Devenit deja o tradiție la Filarmonica de Stat Oradea, concertul dedicat Zilei Holocaustului va avea loc joi, 25 ianuarie, de la ora 19.00, la Sinagoga Neologă Sion Oradea.

Orchestra va fi condusă de Lorenzo Moroni, iar soliștii serii vor fi altista Szabo Elisabeta și violoncelistul Constantin Borodin, într-un program ce cuprinde piese cu tematică ebraică sau care prezintă influențe ebraice, din punct de vedere muzical sau istoric.

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului marchează data de 27 ianuarie și a fost propusă în anul 2005 de către statul Israel, alături de alte 89 de state. A fost stabilită această zi, deoarece în 27 ianuarie 1945, a fost eliberat cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) de către armata sovietică.

Soliștii serii

Elisabeta Szabo a studiat muzică ușoară în cadrul Școlii de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, la clasa prof. Molnar Monica, absolvind secția în anul 2000. Cariera sa în domeniul muzicii ușoare a fost îmbogățită timp de 16 ani cu spectacole pe vase de croazieră, precum: Princess Cruise Line, Regent Seven Seas, Viking Cruise Line. Solista colaborează cu Comunitatea Evreiască și cu Filarmonica de Stat Oradea ori de câte ori are ocazia.

Constantin Borodin s-a născut la Chișinău și a început să studieze violoncelul la vârsta de 6 ani în orașul natal. A fost admis la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa profesorului Marin Cazacu. S-a perfecționat participând la cursuri de măiestrie ale unor maeștri, precum: Gautier Capuçon, Valentin Răduțiu, Reinhard Latzko sau Miklós Perényi. Între 2016 și 2017, a studiat cu Judith Ermert la Conservatorul Regal din Gent, Belgia, iar în 2018-2019, a studiat cu Konstantin Heidrich la UdK Berlin (prin intermediul unor burse Erasmus). Constantin Borodin este laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale: Premiul I la Concursul „Mihail Jora”, Premiul II la Concursul de muzică de cameră „M ist für Mozart” și Premiul III la Conncursul „Domenico Gabrielli” de la Berlin. A concertat alături de orchestre importante din Germania: Orchestra de Cameră Alt-Hastedter Bremen, Brandenburgisches Orchester Eberswalde, Potsdam Kammerakademie și cu orchestrele simfonice din România și Republica Moldova: Orchestra de Cameră Radio România, Orchestra Națională de Tineret a Republicii Moldova, Filarmonica „Dinu Lipatti”, Filarmonica „Ion Dumitrescu”.

Dirijorul

Lorenzo Moroni este prim-cornist la Filarmonica de Stat Oradea, îmbrățișând, astfel, atât arta instrumentală, cât și pe cea dirijorală. S-a născut la Gallarante, Italia, și a studiat cornul la Liceul de Muzică din Varese, continuând, apoi, studiile la Conservatorul „Gaetano Donizetti” din Bergamo. În Italia a colaborat cu instituții precum: Orchestra Simfonică din Milano și Torino, Academia „Santa Cecilia” din Roma sau Teatrul „Carlo Felice” din Genova. Din anul 1998, Lorenzo Moroni s-a stabilit la Oradea, susținând în cadrul Filarmonicii recitaluri camerale și concerte în calitate de solist. În plus, a colaborat cu instituții de cultură din țară, printre care Filarmonica de Stat din Timișoara, Arad și Satu-Mare, dar și Opera Națională din Timișoara, Opera Națională Română și cea Maghiară din Cluj-Napoca.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro (https://www.bilete.ro/shalom-chaverim-filarmonica-oradea/) și la casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Hospitality Partner: Astoria