Un concert-show cu două piane va fi unul dintre cele mai remarcabile evenimente ale acestui an în Oradea. Concertul, intitulat „Everest Dream” (Imn la înălţime), este conceput și organizat de pianistul orădean Thurzo Zoltan, deţinător al două titluri „Guinness World Records”.

 

În această lună, agenda evenimentelor culturale din Oradea se va îmbogăți cu un concert-show aparte, cu doi artiști care și-au dovedit abilitățile la nivel internațional.

Evenimentul, intitulat „Everest Dream” (Imn la înălţime), este conceput și organizat de pianistul orădean Thurzo Zoltan, deţinător al două titluri Guinness World Records. De data aceasta, artistul va urca pe scenă împreună cu Kovács Péter „Kovax”, un jazzman renumit de talie europeană, care are origini din Oradea.

Acest concert este al doilea episod dintr-o trilogie muzicală, seria concertelor intitulate „Guinness Music Evenings – Bene Classics”. Denumirea seriei de concerte se datorează, parțial, principalului sponsor și prieten al lui Thurzo, antreprenorul orădean Bene Lóránd, proprietarul firmei Bene Internaţional.

„Concertul din 20 august, care va avea loc începând cu ora 18.00, va fi un spectacol extraordinar, pentru care m-am pregătit mult. Îmi place să ies din tiparurile muzicale, deoarece acolo găsești trăiri noi și marcante cu intensități noi pozitive. Eu, fiind, în principiu, un pianist de muzică clasică, de data aceasta, voi depăși barierele stilului meu „de a fi”, și mă voi duela, la propriu, în mai multe stiluri muzicale, cu un alt pianist renumit pe plan internațional, care, în schimb, este renunoscut ca unul dintre cei mai buni jazzmani din Europa. Ne vom duela pe plan classic, dar și în stiluri, cum ar fi jazz, café concert sau melodii celebre de muzică ușoară”, anunță Thurzo Zoltan.

De menționat că pianistul orădean și Kovács Péter „Kovax” vor improviza liber la cele două piane.

„Concertul va fi susținut într-o atmosferă atipică, cu show de lumini, piese interpretate și improvizate live, atât în întuneric, în iluminare specială, la lumina lumânărilor, cât și în plină lumină a sălii festive, de la Universitatea Creștină Partium, de pe strada Primăriei. Vom explora multe stări și stiluri muzicale, sugerând intensitatea trăirilor provocate de muzică sau, din contră, sobrietatea și intimitatea altor momente. Doresc să realizez evenimente menite să unească oamenii, indiferent de etnie, prin limbajul universal al muzicii”, a mai declarat pianistul recorder orădean.

 

Thurzó a pregătit pentru anul 2023 trei concerte tematice. Primul eveniment a avut loc în 15 martie, iar după concertul din 20 august, următorul este programat în 22 octombrie.

Concertul din 20 august va avea în program lucrări de: George Enescu, Fr. Chopin, Jule Styne, S.Rachmaninov, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Frank Sinatra, Zoltán Kodály, Vasily Prisovsky, George Gershwin, Leslie Bricusse, Keith Jarrett, John Lennon, Paul McCartney, Joseph Kosma, Demjén Ferenc, Jon Schmidt, Billy Joel, și jazz standards.

Biletele support pentru eveniment costă 50 de lei. Se pot achiziționa înainte de începerea concertului sau se pot rezerva preliminar, sunând la numărul de telefon 0742-901.902.