Sistemul medical din Oradea este sugrumat de numărul mare de pacienți cu Covid-19. Luni dimineață, Direcția de Sănătate Publică Bihor raporta că 50 de paturi erau ocupate la ATI, dar până la ora 14.00, se ocupaseră deja 66 din cele 71 disponibile.

Până în această săptămână sistemul medical din Oradea reușise să își gestioneze singur pacienții cu cazuri de Covi-19 în stare gravă, dar lucrurile s-ar putea schimba în curând. Al treilea val a dus la o creștere galopantă a numărului de cazuri care au nevoie de Terapie Intensivă, numărul paturilor disponibile din cele trei spitale fiind tot mai puţine. Pe 21 februarie, în Oradea erau 23 de cazuri la ATI, pe 1 martie 28, pe 8 martie 44, iar luni, 15 martie, 50. Această creștere a fost una care a pus o presiune foarte mare pe sistemul de sănătate local.

„La noi sunt 15 paturi și sunt toate ocupate. Sunt 3 spitale în Oradea care au paturi speciale la ATI pentru Covid-19. Până acum am gestionat bine cazurile, prin colaborare. Dacă Spitalul Municipal a avut nevoie, ne-au sunat. La fel am făcut și noi. Ba chiar am avut și pacienți din alte județe, unde nu mai erau locuri, din Hunedoara, spre exemplu. Dacă va fi însă cazul și nu vom face față vom suna la Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile”, a spus luni, pentru Crișana, dr. Lucia Daina, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea.

Situația nu este roză nici la cel de-al doilea spital care gestionează cazuri de Covid-19.

„La noi sunt 22 de paturi în total. Acum avem 19 ocupate, dar acest număr este unul relativ, pentru că unii pacienți intră, alții ies de la ATI”, a spus dr. Daniel Ferician de la Spitalul Pelican.

Principala unitate medicală care se ocupă de cazurile grave de Covid-19, Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, este într-o situație asemănătoare.

Conform managerului Laurențiu Chiană, dintr-un total de 34 de paturi, luni, erau ocupate 32.

Făcând un calcul simplu, în Oradea sunt 71 de paturi pentru cazurile grave de Covid-19, și sunt ocupate 66.

Nici la nivel național situația nu este mai bună. Duminică, 14 martie, premierul Florin Cîţu a solicitat, la şedinţa Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, identificarea unor spitale noi care să se alăture celor existente în lupta anti-covid, pentru ca numătrul de paturi de Terapie Intensivă să crească la 1.600. Luni, numărul total al persoanelor internate la secțiile de Terapie Intensivă în toată țara era de 1.225.