În preambulul zilei de 1 iunie, la Muzeul Țării Crișurilor - Șezătoare și ateliere de confecționat fluiere
Zilele Copilăriei au debutat astăzi, la sediul Muzeului Țării Crișurilor, cu ateliere de confecționat fluiere din trestie și un spectacol cu obiceiuri de șezătoare. La ateliere au participat copii din învățământul primar, din Bihor și din județul Sălaj.
Astfel, activitatea de deschidere a evenimentului dedicate copilăriei a presupus o incursiune în lumea meșteșugurilor tradiționale, pe care copiii au avut-o alături de artistul plastic Petre Mernu. Petre Merinu este absolvent al Secţiei de pictură şi Ceramică a Facultăţii de Arte Vizuale şi Design din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, unde l-a avut ca profesor pe pictorul și graficianul Dan Hatmanu. Petre Merinu a activate, de asemenea, în Clubul de speologie „Liliacul” din Arad, alături de speologi precum Halasi Gabor, speolog şi scufundător de peşteră. În prezent activează în atelierul său din Roşia unde face la comandă măşti din ceramică, bâte din lemn pirogravate, fluiere din ceramică, numere din ceramică pentru casă. Un cort amenajat în curtea muzeului a adăpostit copiii de razele soarelui, primii participanți la atelier fiind elevi ai Colegiului Național Mihai Eminescu. Au urmat copii care studiază la Colegiul Național Iosif Vulcan și un grup de elevi de la Școala Gimnazială nr. 1 Marca, județul Sălaj. Cei din urmă au oferit în amfiteatrul instituției și un spectacol cu obiceiuri de șezătoare, coordonat de profesoara Ruxandra Scridon.
Tot în 31 mai copiii au fost invitați la muzeul Ady Endre, pentru a beneficia de cursuri Young Engineers, susținute de Centrul Generaticus Project.
Zilele Copilăriei continua astăzi când cei mici sunt invitați la sediul muzeului de pe strada Armatei Române, unde vor avea loc ateliere de origami susținute de Tiberiu Boroș. Orele de începere a acestor ateliere sunt 10.00, 12.00, 14.00 și 16.00. De asemenea, în intervalul orar 10.00-16.00 vor fi organizate în aer liber Jocurile Copilăriei, cu desene pe asfalt, șotron, fazan, și alte activități organizate de muzeograful Lavinia Ungurean. Participarea la aceste activități este gratuită.
Nu în ultimul rând, insitituția informează că în data de 1 iunie Muzeul Țării Crișurilor, Muzeul Orașului Oradea, Muzeele Memoriale Aurel Lazăr, Iosif Vulcan și Ady Endre, precum și Peștera Vadu Crișului vor fi deschise pentru vizitare, iar intrarea va fi gratuită pentru copii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.