Luni seara, Muzeul Cetății și Orașului Oradea a fost gazda celei de-a opta expoziții personale a artistei orădene, Eugenia Drăgoi, care, după un an de intensă activitate creatoare, a decis să expună 29 de lucrări, având o tematică comună rombul”.

Acest început de săptămână a debutat în forță la Muzeul Cetății și Orașului Oradea acolo unde, luni seara, s-a vernisat expoziția pictoriței Eugenia Drăgoi, intitulată „Vocile formei - Rombul”. Holul Galeriei Municipale de Artă s-a umplut de culoare prin expunerea celor 29 de tablouri care au în comun ca element decorativ „rombul”, care este privit ca o străveche moştenire a poporului nostru. Realizat în plan, pe fuste, pe covoare ţărăneşti şi pe haine, în reluări nesfârşite, rombul înseamnă la oamenii din popor înşiruirea de zile şi nopţi, deci o meditaţie asupra timpului şi a scurgerii vieţii. În deschiderea vernisajului a luat cuvântul din partea Muzeului Cetății și Orașului Oradea, lectorul universitar dr. Constantin Costea, care a mulțumit artistei pentru onoarea de a expune în nou înființata instituție de cultură orădeană din Cetatea medievală. Cea care a vorbit despre impresionanta colecție de tablouri a fost curatorul expoziţiei, dr. Agata Chifor, istoric de artă. „Realizate într-o gamă cromatică preponderent caldă, cu aluzii la cromatismul viu al artei tradiționale, lucrările Eugenei Drăgoi au ca laitmotiv rombul, un simbol arhaic cu semnificații arhetipale, o adevărată matrice stilistică a creației artistice românești, de la arta populară până la Coloana Infinitului de Brâncuși”, a precizat dr. Agata Chifor. În opinia sa, artista transpune tipologii ornamentale specifice artei populare, decorației ecleziastice bizantine și universului celtic, insistând asupra „rombului sacru”, așa cum apare ca element decorativ-simbolic pe porțile bisericilor, ușile împărătești, maforionul Maicii Domnului și veșmintele preoțești. Cele 29 de lucrări au fost realizate în tehnica acryl, dar şi tehnici mixte, pe suport pânză, lemn, piatră şi carton, de dimensiuni mici şi mari. „Am optat pentru această temă, Vocile formei-Rombul, pentru că orice pictură, gravură, desen ne comunică ceva, iar rombul mi-a «spus» că este un element decorativ prezent foarte des în ambientul nostru: pe veşminte preoţeşti, pe cămăşile populare, zidurile şi porţile caselor şi bisericilor, precum şi pe blide, linguri, sumane şi fuste. În viziunea mea, am ales să-l reprezint pe piatră, pânză, carton şi lemn, în împletituri celtice, în păsări măiestre, în decorul lăcaşurilor sacre”, a adăugat artista Eugenia Drăgoi.

Evenimentul a fost animat pe parcursul discursurilor și de doi artişti orădeni, Grupul Duo Varadiensis, format din Thurzo Sandor Jozsef şi Lucian Maliţa, care au interpretat mai multe piese muzicale. Expoziţia este una cu vânzare, iar jumătate din valoarea vânzărilor va fi donată Muzeului Cetăţii și Orașului Oradea. Ea poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 9.00 -17.00, până în data de 30 octombrie 2016.