Vineri, 9 februarie, la Centrul Comunitar Evreiesc din Oradea, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie „Israelul în imagini”. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Shalom de prietenie România-Israel-Târgu Mureş, cu sprijinul Bisericii Credinţei din Târgu Mureş.

Imaginile expuse au fost realizate de profesor Vasile Şandor, Colegiul Naţional Alexandru Papiu Ilarian Târgu Mureş, în cadrul vizitei efectuate în Israel.

„De vreo 4 ani mi-am format un obicei, ca de câte ori păşesc în afara ţării, după ce mă întorc, să fac o expoziţie pentru elevii şcolii noastre. Fotografiile mele sunt făcute să vorbească. Sunt o sursă în plus pentru a cunoaşte alte elemente de civilizaţie, dar şi fragmente de istorie”, a explicat profesorul în deschiderea vernisajului.

Expoziţia dedicată Israelului a devenit itinerantă după ce un jurnalist israelian l-a contactat pe profesor, propunându-i să o popularizeze în zona Ardealului. „Am venit la Oradea pentru că m-am bucurat de tot sprijinul şi entuziasmul domnului Felix Koppelmann. Am adaptat numărul de imagini acestui spaţiu, iar panourile pe care sunt expuse au fost oferite de Biserica Credinţei din Târgu Mureş”, a spus Vasile Şandor.

Expoziţia dechisă la Centrul Comunitar Evreiesc (strada Mihai Viteazu nr. 4) ilustrează în imagini surprinzătoare Ierusalimul vechi şi nou, Tel Aviv, dar şi complexul muzeal de Yad Vashem, dedicat Holocaustului.

Fotografiile profesorului surprind elemente inedite, de la oameni îmbrăcaţi în costume tradiţionale, dansând cu sticle pe cap, la ceasul solar de pe acoperişul unei case dărăpănate, vechiul zodiac din mozaic regăsit pe străzile modernului Tel Aviv agricultura dezvoltată în ciuda terenului arid sau familiile evreieşti. „Am observat că în vechiul Ierusalim o familie evreiească tânără are în medie 4-5 copii, în timp ce în Ierusalimul nou o familie are în medie doi copii”, a spus profesorul. Acesta a fost impresionat şi de imaginea unui sat cecen. „Se ştie că în 1948, când au declarat independenţa, israelienii au fost atacaţi de statele vecine. Însă cecenii au fost de partea Israeului”, a explicat Vasile Şandor.

Poate cele mai impresionante fotografii sunt cele din cadrul complexului muzeal Yad Vashem. Una dintre încăperile muzeului se numeşte Camera Copiilor. „În interior sunt proiectate 1,5 milioane de fotografii cu copii. Pe fundal, într-o înregistrare ca o litanie, li se pomenesc numele. Soarta a făcut ca atunci când am intrat eu în această cameră să fie pomeniţi copiii români”, şi-a amintit profesorul. De asemenea, în una din grotele complexului se regăsesc toate locaţiile din care au fost deportaţi evreii, în cadrul expoziţiei fiind imagini cu oraşele din România. „Poate cel mai impresionant exponat de la Yad Vashem este Arborele vieţii. Executat în bronz, acest arbore are frunzele formate din siluete umane, iar mesajul lui este acela că viaţa merge mai departe”, a spus Şandor.

Profesorul şi-a exprimat admiraţia faţă de locuitorii din oraşele vizitate, oameni care se remarcă prin bună dispoziţie şi tonicitate, cum rar i-a fost dat să întâlnească.

Aşa cum a explicat la finele vernisajului Felix Kopelmann, expoziţia va fi itinerantă şi va poposi pe simezele Sinagogii Zion, dar şi în foaierul Filarmonicii Oradea. Până atunci ea poate fi vizitată de comunitatea evreiască, pe bază de legitimaţie, dar şi de grupuri de elevi sau de turişti.