Fostul şef al CJ Bihor şi lider al UDMR Bihor, Kiss Alexandru şi omul de afaceri Beniamin Rus au primit pedepse la închisoare cu executare în procesul intentat de DNA Oradea. După ce a amânat pronunţarea cu o săptămână, instanţa a pronunţat ieri, 18 iunie, pedepse aspre. Alţi patru oameni de afaceri au primit pedepse grele. Decizia nu este definitivă.

 

Sentinţă dură a Tribunalului Bihor, în cazul procesului intentat de DNA Oradea fostului preşedinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss, proprietarul grupului de firme Selina, Beniamin Rus, şi altor patru oameni de afaceri. Astfel, Alexandru Kiss urmează să execute o pedeapsă rezultantă de 8 ani de închisoare în regim privativ de libertate, reţinându-se în sarcina sa patru infracţiuni de spălare a banilor în formă continuată, abuz în serviciu, luare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată. Ca pedepse accesorii, lui Kiss i se interzice dreptul de a fi ales în funcţii publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Bojtor Vilmos Laszlo, omul de afaceri care a mijlocit şpăgile către Kiss şi patronul Lotus Center, Alexandru Mudura (decedat între timp - n.r.), a primit o pedeapsă rezultantă de 6 ani de închisoare cu executare, fiind condamnat pentru spălare a banilor în formă continuată şi trafic de influenţă în formă continuată. Şi acestuia i s-a interzis dreptul de a fi ales sau numit în funcţii publice, precum şi dreptul de a ocupa funcţia de administrator sau de reprezentant al unei societăţi comerciale.

Patronul Selina Grup, Beniamin Rus, a fost condamnat la 4 ani de închisoare în regim privativ de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor în formă continuată (două fapte reţinute) şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice. A primit, de asemenea, interdicţia de a exercita o funcţie publică, precum şi pe aceea de a conduce societăţi comerciale pe o perioadă de 5 ani.

 

Noroc cu prescripţia...

Ceilalţi trei inculpaţi din proces au scăpat, cu toţii, de condamnare, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Instanţa a încetat procesul penal faţă de Miklossy Ferenc senior şi junior, precum şi faţă de Gheorghe Ioan Roatiş, patronul firmei Martex Trans din Oradea.

Instanța a dispus, pe lângă pedepsele privative de libertate, sancţiuni financiare în sarcina inculpaților condamnați. Alexandru Kiss va avea de achitat peste 5,5 milioane de euro, iar Beniamin Rus, peste 3 milioane de euro. În total, instanța a dispus confiscarea a circa 10,5 milioane de euro de la toți inculpații, banii constituind obiect al infracțiunilor de spălare de bani, abuz în serviciu, respectiv luare de mită (600.000 de euro de către Kiss).

Tribunalul Bihor a luat act de faptul că „persoana vătămată, Consiliul Județean Bihor, nu s-a constituit parte civilă în cauză”, drept urmare, sumele recuperate vor fi viraţi la bugetul de stat, nu în bugetul judeţului, păgubit.

 

Scurt istoric

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Kiss Alexandru, patronul Selina, Beniamin Rus, administratorul Lotus Market, Alexandru Mudura, şi alţi patru administratori de firme au fost trimişi în judecată de DNA Oradea pentru săvârşirea a diferite infracţiuni. Kiss Alexandru, preşedintele UDMR Bihor pe atunci, a fost de luare de mită, abuz în serviciu şi spălare a banilor, iar oamenii de afaceri, de spălare de bani respectiv complicitate la luare de mită.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Oradea au anunţat acum trei ani că au dispus efectuarea urmăririi penale față de Kiss Alexandru - Iosif - Francisc, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de: luare de mită, abuz în serviciu şi trei fapte de spălare a banilor. În acelaşi dosar este urmărit penal Alexandru Mudura, administrator al grupului de societăți Lotus Market,  Bojtor Vilmos-Laszlo, Gheorghe-Ioan Roatiş, administrator al societății Martex Trans SRL Oradea, Beniamin Rus, administrator al grupului de societăți Selina, Miklossy Ferenc, cetățean maghiar, administrator al societății Keviep Kft Debrețin, şi Miklossy Ferenc-Laszlo, cetățean maghiar, administrator al societății East Bau Construct SRL. Toţi oamenii de afaceri sunt acuzaţi de spălare de bani, iar în cazul lui Bojtor procurorii au reţinut şi infracţiunea de complicitate la dare de mită.

