Biblioteca Universității din Oradea a fost marți, 27 martie, de la ora 12.00, gazda conferinței „27 martie 1918 - 27 martie 2018. O sută de ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României”, eveniment dedicat împlinirii unui secol de la unirea Basarabiei cu România.

 

Printre participanți s-au aflat rectorul Universității din Oradea - Constantin Bungău, președintele Senatului Universității - Sorin Curilă, episcopul ortodox al Oradiei - Sofronie Drincec, decanul Facultății de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Moldova - Ion Eremia și profesorul Ion Xenofontov, de la aceeași facultate, decanul Facultății de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării - Ioan Horga și prodecanul Gabriel Moisa. Moderatorul Sorin Șipoș a spus că evenimentul trebuie privit ca un gest de normalitate, iar rectorul Constantin Bungău a subliniat că învățământul universitar în limba română este strâns legat de Biserica Ortodoxă Română, mulțumindu-i episcopului Sofronie Drincec pentru prezență.

Prof. univ. dr. habil. Ion Eremia a abordat tema Imperialismului bolșevic, explicând cum locuitorii Basarabiei au devenit cetățeni sovietici (1917-1941), iar prof. univ. dr. Ion Xenofontov a făcut referire în prezentarea sa la Basarabia în cadrul României (1918-1940, 1941-1944). De la integrare la dezintegrare.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Studii Interdiscplinare din cadrul Universității din Oradea și Muzeul Țării Crișurilor, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.