În cursul zilei de marţi, a fost obţinută autorizaţia de construcţie pentru lucrările ce vor fi efectuate, începând de ieri după-amiază până în primăvara anului viitor, la malul stâng al Crişului Repede, pe tronsonul dintre Podul Ferdinand (rebotezat Sf. Ladislau) și pasarela de la Centrul de Calcul Informatica. ABA Crişuri va reabilita şi lărgi promenada de pe malul râului, după care, din primăvară până în toamnă, municipalitatea va consolida malul şi va executa restul amenajărilor.

 

Viceprimarul Mircea Mălan şi directorul Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri, Dorel Dume, au prezentat, ieri, într-o conferinţă de presă, proiectul de amenajare a malului stâng al Crişului Repede, pe tronsonul dintre Podul Ferdinand (rebotezat Sf. Ladislau) și pasarela de la Centrul de Calcul Informatica. Ordinul de începere a lucrărilor de amenajare a fost dat miercuri, lucrările urmând să fie demarate dinspre Centrul de Calcul spre Podul Ferdinand. Proiectul intitulat „Amenajare Râu Crișul Repede - Județul Bihor, tronson pod Centru - pasarela Centru de calcul - mal stâng” vine în continuarea amenajărilor și regularizărilor anterioare efectuate în Oradea pe diferite porțiuni ale Crișului Repede, având în vedere și faptul că o parte din lucrările existente au suferit degradări și distrugeri în timp. Zona menționată mai sus va fi în continuarea zonei pietonale amenajate în avalul podului Dacia, în zona podului Intelectualilor, iar lucrările vor consta în suprabetonări elevație zid existent pe o lungime de 642 metri, grindă din beton, prism din anrocamente, refacerea aleilor pietonale pe coronamentul zidurilor, inclusiv montarea balustradelor noi pe o porțiune de 433 metri, refacerea protecției prin înierbare taluze, respectiv realizarea de rampe și scări pentru asigurarea accesului pietonal la zona de promenadă.

Valoarea estimativă a proiectului suportat din bugetul Ministerului Mediului și Pădurilor este de aproximativ 20 milioane lei, din care 18 milioane este contribuția ABA Crișuri, proiectantul lucrărilor fiind Sc Aquaproiect SA.

„Reabilitarea și amenajarea malului Crișului Repede reprezintă o bună practică a colaborării dintre cele două instituții, deoarece în ultimii ani au derulat mai multe proiecte, iar din punctul de vedere al ABA Crișuri este foarte importantă în primul rând funcționalitatea acestei lucrări hidrotehnice, aspectul ecologic precum și aspectul arhitectual și încadrarea acestei lucrări în peisajul arhitectural al centrului orașului. Fiind o zonă istorică, vrem să încadrăm această lucrare împreună cu ceea ce se va realiza în perioada următoare în municipiul Oradea, astfel ca lucrările hidrotehnice care vor fi efectuate să se îmbine cu arhitectura orașului Oradea”, a declarat Dorel Dume.

 

O promenadă mai generoasă

În ceea ce privește contribuția administrației locale la acest proiect, viceprimarul Mălan a subliniat că pentru Primăria Oradea este foarte importantă calitatea amenajării malului, în special în zona centrală a orașului, mai ales pentru componenta arhitecturală, astfel încât primăria se va ocupa de arhitectura și designul proiectului. „Până în primăvara anului viitor, sperăm ca ABA Crișuri să finalizeze lucrările care le revin. În ceea ce privește contribuția Primăriei Oradea, până în toamna anului 2018 vom finaliza parcarea de pe Independenței, vom finaliza platoul deasupra acestei parcări și vom continua pe sub pod promenada până la podul care se va construi în locul actualului pod pietonal. Dintre aceste lucrări, ceea ce este efectiv amplasat în albia Crișului Repede ține de ABA Crișuri, ei vor lărgi acest element din beton pentru ca această promenadă să fie mai generoasă, și tot ceea ce ține de lucrările de finisaj a ceea ce face ABA Crișuri pe de o parte, restaurarea întregului zid, stâlpi, restaurarea balustradei și a stâlpilor proiectați de frații Vago, inclusiv pavarea cu piatră a trotuarului până la carosabil este ceea ce urmează să fie realizat de către Primăria Oradea. Aleea astăzi nefuncţională va fi lărgită prin realizarea unei console peste malul Crișului, probabil cu mici balconașe, iar în partea stângă, în taluzul amenajat în mod corespunzător, vor fi montate din loc în loc bănci. Administrația locală lucrează momentan la definitivarea proiectului, iar în primăvara anului viitor vom fi gata cu licitația pentru execuția lucrărilor finalizate, astfel încât în momentul în care ABA Crișuri va finaliza lucrările, noi să putem continua și să terminăm, așa cum ne-am propus, până în toamna anului viitor”, a explicat viceprimarul Mircea Mălan, adăugând că se doreşte ca acest proiect, din punct de vedere arhitectural, să fie corelat atât cu ceea ce s-a făcut în Piața Unirii, cu podul reabilitat, dar și cu proiectul de reabilitare a pieței Ferdinand.