Cea de-a II-a ediție a Festivalului Naţional de Folk Pro Lirica Oradea se va desfășura în perioada 30 iunie-1 iulie 2018, între orele 19.00-22.30, în Amfiteatrul din Cetatea Oradea. Ediția din acest an, intitulată „Străbunii”, va fi una specială, fiind dedicată Centenarului Marii Uniri.

Spre deosebire de ediția de anul trecut a festivalului, care s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, de această dată, organizatorii au fost nevoiți să reducă evenimentul cu o zi, din lipsă de fonduri.

„Anul acesta, Primăria Oradea nu s-a mai implicat în organizare, prin urmare ne bazăm aproape în întregime pe sprijinul oferit de Consiliul Județean Bihor. Dacă anul trecut, costul total cu organizarea a fost de 43.000 lei, acum, pe două zile, ne permitem să-l scoatem la maxim 25.000 lei. Programul este destul de bogat, sperăm și destul de atractiv pentru publicul orădean”, a spus, miercuri, într-o conferință de presă, Mihaela Dindelegan, preşedinta Asociaţiei Pro Lirica Oradea, organizatoarea evenimentului.

„Ar fi păcat ca acest festival să nu se dezvolte. Datorită a ceea ce a fost anul trecut, e de dorit ca acest festival să continue, să poată să crească. Am încercat să aducem nume sonore, care au activat în Cenaclul Flacăra, dar și tineri orădeni talentați”, a precizat Florin Budeu, impresar.

Deschiderea festivalului va avea loc sâmbătă, 30 iunie, când vor urca pe scenă următorii artiști: Bercea Alexa, Dascălu Alexia şi Zaha Cosmina (Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, clasa de canto a prof. Dana Oprescu), Iuliu Ciura (Oradea), Trupa Fior Oradea (Mihaela Simai, Anca Duma şi Ioana Butnăraşu), Raul Bochiş şi prietenii (Oradea), Florin Săsărman (Bistriţa), Maria Gheorghiu (Bucureşti).

Programul va fi frumos completat cu o dublă lansare de carte („Taifas cu menestreli. Interviurile Diligenței de Bizanț”, de Florin Săsărman și „Minuni din flori de spini”, de Mihaela Dindelegan), care va avea loc sâmbătă, 30 iunie, de la ora 17.30.

În cea de-a doua seară, duminică, 1 iulie, vor cânta: Monica Cojocaru (Arad), Adina Hodişan (Oradea), Alexandrina şi Florian Chelu (Oradea), Liliana Ioniţă Budău (Oradea), Călin Pop şi Raul Silaghi (Oradea), Cătălin Condurache (Cluj-Napoca) și Emeric Imre (Cluj-Napoca). Prezentator: actorul Mircea Bodolan.

Totodată, sâmbătă şi duminică, între orele 18.00-20.00, vor avea loc ateliere de creaţie hand made pentru copii, organizate prin Asociaţia Manus Pulchrae.

„Din program vor face parte piese cunoscute, cum ar fi Străbunii, Duhul lui Iancu, Basarabia și Iancu la Ţebea, dar şi creaţii noi, unele chiar pe versurile Mihaelei Dindelegan”, a menționat Raul Silaghi, vicepreşedintele Asociaţiei Pro Lirica.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor contribuie financiar la organizarea evenimentului cu aproximativ 9.000 de lei. Pe proiecte cu finanţare nerambursabilă, festivalul a primit, prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte (DDIP), suma de 10.000 de lei, restul, de până la 25.000 lei, fiind asigurați din sponsorizări.

„Pe noi ne interesează promovarea genului folk, pentru că acest gen muzical oferă unui tânăr șansa de a cânta mult mai simplu decât în alte formule. E un gen foarte direct, cu accent pe versuri, pe mesaj. Cu toate că folkul este al generaţiei tinere, al celor care vor să se implice, să schimbe o lume, cei mai în vârstă pot inspira, prin spectacolele lor, un mare număr de tineri care s-ar putea apuca să cânte folk”, a spus și Mircea Jacan, directorul CJCPTC Bihor.

Festivalul Naţional de Folk Pro Lirica Oradea are loc în 30 iunie și 1 iulie, între orele 19.00-22.30, în Amfiteatrul din Cetatea Oradea. Evenimentul este realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor, Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor și a Muzeului Ţării Crişurilor. Intrarea la eveniment va fi liberă.