Asociația „Cercetașii Români Uniți” a dat startul unui nou an cercetășesc duminică, 1 octombrie. Festivitatea de deschidere a evenimentului a avut loc la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea.

Asociaţia „Cercetaşii Români Uniţi” a fost înfiinţată în anul 2007 în Oradea, și are filiale atât în urbea de pe Crişul Repede, cât şi în București și Râmnicu Vâlcea. Asociaţia este o organizaţie de laici în cadrul Bisericii Române Unite (Greco-Catolice), care urmărește formarea tinerilor prin metoda cercetășească tradițională propusă de Robert Baden-Powell și dezvoltată de Federația Scoutismului European. Conform tradiţiei, activităţile din cadrul organizaţiei debutează toamna, printr-un program oficial şi festiv: Deschiderea anului cercetăşesc. Anul acesta evenimentul a avut loc sâmbătă, 30 septembrie, la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”. După obişnuitul careu de deschidere a avut loc ceremonialul de primire a cravatei pentru membrii noi. În continuare, copiii care făceau parte din ceata de lupişori au participat la ceremonialul de trecere la trupa de cercetaşi, una dintre condiţiile „transferului” fiind împlinirea vârstei de 12 ani. Festivitatea a inclus o prezentare a asociaţiei, a conceptelor specifice cercetăşiei şi a programului, pentru ca cei mai noi membri şi părinţii acestora să fie pe deplin informaţi. Copiii au fost implicaţi şi în jocuri de cunoaştere şi de mişcare, dar şi în animarea liturghiei, care a fost celebrată de la ora 12.00, în Catedrala Sfântul Nicoale. „Deschiderea anului cercetășesc înseamnă reluarea unui ciclu de activități pe care le desfășurăm pe fiecare ramură în parte și care culminează cu taberele de vară”, ne-a declarat Valeriu Domuța, organizatorul evenimentului, Activitățile se vor desfășura pe grupe de vârstă: lupișori/pui de lup 7-12 ani, cercetași/cercetașe 12-17 ani, drumeți/călăuze peste 17 ani.

„Cercetășia se adresează tuturor tinerilor, indiferent de confesiune, ce iubesc natura și aventura. Cercetășia urmărește sănătatea fizică, formarea caracterului, contactul cu natura și formarea abilității tânărului de a se descurca cu mijloace simple, descoperirea lui Dumnezeu”, a mai spus Valeriu Domuţa.