Concert aniversar Eugen Doga pe scena Filarmonicii - „Ne despărţim cu dor (...) noii mei vechi prieteni”
Deşi sala Filarmonicii din Oradea nu a fost arhiplină, concertul aniversar Eugen Doga rămâne un spectacol de referinţă în palmaresul instituţiei orădene. Un concert pe care maestrul Doga, a cărui muzică se bucură de recunoaştere mondială, l-a susţinut într-un gest simbolic, de prietenie, transilvănenilor de care a fost „înstrăinat”.
„Noi am fost înstrăinaţi, iar venirea mea aici este simbolică. Am venit să ne cunoaştem. Mă bucur că în Oradea, în această seară, mi-am făcut noi prieteni”, a răspuns maestrul Doga aplauzelor entuziaste. Pentru o parte dintre spectatorii prezenţi la concertul de marţi, 10 octombrie, a fost prima întâlnire cu compozitorul moldovean. Deşi majoritatea românilor îi cunosc muzica, puţini fac legătura între valsul favorit şi numele celui care l-a creat. O situaţie normală, din punctul de vedere al artistului, care nu a fost lăsat să treacă Prutul până în 1979, iar după Revoluţie, venirea lui în România a fost un eveniment rar.
Concertul aniversar Eugen Doga 80 a fost compus, în mare parte, din romanţe, tangouri şi valsuri (celebrul Gramofon şi valsul din filmul Dulcea şi tandra mea fiară) la care s-au adăugat un fragment din baletul Venancia, Intermezzo şi Balada. Eugen Doga nu şi-a prezentat însă numai creaţia, ci a adus cu el, pe scenă, spiritul atât de românesc al Basarabiei. I-a avut alături pe soliştii (voce) Mariana Bulicanu, Dumitru Mîţu, Cristina Scarlat şi Sergiu Pungă. I-a scos la rampă pe Vasile Iovu (nai) şi Vitalie Advahov (acordeon) şi odată cu ei, lucrările de inspiraţie folclorică au vibrat pe scena Filarmoncii, iar improvizaţiile realizate de Vitalie Advahov au impresionat audienţa. Alături de pleiada de artişti basarabeni a stat maestrul dirijor Mihai Agafiţa, cel care a insuflat orchestrei orădene o parte din spiritul viu al Basarabiei.
Eugen Doga a mai adus prin romanţele sale şi versul moldovenesc. A vorbit despre iubirea dintre Veronica Micle şi Mihai Eminescu „un dialog între două genii, între două spaţii creatoare”, l-a readus în prim plan pe Grigore Vieru.
Concertul s-a încheiat cu Hora Prieteniei, un moment îndelung bisat de orădeni. În loc de bis, însă, Eugen Doga le-a vorbit din nou spectatorilor. „Ne despărţim cu dor şi vă promit că aceste sentimente, care s-au născut astăzi, aici, le vom lua acasă”, a spus maestrul. Şi-a exprimat speranţa de a se întoarce la „noii mei vechi prieteni” şi i-a îndemnat pe orădeni, ca până la următorul turneu, să-şi facă curajul de a trece Prutul.
Concertul anivesar Eugen Doga a fost posibil cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor. În deschiderea evenimentului vicepreşedintele instituţiei, Ioan Mang, l-a felicitat pe maestrul Doga şi i-a oferit un cadou. A primit în schimb un CD cu un concert de două ore şi un sfert, susţinut în Sala Conservatorului din Moscova.
Evenimentul s-a bucurat şi de sprijinul Ambasadei Republicii Moldova în România, Ministerului Culturii Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova şi Filarmonicii Naţionale Serghei Lunchevici din Chişinău, director general Svetlana Bivol.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.