Funcţionarii publici din Oradea nu au protestat - Grevă doar în judeţ
Sindicaliştii din administraţia publică locală au intrat ieri în grevă după ce negocierile cu Ministerul Muncii privind creşterea salariilor au eşuat. În Bihor, aproximativ 900 de funcţionari publici au fost în grevă, cei din Primăria Oradea şi din Consiliul Judeţean Bihor neregăsindu-se printre ei.
Ieri, la nivelul întregii ţări, activitatea în primării a fost întreruptă pe perioada întregii zile, în urma eşecului înregistrat de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie la negocierile cu Ministerul Muncii. Aceste negocieri au avut loc sâmbătă, şi au avut ca temă revendicările de creştere a salariilor angajaţilor din primării. Sindicaliștii susțin că salariații din administrația publică locală din România reprezintă cea mai slab plătită și discriminată categorie de salariați din sistemul bugetar, majoritatea având venituri salariale brute apropiate ca valoare sau egale cu salariu minim brut pe economie (1.250 de lei pe lună). Ei cer majorarea salariilor de bază ale funcționarilor publici și ale personalului din administrația publică locală cu 25% și acordarea normei de hrană pentru toți salariații din administrația publică locală, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, eliminându-se astfel discriminările dintre salariații care primesc și cei care nu-l primesc. Totodată, solicită ca salariații din administrația publică locală să beneficieze de vouchere de vacanță.
În judeţul Bihor, doar o parte dintre funcţionarii publici au intrat în grevă, restul primăriilor funcţionând normal. Printre cei care au decis să nu se alăture demersului Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie se numără angajaţii Primăriei Oradea. Nu au intrat în grevă nici angajaţii Consiliului Judeţean Bihor. Pe de altă parte, Prefectura Bihor a solicitat celor 101 primării din judeţ să comunice dacă funcţionarii lor vor intra în grevă. Acestei solicitări i-au răspuns 71 de primării. Dintre acestea 50 au anunţat că funcţionarii lor sunt în grevă. În total, 887 de funcţionari publici s-au aflat ieri în grevă pe durata întregii zile, activitatea respectivelor primării fiind blocată.
Nemulţumiri la Marghita
În Marghita, au intrat în grevă atât angajaţii primăriei, cât şi cei ai instituţiilor din subordine: creşa, Evidenţa populaţiei, Casa de cultură, Biblioteca şi Piaţa. Printre cei afectaţi de greva generală de o zi din Marghita au fost cei care doreau să-şi vândă produsele în piaţa agro-alimentară şi care s-au trezit cu porţile închise. „De ieri a fost pus un afiş în care anunţam că suntem în grevă generală pentru o zi. L-am anunţat pe domnul primar încă de joi. La fel, am anunţat şi la ITM. Pentru comercianţii din piaţă care au abonament pentru 30 de zile s-a luat decizia prelungirii cu o zi a contractului”, a menţionat Horvath Stefan, vicepreşedintele sindicatului „Concordia” dn cadrul Primăriei Marghita. Spusele lui sunt contrazise de comercianţi şi localnici, care au transmis Crişanei un set de fotografii cu piaţa închisă. Comercianţii au reclamat faptul că nimeni nu s-a obosit să pună un afiş încă din cursul zilei de luni prin care să fie anunţaţi de închiderea pieţei, afişele fiind puse doar ieri dimineaţă peste porţile închise. În cele din urmă oamenii s-au descurcat pe loc, scoţând la vânzare produsele chiar din portbagajul maşinilor, spre bucuria clienţilor din Marghita care au plecat către casă cu plasele pline.
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie a anunţat că, dacă revendicările funcţionarilor publici nu sunt soluţionate, în data de 19 iulie va fi declanşată greva generală pe termen nelimitat.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.