consecvență la Olimpiada de Geografie - Catinca Iacobescu, pregătită de Dora Anderson; Diplomă de Onoare la Olimpiada de Fizică - Mihai Constantinov, pregătit de Daniela Gîb și Diplomă de Onoare la Olimpiada de Fizică - Lazăr Mihnea, pregătit de Viorel Mititean.

Pentru aceste rezultate elevii au muncit, pe lângă cursurile și pregătirea normală, câte trei ore în plus pe zi. Chiar și așa, conform directorului Colegiului, este foarte dificil să te bați cu școli importante, recunocute ca adevărate pepiniere de olimpici la nivel național. Tocmai de aceea, medalia de argint cucerită la Olimpiada Internațională „D. Mendeleev” este foarte importantă.

„Mă pregătesc din gimnaziu pentru a ajunge aici și nu pot să spun că m-a surprins calificarea la Olimpiada Internațională. Știam că va veni la un moment dat. Ce m-a surprins însă a fost rezultatul. Probele au fost extraordinar de grele și la finalul lor nu mă așteptam să iau medalia de argint”, a spus Andrei Bădulescu.

Chiar dacă numărul premiaților este unul consistent, palmaresul s-ar putea îmbunătăți pentru că multe dintre olimpiade sunt în desfășurare sau urmează să aibă loc.