La Biblioteca Universității din Oradea - Centenarul unirii Basarabiei cu Regatul României
Biblioteca Universității din Oradea a fost marți, 27 martie, de la ora 12.00, gazda conferinței „27 martie 1918 - 27 martie 2018. O sută de ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României”, eveniment dedicat împlinirii unui secol de la unirea Basarabiei cu România.
Printre participanți s-au aflat rectorul Universității din Oradea - Constantin Bungău, președintele Senatului Universității - Sorin Curilă, episcopul ortodox al Oradiei - Sofronie Drincec, decanul Facultății de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Moldova - Ion Eremia și profesorul Ion Xenofontov, de la aceeași facultate, decanul Facultății de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării - Ioan Horga și prodecanul Gabriel Moisa. Moderatorul Sorin Șipoș a spus că evenimentul trebuie privit ca un gest de normalitate, iar rectorul Constantin Bungău a subliniat că învățământul universitar în limba română este strâns legat de Biserica Ortodoxă Română, mulțumindu-i episcopului Sofronie Drincec pentru prezență.
Prof. univ. dr. habil. Ion Eremia a abordat tema Imperialismului bolșevic, explicând cum locuitorii Basarabiei au devenit cetățeni sovietici (1917-1941), iar prof. univ. dr. Ion Xenofontov a făcut referire în prezentarea sa la Basarabia în cadrul României (1918-1940, 1941-1944). De la integrare la dezintegrare.
Evenimentul a fost organizat de Centrul de Studii Interdiscplinare din cadrul Universității din Oradea și Muzeul Țării Crișurilor, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.