Realizate cu multă migală şi dăruire, obiectele care ies din mâinile tinerilor cu dizabilități au ceva special, aşa cum speciali sunt şi cei care le creează...

În Piața Unirii din Oradea a debutat ieri Târgul serviciilor sociale, în cadrul căruia organizațiile neguvernamentale și instituțiile publice furnizori de servicii sociale își prezintă serviciile acordate și activitățile desfășurate, în vederea sprijinirii celor mai vulnerabili membri ai comunității. De asemenea, pot fi admirate sau achiziționate produse hand-made, realizate împreună cu beneficiarii în cadrul programelor de inserție socială.

Târgul continuă astăzi, 30 septembrie, între orele 11.00-17.00, în Piața Unirii.

„Scopul nostru este să prezentăm Centrul de zi pentru persoane adulte cu autism, obiectele confecționate de tinerii noștri la orele de art terapie (conduse de Cristina Monica Rosu, voluntară), dar și obiectele confecționate de mămici în atelierul mămicilor”, ne-a declarat Simona Zlibuț. Pe această cale, președinta Asociației SOS Autism Bihor i-a invitat pe toți doritorii la evenimentul sportiv caritabil „Împreună la fapte bune pentru Autism”, care va avea loc în 23 octombrie, de la ora 11.00, în Parcul I.C. Brătianu. „Cu entuziasm vom sărbători bucuria de a face mișcare împreună în natură, de la cel mai mic la cel mai mare, ca parte dintr-un stil de viață sănătos. Am pregătit surprize și probe atractive atât pentru profesioniști, cât mai ales pentru sportivii amatori care vor veni la linia de start. Puteți alerga și, în același timp, să faceți bine: sumele adunate din taxa de înscriere vor fi donate către Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități SOS Autism Bihor”, ne-a mai spus Simona Zlibuț, adăugând că acțiunea se va desfășura cu respectarea tuturor condițiilor impuse de pandemie.

Brățări, cercei, tablouri, felicitări, rame foto, păpuși, mici și mari, confecționate manual, lumânări etc., sunt doar câteva dintre produsele realizate de beneficiarii Fundației de Scleroză Multiplă, fundație reprezentată ieri la târg de Ioana Ofelia Bejan.

Direcţia de Asistenţă Socială Oradea prezintă în cadrul evenimentului serviciile sociale pe care le oferă cetățenilor, și anume: Centrul Social Dignitas, Centrul de Îngrijire de Zi - Oradea, centrele comunitare din cartiere (vârstnici), serviciile de consiliere psihologică pentru copii și familie, informare și consiliere privind măsurile de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, și nu numai.

„Este un eveniment care se adresează tuturor cetățenilor municipiului Oradea, acelor persoane care, la un moment dat, au nevoie de servicii sociale. Este important ca lumea să știe că există Asistență socială care poate să-i sprijine atunci când au nevoie. În primăvară, am avut o acțiune de acest gen la sediul DASO. De această dată, ne-am dorit să venim în Piața Unirii, pentru că vizibilitatea și accesibilitatea către cetățeni este mai mare”, ne-a declarat directorul executiv adjunct al DASO, Adina Ciucioiu.

„Asemenea acțiuni sunt binevenite pentru asociațiile din zona socială, deoarece este o oportunitate să-și expună produsele realizate împreună cu beneficiarii lor, în schimbul unor mici donații care îi ajută, pe mai departe, să-și dezvolte activitățile cu beneficiarii. În zona copiilor sau a tinerilor cu autism, a celor cu sindrom Down sau a celor cu deficiențe motrice, este foarte important să-și exerseze mișcările. Și, atunci, ei confecționează tot felul de obiecte de artizanat, care trebuie expuse, văzute și chiar făcute cadou celor care le doresc. Acest eveniment este o ocazie deosebită pentru ei să-și arate produsele realizate cu beneficiarii, produse de care ei sunt mândri, iar noi le apreciem foarte mult, pentru că în spatele lor este enorm de multă muncă. Fiecare persoană cu dificiență care face un obiect artizanat are în spate o persoană adultă care îl sprijină și îl coordonează în realizarea acelui obiect...”, ne-a mai spus Adina Ciucioiu.

Târgul serviciilor sociale este organizat de Direcţia de Asistenţă Socială Oradea, în colaborare cu furnizorii de servicii sociale din municipiu, cu sprijinul Primăriei municipiului Oradea și al Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR).