Eveniment foarte important, ieri, la Universitatea din Oradea. În prezența a peste 100 de studenți și profesori a fost lansat „Creative START”, un proiect de anvergură adresat tinerilor din Nord-Vestul țării care vor să devină antreprenori.   

La evenimentul desfășurat în sala de conferințe a Bibliotecii Universității au participat președintele Blocului Național Sindical – Dumitru Costin, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) – Florin Jianu, rectorul Universității din Oradea (UO) – Constantin Bungău, șeful ITM Bihor – Marius Rotar, prim-vicepreședintele CNIPMMR – Ioan Mintaș și președintele Societății Antreprenoriale Studențești a UO – Aurel Căuș.

Rectorul Constantin Bungău a spus că UO sprijină dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale studenților, iar Aurel Căuș a adăugat: „Acest proiect este deosebit de important pentru tineri pentru că are scopul de a dezvolta competențe de natură antreprenorială și de a sprijini activitatea în acest sector care completează procesul de învățământ. Cred că a fost aleasă Oradea pentru că aici este o Universitate importantă, pentru că orașul este în plină dezvoltare și vrem să sprijinim acest lucru”.

Proiectul a fost prezentat de Florin Jianu, președintele CNIPMMR: „Această țară are nevoie de antreprenori, de tineri dinamici care să nu depindă decât de propriile lor capabilități. Ce poate fi mai cool în cariera voastră decât să fiți voi cei care le plătiți salarii colegilor voștri, decât să vedeți cum ideile voastre prind rădăcini și se dezvoltă. La asta poate contribui acest proiect. El a fost gândit în trei etape. Una în care ne adresăm educației. Ne dorim să fie cât mai mulți tineri care să dorească să își dezvolte o afacere. Cea de-a doua etapă este cea a finanțării. Din 600 de persoane care vor participa vor fi selectate 75 de planuri de afaceri care vor primi o finanțare de 160.000 de lei fiecare, adică aproximativ 34.300 de euro, nerambursabili. Etapa a treia este și cea mai importantă din punctul meu de vedere. Este cea a mentoratului. Tinerii a căror afacere a fost selecționată vor fi consiliați de antreprenori cu experiență pentru că nu este simplu ca, la început de drum, să găsești clienți, parteneri sau furnizori”.

Proiectul Creative START se adresează persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, mai multe condiții. Au vârsta de peste 18 ani, au domiciliul sau reședința în regiunea de dezvoltare Nord-Vest: Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj sau Bihor, intenționează să înființeze o afacere în domeniul industriilor creative în mediul urban al regiunii Nord-Vest și nu se află în categoria tinerilor NEETs (acei tineri care nu sunt nici angajaţi și nici nu se află într-o formă de şcolarizare sau formare).

Vor beneficia de activitățile proiectului 600 de persoane, din care minimum 300 vor fi femei. Proiectul va începe cu organizarea gratuită de cursuri de dezvoltare a competențelor antreprenoriale, în fiecare din cele 6 județe ale regiunii, care vor avea o durată de 40 de ore. Perioada de desfășurare a cursurilor este 1 martie 2018 – 3 octombrie 2018.

Planurile de afaceri vor fi evaluate de un juriu format din 6 experți.

Creative START este un proiect finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.