 

600.000 de euro, mită pentru Kiss

Potrivit anchetatorilor, Kiss Alexandru, Bojtor Vilmos-Laszlo și Beniamin Rus au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți din România (Selina şi Trameco) și SUA (Wasleys Worldwide LLC Washington), prin intermediul căruia, în perioada 2005 - 2006, a fost disimulată plata sumei de aproximativ 600.000 euro. Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății, de către Selina, a unor utilaje pe care Trameco le-a importat de la firme din Germania și Olanda, prin intermediul societății din SUA, controlată de suspectul Bojtor Vilmos-Laszlo. Deși societățile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani și olandezi, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan din Washington la prețuri mult mai mari. „Cei aproximativ 600.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care Rus Beniamin, în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți Selina Oradea, le-a plătit suspectului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc (președinte al Consiliului Județean Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta să favorizeze societatea Selina în cadrul procedurilor derulate de CJ Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea. Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către suspectul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, în cadrul celor două proceduri de vânzare de terenuri, Consiliul Județean Bihor a fost prejudiciat cu circa 8,6 milioane euro", se arată într-un comunicat al DNA.

 

Influenţă pentru groapa ecologică

Conform procurorilor anticorupţie, Alexandru Kiss, Alexandru Mudura, Bojtor Vilmos-Laszlo, Roatiș Gheorghe-Ioan, Miklossy Ferenc și Miklossy Ferenc-Laszlo au pus în aplicare un mecanism financiar asemănător, implicând societăți comerciale înregistrate în România (Eco Bihor, East Bau Construct Oradea, Martex Trans Oradea), Marea Britanie (Ariston Distribution Corporations LTD Londra) și Ungaria (Keviep Kft Debrețin), prin intermediul cărora, în perioada 2003 - 2004, a fost disimulată plata sumei de 300.000 euro. Spălarea banilor a fost realizată sub masca plății unor livrări de utilaje și materiale pe care Keviep le-a făcut către firma sa din România  - East Bau Construct  Oradea, folosind ca intermediari societățile Ariston şi Martex. „Concret, Keviep a livrat către Ariston Londra utilaje și materiale în valoare de circa 187.000 euro pe care le-a recumpărat după câteva zile, prin intermediul societății East Bau cu peste 500.000 euro. Cei 300.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care suspectul Miklossy Ferenc, în calitate de asociat majoritar și administrator al societății Keviep, le-a plătit suspecților Kiss Alexandru-Iosif-Francisc și Mudura Alexandru pentru a-și exercita influența asupra membrilor comisiei de negociere, constituită de Primăria Municipiului Oradea, pentru încheierea contractului de parteneriat public-privat având ca obiect execuția și exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea", se arată în comunicatul procurorilor. 

 

Licitaţii pentru Selina

Faptele de care sunt acuzaţi vicepreşedintele CJ Bihor şi oamenii de afaceri continuă. Potrivit procurorilor, Kiss, Mudura, Bojtor și Rus au conceput și pus în aplicare încă un mecanism financiar complex, implicând aceleaşi societăţi, prin intermediul cărora, în perioada 2003 - 2004, a fost disimulată plata sumei de 100.000 euro. Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății de către Selina Oradea a unor utilaje pe care Trameco le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul societății Ariston, controlată de suspectul Bojtor Vilmos-Laszlo. Deși societățile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan la prețuri cu circa 50% mai mari.

„Cei 100.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care suspectul Rus Beniamin, în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți Selina Oradea, le-a plătit suspecților Kiss Alexandru-Iosif-Francisc și Mudura Alexandru pentru a-și exercita influența asupra funcționarilor implicați în derularea unor proceduri de achiziție publică, astfel încât acestea să fie adjudecate de firmele din grupul Selina", au precizat procurorii. În cauză, anchetatorii au beneficiat de sprijinul SRI, BCCO Oradea, precum și al autorităților judiciare din Ungaria, Germania și Olanda.