Diplomatul Mihai Marina a fost comemorat la Oradea - Eveniment de aducere aminte
Consulul general al Regatului României la Oradea în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dr. Mihai Marina, a fost omagiat sâmbătă, 17 iulie, la placa comemorativă amplasată pe fațada Muzeului „Aurel Lazăr”.
Manifestarea s-a dorit a fi parte a proiectului cultural-educativ transfrontalier intitulat „Învăţământ şi generozitate - cunoaşterea frumuseţilor României şi Ucrainei prin schimburi culturale reciproce de elevi şi cadre didactice”, desfăşurat de Asociaţia „Morăriţa” din Oradea, prin Tiberiu Moraru, președintele asociației.
Întrerupt aproape doi ani, din cauza pandemiei, proiectul a fost reluat în acest an, însă cu mare dificultate.
„Proiectul pe care îl desfășurăm cu partenerii din Maramureșul istoric are 16 ediții. Ne-am oprit în urmă cu doi ani, din cauza pandemiei, și am încercat să reluăm proiectul în acest an, doar că un lucru, odată oprit, este greu să-l repornești!”, ne-a mărturisit Tiberiu Moraru, adăugând că o secvență a proiectului a debutat săptămâna trecută, când un grup de 15 persoane din Maramureșul istoric (partea ucraineană de astăzi) a fost cazat la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din municipiu.
Tot în cadrul proiectului cultural-educativ, sâmbătă, 17 iulie, a avut loc omagierea dr. Mihai Marina. În perioada 1941-1944, cât a fost diplomat la Consulatul Român din Oradea, acesta a desfăşurat o activitate neobosită pentru apărarea şi ajutorarea populaţiei româneşti din teritoriul ocupat, bucurându-se de stima şi respectul tuturor celor care l-au cunoscut. De asemenea, a intervenit la autorităţile maghiare pentru îmbunătăţirea condiţiilor din ghetourile în care era internată populaţia evreiască. Acţiunile umanitare ale dr. Mihai Marina pentru ajutorarea şi salvarea evreilor transilvăneni s-au bucurat ulterior de recunoaşterea fruntaşilor comunităţilor evreieşti din ţară şi străinătate, fiind consemnate într-o serie de lucrări consacrate ocupaţiei horthyste a nordului Transilvaniei şi Holocaustului.
De altfel, pe placa comemorativă, amplasată în anul 2012 pe fațada Muzeului Memorial „Aurel Lazăr”, scrie următoarele: „În această clădire a funcționat în perioada 6 decembrie 1940-1 noiembrie 1943 Consulatul Regatului României, la conducerea căruia s-a aflat dr. Mihai Marina, originar din Apșa de Jos (Maramureșul istoric), personalitate care s-a distins prin acțiuni umanitare în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”.
Cu steaguri, flori și coroane de flori, o delegație din Maramureșul istoric, în frunte cu dr. Ion Botoş, preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, a participat sâmbătă, 17 iulie, la omagierea dr. Mihai Marina, la invitația lui Tiberiu Moraru.
La evenimentul organizat cu sprijinul municipalității orădene a fost prezent și istoricul Ilie Gherheș, de la Muzeul Maramureșului.
„Nu uitaţi, atunci când treceţi pe această stradă, Aurel Lazăr nr. 13, că aici aveţi simboluri româneşti. Să nu uităm faptele celui care a fost dr. Mihai Marina, să ne întâlnim în fiecare an, în acest loc, şi să aducem o floare...”, a fost mesajul transmis de preşedintele Asociaţiei Morăriţa.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.