Garda de Mediu Bihor a prezentat, ieri, în şedinţa Colegiului Prefectural, concluziile cu privire la tăierile de arbori din Parcul Bălcescu. Chiar dacă s-a constatat că defrişările nu au fost făcute cu respectarea legii, de această dată Primăria Oradea a scăpat doar cu avertisment, precum şi cu obligarea la revizuirea procedurilor privind autorizarea tăierilor şi la elaborarea unei strategii privind spaţiile verzi.

Concluziile raportului de control şi măsurile dispuse au fost prezentate în şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural de către şeful Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor (foto). „În urma controalelor din 22 ianuarie, 23 ianuarie şi 25 ianuarie s-a constatat că firma Murray Press SRL a depus, în 22 septembrie 2017, o cerere la Primăria Municipiului Oradea (PMO) pentru tăierea a 20-30 de arbori şi toaletarea a 50 de arbori. În 29 septembrie, Ocolul Silvic Oradea execută marcarea a 17 arbori la comanda PMO. PMO, prin Direcţia Tehnică, a solicitat autorizarea (avizarea) tăierii a 17 arbori (nouă tei, şapte din specia acer şi un plop secular) de către APM Bihor. În 13 octombrie 2017, se face identificarea pe teren a arborilor de către reprezentantul APM Bihor şi PMO, încheindu-se nota pentru nouă tei, șase acer şi un plop secular. În 16 octombrie, este emis punctul de vedere al APM, privind nouă tei, șase din specia acer şi un plop secular, cu menţiunea că tăierea arborilor menţionaţi nu face obiectul avizării conform Legii 24/2007. În 23 octombrie, Direcţia Tehnică emite autorizaţie de tăiere pentru 20 de arbori şi toaletarea altor 54, fără a se specifica speciile, rectificată printr-o altă autorizaţie, nr. 1537, pentru 17 arbori, doar în registrul electronic. În 9 ianuarie 2018, Direcţia Tehnică a emis comanda pentru șase arbori, 10 cioate şi 46 de toaletări, conform autorizaţiei nr. 1537”, se precizează, printre altele, în informarea Gărzii de Mediu Bihor.

Conform raportului, „la momentul controlului, în 22 ianuarie 2017, au fost tăiaţi șapte arbori şi s-au toaletat șase”, dispunându-se măsura interzicerii tăierii de arbori în Parcul Bălcescu până la evaluarea arborilor marcaţi în vederea tăierii de către APM Bihor. O zi mai târziu, în 23 ianuarie, comisarii au încheiat o nouă notă de constatare cu APM Bihor şi Direcţia Tehnică - Compartimentul Spaţii Verzi, dispunându-se măsura interzicerii tăierii altor nouă arbori - un plop secular, doi castani, un stejar, doi acer şi trei tei, menţionându-se expres necesitatea efectuării de către proprietarii spaţiilor verzi a măsurilor fitosanitare pentru prevenirea răspândirii şi combaterea bolilor şi dăunătorilor. „Această măsură a fost stabilită şi în sarcina SC Murray Press SRL”, se precizează în raport.

 

„Nu e normal ce se întâmplă în Oradea”

Cât priveşte sancţiunile mult aşteptate de orădenii de rând şi de ecologişti, acestea s-au transformat într-un avertisment şi în obligarea Primăriei de a asigura protecţie fitosanitară pentru spaţiile verzi din proprietate, de a-şi revizui procedurile privind autorizarea tăierilor, respectiv toaletărilor şi de a elabora şi aplica o strategie privind spaţiile verzi. „Ţinând cont că amenzile pentru persoanele juridice sunt foarte mari, între 1.000 lei şi 10.000 lei, de această dată primesc doar un avertisment. O să continuăm monitorizarea gestionării spaţiilor verzi, pentru că nu e normal ce se întâmplă în Oradea, nu e normal să nu existe o strategie privind aceste spaţii”, a declarat Mihai Togor, în urma şedinţei Colegiului Prefectural de ieri.

Prefectul de Bihor, Ioan Mihaiu, s-a implicat în cercetările derulate de comisarii Gărzii de Mediu Bihor în urma tăierii şi toaletării mai multor arbori în Parcul Bălcescu. Acesta a susţinut că ceea ce s-a întâmplat în Parcul Bălcescu este un lucru foarte grav, arătându-se oarecum nemulţumit că, la final, în afară de multitudinea de hârtii, nu se spune nimic concret. „Din păcate, sunt multe hârtii, o adevărată încurcătură, nu ştim care sunt arbori, care sunt cioate. De fapt, în urma atâtor toaletări, dacă tăiem zece crengi în loc de două, până la urmă îi transformăm pe toţi în cioate. Un lucru e cert: s-a confirmat că în Parcul Bălcescu există o problemă, care ar fi putut avea un final mult mai dramatic dacă nu se intervenea”, a precizat Ioan Mihaiu.