Flashmob în Piața Unirii - Pentru conștientizarea autismului
Pe o ploaie rece și sâcâitoare, tinerii cu autism, alături de familiile și prietenii lor, au dansat sâmbătă, în Piața Unirii, cu ocazia Zilei Mondiale de Conștientizare a Autismului. La ora 20.00, clădirea Primăriei Oradea și Podul Centenarului au fost luminate în albastru, culoarea autismului.
Evenimentul a început la ora 19.30 și, în ciuda prezenței viceprimarului Arina Moș și a viceprefectului Emilian Pavel, jandarmii nu au acceptat mutarea lui în Pasajul Vulturul Negru care i-ar fi putut proteja de ploaie pe spectatori, dar mai ales pe copiii cu autism.
Realizat de Maxx Ionuţ și Varga Eduard, flashmobul a fost unul antrenant care a umplut de muzică și culoare întreaga Piață a Unirii. Iar copiilor și părinților le-a plăcut, în ciuda ploii care i-a făcut pe mulți să se refugieze sub umbrele.
„De Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului nici ploaia nu a reușit să ne țină în casă. Am dansat pentru acceptarea și integrarea în societate a acestor copii și tineri cu autism. Aproape toți copiii din cele 30 de familii ale asociației au participat. Încercăm să le oferim tinerilor cu vârsta de peste 18 ani, prin deschiderea Centrului pentru Persoane Adulte cu Autism, continuarea terapiilor, a socializării, pentru că ei, având afecțiuni grave, nu au posibilitatea să-și găsească un loc de muncă. Pentru acest eveniment ne-am pregătit o lună și jumătate, mai ales că nu am știut dacă ni se va da voie. În ultimii 10 ani, asociația SOS Autism Bihor a avut diferite evenimente în preajma zile de 2 aprilie, seri caritabile cu strângeri de fonduri, iar de doi ani de zile, din cauza pandemiei, nu am reușit nici măcar să luminăm Primăria în albastru”, a declarat președinta Asociației SOS Autism Bihor, Simona Slibuț, care, cu privire la nevoile tinerilor cu autism, a adăugat: „cred că ar trebui să ne învățăm copiii să-i accepte pe cei cu autism. Când o familie cu un copil cu autism merge în parc, părintele cu copil tipic trebuie să nu și-l retragă de lângă cel cu autism. Când vedem în magazine un copil cu autism, îl recunoaștem după stereotipii și starea de agitație, este bine să nu facem un cerc în jurul lui și să ne uităm mirați. E important să-l acceptăm și să întrebăm părintele acelui copil dacă are nevoie de sprijinul nostru. Tu, ca părinte cu copil cu dizabilitate, ai aștepta o vorbă bună, nu observații de geneul <<educă-ți copilul să nu mai țipe sau să nu mai dea cu nisip>>. Astea sunt lucruri simple, dar care contează foarte mult pentru ei”.
La eveniment au participat și Florica Chereches, Karmen Chimerel, Octavian Sovre, Simona și Karcsi Kadas, Cristian Mihai Indrei și reprezentanți ai clubului CS Oșorhei, elevi de la Liceul cu Program Sportiv, Teodora Dobran Pantazi, Elvira Groza, studenți de la Facultatea de Asistență Sociala și de la Kinetoterapie, reprezentanți ai ong-urilor ADOR, Viața cu Autism și Pași Împreună.
Evenimentul a fost organizat de Asociația SOS Autism Bihor, în parteneriat cu Primăria Oradea, Podul Centenarului și clădirea Primăriei, fiind luminate cu sprijinul Impuls Sound.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.