Magistraţii din întreaga ţară se mobilizează şi încep să ia atitudine faţă de modificările aduse prin OUG la legile justiţiei. Pe data de 27 februarie se vor întruni toate adunările generale ale parchetelor din cadrul Ministerului Public.

 

Judecătorii din Tribunalul Cluj anunță că activitatea judiciară va fi suspendată timp de o săptămână, în urma ordonanţei care modifică legile justiției. La Cluj protestează peste 100 de judecători și procurori.

Judecătorii și procurorii care protestează în fața Curții de apel Cluj au pancarte cu mesaje precum „Domnule ministru, ajunge!", „Justiție independentă", „Stat de drept", „Abrogați OUG neconstituțională 7" sau „Nu există justiție independentă fără procurori independenți".

Judecătorul Mihai Ghica de la Judecătoria Cluj-Napoca a declarat că protestul este unul spontan și are la bază OUG 7 emisă de Guvern „în pripă”, fără consultarea CSM.

Judecătorul Cristi Danileț a declarat, la rândul său, că a fost studentul lui Tudorel Toader și se dezice de el. Totodată, acesta a citit un document potrivit căruia activitatea judiciară va fi suspendată timp de o săptămână, începând de luni, iar cauzele se vor amâna, cu excepția celor urgente (cauze cu minori, ordine de protecție, suspendarea actelor administrative, ordonanțe președințiale).

„Se va declanșa procedura de revocare a membrilor CSM: membrii CSM au refuzat să apere reputația profesională a magistraților caracterizați drept <șobolani> în cadrul mitingului din iunie 2018; președintele CSM - a publicat un comunicat de presă împotriva votului dat în Plenul CSM; judecătorii din CSM au refuzat să adopte măsuri pentru a contraataca adoptarea și efectele OUG nr. 7/2019; membrii CSM au refuzat să soluționeze cererea de apărare a reputației profesionale a magistraților insultați de unii avocați pe treptele Palatului de Justiție la protestul anterior”, a citit Danileț.

Judecătorii arată că susțin contestarea în justiție a modului de desemnare a conducerii Inspecției Judiciare și a conducerii SIIJ și solicită președintelui CSM și președintele statului să sesizeze CCR pentru conflict juridic de natură constituțională generat de adoptarea OUG nr. 7/2019 „pe motiv că se încalcă principiul constituțional al controlului ierarhic și îl împiedică pe Procurorul General al PICCJ să își exercite obligațiile”.

Totodată, judecătorii cer Parlamentulului să dezbată în procedură de urgență adoptarea cu modificări sau respingerea OUG nr. 7/2019, ocazie cu care să abroge dispozițiile legale cuprinse la art 881-889 cu privire la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție și să modifice Legea nr. 90/2001 pentru a restricționa dreptul Guvernului de a legifera prin OUG în domeniul legilor justiției și legislației penale.

 

Tribunale şi parchete cu activitatea suspendată

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș a transmis, ieri, că în cadrul Adunării Generale s-a decis suspendarea activității cu publicul în perioada 25 februarie – 01 martie, în semn de protest față de OUG pe legile justiției.

„În data de 22.02.2019 la Sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș s-a întrunit Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș care a votat în unanimitate susținerea punctelor de vedere exprimate public de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Justiție și Casație și de către Secția de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la modificările legislative intervenite prin adoptarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 7/2019. De asemenea, în cadrul Adunării Generale s-a decis suspendarea activității cu publicul a Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș în perioada 25 februarie – 01 martie 2019 ca formă de protest față de modificările legislative intervenite”, a informat Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au anunțat, vineri, că suspendă activitatea cu publicul până pe 27 februarie, când se întrunesc toate adunările generale ale parchetelor din cadrul Ministerului Public.

"La data de 22 februarie 2019, Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, întrunită în baza Hotărârii nr. 95 din 20.02.2019 a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, a decis, cu unanimitatea celor prezenţi, însuşirea în integralitate şi susţinerea considerentelor hotărârii menționate, apreciindu-se că modificările intempestive aduse legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii şi a corpului de magistraţi, au un impact major asupra capacității Ministerului Public, în ansamblul său, de a-şi aduce la îndeplinire îndatoririle constituționale", arată Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești au decis, vineri, să suspende activitatea timp de cinci zile, săptămâna viitoare, hotărârea fiind luată în unanimitate. Și Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș anunță că își suspendă activitatea trei zile.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa îşi suspendă activitatea timp de trei zile, ca formă de protest față de modificările aduse legilor justiției. Prim-procurorul Viorel Teliceanu a declarat că decizia a fost luată vineri, în cadrul Adunării Generale a Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.

Procurorii Parchetelor de pe lângă Tribunalul şi de pe lângă Judecătoria Iaşi au decis, vineri după-amiază, organizarea unor forme de protest faţă de OUG 7/2019, care modifică legile justiţiei. Protestele vor începe luni, 25 februarie. Concret, procurorii vor intreprinde următoarele forrme de protest: suspendarea activităţii de lucru cu publicul în instituţie urmând a fi primite şi soluţionate cererile cu carracter urgent; purtarea pe timpul programului de lucru de către prrocurorri a unor banderole albe, ca semn distinctive al protestului; manifestarea publică a protestului prin ieşirea personalului prin ieşirea personalului în faţa instituţiei pentru o perioadă determinată.