Flori în amintirea poetului nepereche - Oradea a sărbătorit Ziua Culturii Naționale
De Ziua Culturii Naționale, care este și data nașterii poetului Mihai Eminescu, la Oradea, a avut loc o serie de evenimente.
Pe 15 ianuarie 1850, s-a născut una dintre cele mai importante figuri ale literaturii și publicisticii românești, Mihai Eminescu. Ziua marelui poet și Ziua Culturii Naționale au fost sărbătorite printr-o serie de evenimente organizate în municipiul de pe Crișul Repede, cu sprijinul Primăriei Oradea, de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice - Oradea Heritage, în colaborare cu Asociația Națională a Cavalerilor de Clio și Revista Cetatea Cavalerilor, Filarmonica de Stat Oradea și Muzeul Țării Crișurilor.
Sărbătorirea celor 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu a constituit un bun prilej pentru a transforma această zi într-una de sărbătoare, administrația și instituțiile culturale locale organizând în fiecare an activități pentru a pune în valoare moștenirea patrimoniului cultural lăsat de oamenii al căror nume nu trebuie uitat.
Seria programelor a debutat la Primăria Oradea, unde a avut loc un simpozion dedicat poetului național. Corul „General Traian Moșoiu” a deschis evenimentul cu un moment artistic emoționant, prin interpretarea unor melodii compuse pe versurile celor mai cunoscute poezii ale „poetului nepereche”.
La simpozion, din partea administrației locale a luat parte viceprimarul municipiului, Antonia Nica, care a subliniat importanța momentului pentru comunitatea locală, atrăgând atenția în același timp și asupra faptului că unul dintre pilonii cei mai importanți oricărui popor este cultura, care ne unește și ne face mai speciali. Totodată, viceprimarul a precizat că amintirea poetului, prozatorului și jurnalistului Mihai Eminescu trebuie comemorată și sărbătorită și după 174 de ani de la nașterea sa, deoarece gândurile, versurile și îndemnurile acestuia sunt și acum de actualitate.
„Din anul 2010, urmare a Legii 238 din 7 decembrie, România sărbătorește, în data de 15 ianuarie a fiecărui an, Ziua Culturii Naționale – o zi care are legătură cu data de 15 ianuarie a anului 1850, când, la Botoșani, s-a născut marele nostru poet, dramaturg, prozator și jurnalist Mihai Eminescu. Și, de atunci, iată-ne împreună, sărbătorind amintirea a ceea ce am fost și descoperind continuu cine suntem și cine putem fi... Ar fi înțelept ca aceste marcaje identitare să nu le căutăm doar o zi pe an, ci ar fi bine, dacă în fiecare zi, am munci mai conștienți, mai determinați și mai înțelepți, pentru că, așa cum spunea Eminescu: „Totul ia timp… și timpul ia tot”, iar „Oamenii nu se deosebesc atât prin ceea ce zic, cât prin ceea ce fac” La mulți ani tuturor, de Ziua Culturii Naționale!”, a menționat Antonia Nica.
Programul a continuat cu discursuri, cu un moment artistic special și recitări de poezii, dar și cu o festivitate de premiere.
De asemenea, la statuia lui Mihai Eminescu, primarul Florin Birta și viceprimarul Antonia Nica, împreună cu reprezentanții altor instituții și elevi de la școlile orădene, au depus buchete de flori.
Șirul evenimentelor prilejuite de această zi au continuat la pasajul Madách, cu o expoziție cu ilustrații; la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, cu o expoziție de documente și cărți despre Mihai Eminescu, din colecția generalului prof. univ. dr. Lazăr Cârjan, iar seara, a avut loc spectacolul de gală, „Eminescu”, la Filarmonica de Stat Oradea.
Am avut de-a face cu o suită de manifestări penibile. Unele militarizate, cu tot felul de apeviști și Am Am avut parte de o suită de manifestari penibile. Unele confiscate de apeviști și securiști lăsați la vatră, altele nemernic confiscate de liberali și greco-catolici. Semnificativa poza in care se hlizește odiosul Hatos, se dau serioase Arina Moș și Antonia Nica si se tine aproape episcopul Bercea. Cred ca Eminescu s-a răsucit în mormânt văzând cum ii este instrumentalizata posteritatea. Pe unii dintre acești oficiali i0ar fi trimis la pușcărie (știm ce gândea el despre liberali, pe alții la casa de nebuni. Oare câte versuri din Eminescu știu Hatos, Moș și Nica? Pariez ca mai nimic.
Eminescu pierde și devine tot mai străin de noi din cauza banalitatilor ce se debitează despre el. Distinsa doamna, ați avut o contribuție.
Tovarășa Nica ne da indicații prețioase. Ne spune cum și de ce sa îl citim pe Eminescu. Noroc ca ridicolul nu ucide.
Așadar tovarășa Antonia Nica e reintruparea pe plaiurile bihorene a Susanicai Gadea. O culturnica.