Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea a găzduit, zilele trecute, Festivalul-concurs regional de folclor și tradiții ,,Șezătoare la români”, eveniment care a reunit pe scenă zeci de elevi din șapte județe ale țării.  

Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Orizont” Oradea, prin coordonatorul proiectului, prof. Adina Cărădan și membrii echipei de proiect: prof. Liliana Canalaș, prof. Simona Indrecan, prof. Adriana Ficuț, prof. Dorina Tocuț, prof. Mihaela Bele, prof. dr. Angela Marușca, prof. Gina Popa, a organizat Festivalul-concurs regional de folclor și tradiții ,,Șezătoare la români”, activitate principală a proiectului educativ „ Tradiții Românești”, înscris în CAER al MEN. Cea de-a IV-a ediție a festivalului a avut loc la Palatul Copiilor Oradea, în data de 19 aprilie 2019, începând cu ora 9.30, și a reunit pe scenă elevi din șapte județe: Alba (Școala Gimnazială ,,Axinte Sever” Aiud), Arad (Școala Gimnazială Șagu, CSEI ,,Arad), Cluj (Colegiul Național ,,Gheorghe Șincai” Cluj-Napoca), Bihor, Harghita (Școala Gimnazială ,,Geo Bogza” Bălan), Satu Mare (Școala Gimnazială Homorodu de Mijloc, Satu Mare, Palatul Copiilor Satu Mare) și Suceava (Școala Gimnazială Nr. 2 Vicovu de Sus).

Festivalul-concurs a cuprins 41 de momente pe scenă înscrise la secțiunile concursului: Secțiunea I - prezentare de costume populare, ii, ștergare și obiceiuri tradiționale etc., Secțiunea a II-a, pricesne, Secțiunea a III-a, prezentare de cântece/ poezii din folclorul popular al copiilor.

În paralel cu activitatea de pe scenă, elevii au participat la cele două ateliere - încondeiere de ouă cu ceară și bizarcă, pictură pe suporturi de ouă din ghips.

Obiectivul principal al evenimentului a fost de cunoaștere, valorizare, promovare și păstrare a datinilor străbune, de a ,,Simți românește!”. Un alt obiectiv atins a fost acela de a înlesni participarea și interacțiunea, atât pe scenă, în sala de spectacol, la ateliere, a elevilor din școala de masă cu a elevilor din învățământul special, a elevilor din mediul rural și urban.

Peste 300 de elevi s-au bucurat, din plin, de momentele de pe scenă, plecând acasă cu oul încondeiat, așezat pe suportul din ghips pictat.

Toți participanții au fost primiți cu pâine și sare de către doi elevi ai CSEI ,,Orizont” Oradea, după care au fost invitați să admire frumoase obiecte tradiționale românești, puse la dispoziție de către profesorii  CSEI ,,Orizont” Oradea, și au primit brățări împletite din culorile steagului românesc.                                

În derularea evenimentului, CSEI ,,Orizont” s-a bucurat de susținere din partea Palatului Copiilor Oradea, ISJ Bihor, Asociației Culturale ,,MedaMusic”, Liceului de Arte și a Consiliului Județean Bihor.

„Mulțumim, pe această cale, tuturor celor implicați, pentru efortul fizic și financiar, în primul rând, de a ajunge în Oradea, pentru mare parte din elevii și cadrele didactice de la institutiile școlare partenere proiectului”, au transmis organizatorii evenimentului.