Conferințe Dilema Veche au debutat la Oradea joi, 5 mai, cu două conferințe și o lansare de carte găzduite de Sinagoga Sion. Psihologul, cercetătorul și rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, a deschis evenimentul cu prezentarea „Au românii umor? Elemente de psihologie a umorului”.

„Nu am venit să fac stand-up comedy. Am venit să vorbesc despre umor din perspectivă psihologică. Despre umor trebuie să discutăm foarte, foarte serios”, a spus Daniel David, primul conferențiar din cadrul evenimentului. O audiență selectă l-a întâmpinat cu deschidere și ... simțul umorului, într-o sinagogă plină până la refuz. Umorul te ajută să faci față unor situații care nu te pun în avantaj. Umorul te ajută să rămâi sănătos din punct de vedere psihic, emoțional și fizic. Umorul este folosit în tratamentul afecțiunilor psihice. Umorul se învață, umorul se educă. Sunt doar câteva dintre ideile care s-au desprins din discursul conferențiarului. Dar care ar fi mecanismele care declanșează umorul? „Umorul rezultă din discrepanța dintre ceea ce mintea noastră credea că o să se întâmple și ceea ce s-a întâmplat. Iar acea discrepanță trebuie să fie surprinzătoare. Însă umorul ține și de interpretarea posibilă a acestei discrepanțe surprinzătoare. Dacă o interpretezi ca un pericol, ea va declanșa anxietate în schimb, interpretarea benignă duce la umor“, a expicat Daniel David. Pentru ca interpretarea să fie benignă, factorul declanșator al umorului nu trebuie să încalce reguli și așteptări care sunt foarte puternice. Iar dacă se încalcă reguli și convenții puternice, pentru a avea umor trebuie asigurat efectul de distanțare. Psihologul a vorbit  și despre cele patru categorii de umor: umorul de afiliere, care ne ajută să relaționăm între noi, umorul self-enhancing, care este un umor de tipul haz de necaz și te ajută să faci față dificultăților (dezvoltat de români în special în perioada comunistă), autoironia și ironia.

Au urmat conferința susținută de scriitoarea Adriana Babeți „Să râzi? Să plângi? Despre râsu'-plânsu' lumii noastre” și lansarea volumului „Viață și teatru pe Scena lumii”, a celebrului teatrolog George Banu.

Găzduite în premieră la Oradea, Conferințele Dilema Veche au ca temă centrală Comedia Lumii și continuă, astăzi și mâine, cu explorarea unor tipuri de umor regional, prin intermediul spectacolului de teatru. Astfel, astăzi, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Regina Maria se va explora umorul caragielesc, prin spectacolul Rosto, după I.L. Caragiale, o producție a Teatrului Act, în regia lui Alexandru Dabija, cu Marcel Iureș, Dan Rădulescu și Ionuț Toader. Mâine, 7 mai, de la ora 19.00, publicul va explora umorul lui Creangă, prin intermediul spectacolului Moș Nichifor, după Ion Creangă, o producție a Teatrului Act, în regia lui Alexandru Dabija, cu Marcel Iureș și Ruxandra Maniu. În ambele seri, după spectacole, va avea loc un dialog public cu Marcel Iureș și George Banu, moderat de redactorul șef al revistei Dilema Veche, Sever Voinescu.

Conferințele Dilema veche sunt un proiect inițiat de Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC) și organizat împreună cu revista Dilema veche, Primăria Municipiului Oradea și APTOR. Partenerii locali ai evenimentului sunt Teatrul Regina Maria și Oradea Heritage.