Gala „Medic pentru România. România medicală contează” - Oncologul Simona Mihuțiu, premiată
Două dintre cele mai prestigioase premii ale Galei „Medic pentru România”, organizată de Colegiul Național al Medicilor, au ajuns în acest an la Oradea. Facultatea de Medicină a Universității din Oradea a primit o Diplomă de Excelență pentru formarea generațiilor de medici, iar oncologul Simona Mihuțiu a fost distinsă cu premiul „Vasile Voiculescu”.
Evenimentul, organizat pe 26 martie, în sala Rosetti a Camerei Deputaților, a marcat și celebrarea a 30 de ani de la înființarea Colegiului Medicilor din România (CMR). În această perioadă, CMR a contribuit la transformarea sistemului de sănătate prin inițiative legislative și prin apărarea prestigiului și demnității profesiei medicale. Gala a fost un omagiu adus medicilor care au ales să profeseze în țară și care se remarcă prin pasiune, dedicație și realizări.
Președinta CMR, dr. Cătălina Poiană, a subliniat importanța unui cadru legislativ clar pentru sistemul de sănătate.
„Avem nevoie de o lege a profesiei medicale și a malpraxisului, de educație pentru sănătate și de o societate care să înțeleagă că medicina se bazează pe dovezi științifice, nu pe presupuneri”, a declarat aceasta.
Oradea a fost reprezentată la gală de o delegație condusă de conf. univ. dr. Carmen Pantiș, președinta Colegiului Medicilor Bihor, alături de conf. univ. dr. Ovidiu Burtă, prof. univ. dr. Camelia Buhaș, dr. Ana Elena Naghi, șef lucrări dr. Simona Mihuțiu, prof. dr. Gheorghe Bumbu, dr. Șerban Bembea, dr. Lavinia Marcuț, conf. univ. dr. Ladislau Ritli, dr. Pompilia Matiuță, dr. Silviu Vlad, dr. Mihai Florea și conf. univ. dr. Gabriel Mihalache, președintele Comisiei de Disciplină a CM Bihor.
Medicii orădeni au primit cu mândrie Diploma de Excelență acordată Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea, o recunoaștere a contribuției sale la formarea viitoarelor generații de medici.
„Continuăm pe calea excelenței și rămânem dedicați nevoilor pacienților”, a declarat prof. univ. dr. Florian Bodog, decanul facultății, prezent la festivitate.
Un moment deosebit l-a reprezentat decernarea celor trei premii tradiționale ale CMR.
Premiul „Carol Davila”, pentru promovarea valorilor profesiei medicale, i-a fost acordat academicianului Leonida Gherasim. Laudatio a fost susținut de prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila” București, și de prof. dr. Dragoș Vinereanu, președintele Senatului UMF „Carol Davila”. Printre nominalizați s-a numărat și urologul Gheorghe Bumbu.
Premiul „George Emil Palade”, pentru cercetare științifică și realizări medicale de excepție, a fost câștigat de prof. dr. Nadim Al Hajjar din Cluj-Napoca, premiul fiind ridicat de prof. univ. dr. Călin Puia. Distincția i-a fost înmânată de prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Dragoste pentru medicină și talent pentru scris
Premiul „Vasile Voiculescu”, pentru realizări remarcabile în activitatea cultural-artistică, i-a fost acordat dr. Simona Mihuțiu, medic primar oncolog. Distincția i-a fost înmânată de prof. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, și de academicianul prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel.
Oncolog și scriitoare prolifică, dr. Simona Mihuțiu a publicat 16 volume în doar șase ani, abordând multiple genuri literare: patru romane, patru volume de poezie, două piese de teatru, un volum de eseuri publicistice și unul de cronică literară. Opera sa a fost apreciată atât de public, cât și de critici.
„Mă bucur că acest premiu poartă numele lui Vasile Voiculescu. Mulți scriitori au avut studii medicale, dar puțini au practicat medicina în paralel cu activitatea literară. Voiculescu a fost nu doar un poet și un medic de excepție, ci și un caracter deosebit”, a declarat dr. Simona Mihuțiu.
În cadrul CMR, dr. Cătălina Poiană este susținută de o echipă de medici dedicați: conf. univ. dr. Carmen Pantiș, vicepreședintă a Biroului Executiv și coordonatoare a Departamentului de Jurisdicție Profesională, dr. Mirela-Liliana Oniceanu, vicepreședintă și coordonatoare a Departamentului Economico-Social, dr. Călin Bumbuluț, vicepreședinte și coordonator al Departamentului Profesional-Științific și Învățământ, precum și șef lucrări dr. Gheorghe Gindrovel Dumitra, secretar general al Biroului Executiv și coordonator al Departamentelor Avizări, Administrativ și Financiar.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.