Social-democratul Adrian Szatmari a fost validat consilier judeţean după mai bine de nouă luni de aşteptare şi după ce conflictul dintre putere şi opoziţie a fost tranşat în instanţă. În aceste condiţii, coaliţia PSD-UDMR-ALDE are din nou 18 consilieri, cu unul mai mult decât liberalii.  Pe de altă parte, aleşii PNL au votat aproape toate proiectele supuse spre aprobare în şedinţa ordinară de ieri a Consiliului Judeţean Bihor.

 

Validat după nouă luni

 

Aleşii judeţeni s-au întrunit ieri în şedinţa ordinară din luna iunie a CJ Bihor. Primul punct pe ordinea de zi a fost validarea mandatului social-democratului Adrian Szatmari, cel care a aşteaptat să depună jurământul mai bine de nouă luni din cauza refuzului liberalilor de a-i acorda votul, aceştia refuzând chiar să se prezinte la o parte dintre şedinţele convocate de conducerea judeţului din acest motiv. Refuzul liberalilor a avut ca efect acţionarea acestora în contencios administrativ. Vineri, 8 iunie, instanţa de recurs, Curtea de Apel Oradea, a decis definitiv că CJ trebuie să valideze mandatul lui Szatmari. Cu o zi înainte de şedinţă, liderul PSD Bihor, Ioan Mang, avertiza că CJ va face plângeri penale consilierilor care vor absenta nemotivat de la şedinţă sau celor care vor vota împotrivă. În debutul şedinţei, consilierul PNL Dacian Foncea a susţinut o declaraţie politică în care a atras atenţia că instanţa „nu reţine nicio culpă” consilierilor PNL şi că liberalii au decis să voteze validarea lui Szatmari „prin prisma hotărârii instanţei, nu în urma ameninţărilor preşedintelui PSD Bihor”. „Eu unul voi vota împotriva acestei validări pentru a arăta că nu mă tem de plângerea penală a domnului Mang”, a adăugat Dacian Foncea. Tot el a menţionat că apreciază faptul că instanţa atenţionează CJ să intre într-o normalitate funcţională. „Curtea de Apel a constatat o disfuncţionalitate majoră la Consiliul Judeţean şi a atras atenţia că trebuie să lucrărm laolaltă”, a mai precizat Foncea. La rândul său, liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, a menţionat că deşi nu au primit motivarea deciziei instanţei, liberalii vor vota validarea consilierului PSD. „Şi pe mine m-au deranjat ameninţările cu plângerile penale, însă aceste lucruri nu ne-au speriat”, a afirmat Avrigeanu, avertizându-l pe Ioan Mang să o lase mai uşor cu ameninţările de plângeri penale. Până la urmă, mandatul lui Adrian Szatmari a fost validat cu 32 de voturi, Dacian Foncea votând împotrivă, iar Peti Iosif (PNL) alegând să se abţină, iar social-democratul a putut depune jurământul.  

 

Centru medical regional al MAI

 

În privinţa celorlalte puncte de pe ordinea de zi, cu puţine excepţii, liberalii au votat pentru adoptarea proiectelor propuse. Au fost respinse, conform „tradiţiei” deja, proiectele privind însușirea inventarului bunurilor ce aparțin domeniului public, respectiv privat al județului Bihor. De asemenea, liberalii s-au opus vânzării unui imobil din Santăul Mare, o fostă fermă agricolă a DGASPC. Ionel Avrigeanu a menţionat că şi în alte ocazii s-a opus vânzării terenului, în suprafaţă de aproximativ 3.800 mp, deoarece acesta este „foarte bine plasat”, lângă Oradea. „Cred că trebuie să păstrăm acest teren. E într-o zonă foarte bună, e şi gaz. În viitor îi vom putea găsi o utilitate. Să nu-l puneţi pe ordinea de zi până nu-i găsiţi o utilitate”, a insistat liderul grupului PNL.

