Pentru evidențierea unității în diversitate, Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” Oradea a organizat marți, 27 noiembrie, în amfiteatrul de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, evenimentul „Costumul tradițional românesc – expresia identității naționale”.

 

Printre participanți s-au numărat muzeograful Simona Bala de la Muzeul Țării Crișurilor, Mariana Barna de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” și Aneta Micle profesor specializat în folclor. În deschidere, a vorbit directoarea Colegiul Naţional „Iosif Vulcan”, Simona Martin.

Conform coordonatorului proiectului, Meda Chetrone, scopul acestuia a fost prezentarea diversității zonelor românești, cu sublinierea unității acestora.

„Au participat 32 de copii de la clasa a XI-a D și VI-a C. Fiecare zonă a fost prezentată în mod diferit. Costumul național a fost în prim plan dar, alături de el, au fost prezentate și dansuri populare, obiceiuri și chiar elemente din gastronomia acestor zone”, a spus profesoara Meda Chetrone care s-a ocupat de proiect împreună cu Lidia Urs, Anca Crișan, Patricia Marcu și Cristina Vaida.

Evenimentul a fost organizat de Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”.