Primăria Municipiului Oradea și Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR) anunţă cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional European Music Open, care se va desfăşura la Oradea, în perioada 11-16 iunie.

European Music Open este un festival internațional realizat cu sprijinul tenorului Alexandru Badea, Teatrului de Stat Regina Maria", Episcopiei Greco-Catolice, Episcopiei Romano-Catolice de Oradea şi al Muzeului Ţării Crişurilor. Ediţia din acest an festivalului a fost prezentată în cadrul unei conferinţe de presă de directorul artistic al Festivalului Internațional European Music Open - tenorul Alexandru Badea, dirijorul Michael Lessky - directorul Filarmonicii din Viena, fondatorul orchestrei de tineret Junge Philharmonie Wien șI, totodată, dirijorul celei de-a IV-a ediții a Festivalului Internațional European Music Open, directorul Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac şi Luciana Foltuţ, marketing manager al APTOR. Festivalul se va desfăşura în mai multe locaţii reprezentative din Oradea (Muzeul Țării Crișurilor, Basilica Romano-Catolică, Teatrul Regina Maria, Sinagoga Sion, Cetatea Oradea, Catedrala Greco-Catolică Sf. Nicolae), timp de 6 zile, în perioada 11 - 16  iunie.

La fel ca în anii trecuți, publicul va avea ocazia unei întâlniri unice cu nume sonore din lumea artelor, a literelor şi a muzicii, printre care putem aminti: dirijorul austriac Michael Lessky - directorul Filarmonicii din Viena, fondatorul orchestrei de tineret Junge Philharmonie Wien, și dirijorul invitat al European Music Open 2019, pictorul Chen Ching Jung - unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai școlii de artă contemporană taiwaneză, coregraful Eduard Clug  - directorul artistic al Companiei de Balet din Maribor - Slovenia, unul dintre cei mai importanți coregrafi contemporani ai momentului, cunoscutul scriitor Mircea Cărtărescu, care va susține un colocviu la Teatrul de Stat Regina Maria alături de criticul literar orădean Dan-Liviu Boeriu,  actorii Marcel Iureș și Florin Piersic Jr., care vor aduce pe scena festivalului piesa de teatru Stage Dogs, compozitorul Dan Dediu sau cunoscuta actriță Maia Morgenstern.

„Ne dorim ca programul acestei ediţii să genereze un interes major atât în rândul publicului orădean, cât şi în rândul mass-media. Subliniez încă o dată rolul pe care îl joacă administrația locală în organizarea acestui eveniment cultural, dar și rolul sponsorilor care au venit în întâmpinarea noastră. Mulțumim pe această cale Holcim, mulțumim Euromaidec, mulțumim Mălin Mălinescu!”, a spus directorul festivalului, tenorul Alexandru Badea.  „Mi s-a spus de mai multe ori că evenimentele care au loc în cadrul acestui festival generează o oază de bucurie și de normalitate, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure”, a mai spus Badea.

Programul European Music Open

Festivalul se va deschide în data de 11 iunie, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Regina Maria, cu Gala de balet Edward Clug, un spectacol prezentat de Compania de Balet a Teatrului Național din Maribor. Miercuri, 12 iunie, de la ora 18.30, la Muzeul Ţării Crişurilor va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură semnate de Chen Ching - Jung, Taipei/Paris. Momentele muzicale vor fi oferite de Cvartetul Filarmonicii ESO – Taipei, tenorul Hung-Yu Tseng şi pianistul Kuo Yu Feng. În aceeaşi zi, la ora 21.00, la Sinagoga Sion va avea loc Swing Jazz Night, „The three wise men”: Frank Roberscheuten - clarinet/saxofon, Rossano Sportiello - pian, Martin Breinschmid - percuție.

Joi, 13 iunie, de la ora 19.00, Teatrul Act Bucureşti prezintă Stage Dogs, cu Marcel Iureş şi Florin Piersic jr, pe scena Teatrului Regina Maria. Vineri, 14 iunie, de la ora 17.00, la Catedrala Sfântul Nicolae, va avea loc un concert oferit de Cvartetul transilvan (Gabriel Croitoru, Nicușor Silaghi, Marius Suărășan, Vasile Jucan). În aceeaşi zi, de la ora 19.30, pe scena Teatrului Regina Maria vor fi prezentate fragmente din opera O scrisoare pierdută de Dan Dediu, într-o succesiune de texte și muzică, după piesa de teatru omonimă de I.L. Caragiale, cu participarea extraordinară a Maiei Morgenstern. Soliştii sunt soprana Elena Dediu, tenorul Andrei Lazăr și baritonii Marian Pop, Daniel Filipescu și Răzvan Georgescu. Sâmbătă, 15 iunie, de la ora 14.00, la Basilică, soliştii Operei de Stat din Viena prezintă Requiem de W.A. Mozart, acompaniaţi de Filarmonica de tineret Viena, dirijor Michael Lessky și de Corul Filarmonicii de Stat din Oradea, dirijor: Lászlóffy Zsolt. În aceeaşi zi, de la ora 19.30, pe scena Teatrului Regina Maria va avea loc un colocviu Mircea Cărtărescu - Dan Liviu Boieriu. Întâlnirea se va termina cu o sesiune de autografe. Duminică, 16 iunie, de la ora 19.00, la Teatrul Regina Maria, va avea loc Gala de Operă, eveniment care încheie festivalul. Vor urca pe scenă solişti ai Operei de Stat Viena (Ileana Tonca, Bongiwe Nakani, Herbert Lippert, Russi Nikoff), acompaniați de Filarmonica de Tineret din Viena, dirijor: Michael Lessky.