„Voi propune să demolăm clădirile, să igienizăm, să împrejmuim terenul, doar că trebuie mulţi bani. Nu ţinem neapărat să-l vindem. Vom veni cu un material prin care vom vedea ce destinaţie îi găsim”, a fost răspunsul preşedintelui CJ Bihor, Pasztor Sandor. Cele trei proiecte nu au întrunit numărul de voturi necesar adoptării. Pe de altă parte, în şedinţa de ieri aleşii au aprobat, în unanimitate, participarea Județului Bihor în calitate de membru fondator al Asociației Bihor West Professional, cu scopul de a demara, din toamnă, proiectul de învățământ profesional dual în școli din Cadea, Beiuș, Ștei. Au primit vot favorabil și proiectele prin care au fost aprobate statul de funcții, organigrama și regulamentul de organizare și funcționare al Regiei Autonome Aeroportul Oradea, respectiv statul de funcții al Direcției de Evidență a Persoanelor. Aleșii județeni au votat, de asemenea, caietele de sarcini și contractele pentru externalizarea serviciilor sociale din cadrul DGASPC, prelungirea pentru încă o lună a chiriei plătite Episcopiei Romano-Catolică pentru depozitarea unor obiecte de patrimoniu şi mobilier aparţinând Muzeului Ţării Crişurilor, însușirea planurilor unor terenuri din strada Ceyrat pe care urmează să se construiască Parcul Științific și Tehnologic, un campus școlar pentru învățământul special și locuințe de serviciu. Totodată, consilierii au aprobat majorarea tarifelor percepute celor care închiriază spaţii de la CJ Bihor. De asemenea, consilierii au aprobat însușirea planului de amplasament pentru un teren de aproximativ 3.700 metri pătrați, situat în Oradea, pe strada Traian Blajovici, care ar urma să fie transferat Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit CJ Bihor, MAI are la dispoziție 14 milioane lei și intenționează să construiască în Oradea un centru medical regional.

 

Liberalii vor să vadă contractul cu Ryanair

 

Printre temele dezbătute în cadrul şedinţei CJ Bihor, la solicitarea liberalilor, a fost cea legată de anunţul făcut de compania Ryanair privind introducerea a trei curse săptămânale spre Londra din Cluj-Napoca din aprilie 2019, în condiţiile în care a renunţat la Oradea. Avrigeanu a cerut conducerii CJ Bihor să-i fie pus la dispoziţie contractul încheiat de Aeroportul Oradea cu Ryanair. După cum era de aşteptat, Pasztor i-a transmis că pentru a putea avea acces la contract trebuie să aibă permisiunea companiei aeriene. „Contractul nu este secret, însă au pus o clauză, potrivit căreia poate fi pus la dispoziţie doar cu aprobarea părţilor. Noi nu avem nicio problemă, mai trebuie să cereţi aprobare de la Ryanair”, a afirmat Pasztor. În privinţa curselor de pe Aeroportul din Cluj, şeful CJ Bihor a menţionat că „Ryanair nu va opera decât probabil din aprilie 2019”, între timp, de pe Aeroportul din Oradea operează „cel puţin până în toamnă” curse spre trei destinaţii: Memmingen, Barcelona şi Milano. La insistenţele lui Avrigeanu, Pasztor a afirmat că CJ Bihor se va îndrepta în instanţă împotriva firmei Ryanair însă doar dacă aceasta nu-şi respectă angajamentele asumate. Pe de altă parte, Pasztor mizează că, în două săptămâni, când Blue Air îşi va prezenta orarul de iarnă, va anunţa curse externe de pe Aeroportul din Oradea. „Blue Air a anunţat în 30 mai că se retrage de pe Cluj. Poate are intenţia de a se orienta spre alt aeroport din zonă”, a declarat Pasztor, adăugând că firma aeriană românească a dublat cursele Oradea – Constanţa şi Oradea – Bucureşti.

La final, liberalul Sebastian Lascu i-a cerut lui Pasztor Sandor o informare scrisă cu privire la numărul de persoane angajate la CJ Bihor şi la instituţiile din subordine de la preluarea mandatului de preşedinte. El a mai cerut şi o informare scrisă cu privire la instituţiile din subordinea CJ Bihor pentru care se plăteşte chirie.