Ieri, 27 martie, s-au împlinit 107 ani de la unul dintre cele mai importante momente din istoria modernă a românilor: Unirea Basarabiei cu România, consfințită de Sfatul Țării la 27 martie 1918.

A fost un gest istoric, un act de voință națională, dar, mai ales, o dovadă de curaj într-o epocă frământată de războaie și destrămări imperiale.

Evenimentul istoric a fost marcat și la Oradea, printr-un scurt moment organizat la Statuia Regelui Ferdinand, la inițiativa profesorului Ioan Variu, președintele Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina – filiala Bihor.

„Comemorăm astăzi (ieri – n.r) unirea Republicii Moldova cu România, la 27 martie 1918. Acțiunea reprezintă, de fapt, o cinstire a evenimentului care s-a petrecut în urmă cu 107 ani, și constă în depunere de coroană de flori, la statuia Regelui Ferdinand I Întregitorul. Când s-a sărbătorit unirea Bucovinei cu Patria-Mamă, am depus singur o coroană, pentru a marca acest eveniment, dar și în memoria unui patriot adevărat, Iancu Flondor”, ne-a declarat profesorul Ioan Variu.

La eveniment au mai fost prezenți: prof. univ. dr. emerit Mihai Drecin, sculptorul Cornel Durgheu, din partea Societății Cultural-Patriotice ,,Avram Iancu” Oradea, și colonelul Ioan Mărcuș, secretarul Uniunii Vatra Românească - Filiala Bihor.

„Este un moment de comemorare la împlinirea celor 107 ani de la unirea Basarabiei cu România. Majoritatea membrilor noștri sunt persoane în vârstă și, din motive de sănătate, nu pot participa la asemenea evenimente, iar generația tânără, din păcate, se confruntă cu alte gânduri”, ne-a declarat profesorul Mihai Drecin.

Istoricul orădean consideră că autoritățile ar trebui să nu uite cele trei momente importante din istorie care au dus la întregirea statului național român, știut fiind faptul că, după ce Basarabia s-a unit cu România, la 27 martie 1918, iar Bucovina s-a alăturat țării mame, la 28 noiembrie, în același an, câteva zile mai târziu, la 1 decembrie 1918, se crea România Mare, prin unirea cu Transilvania.