Oradea este al patrulea oraş din România în care va exista un centru de epilepsie şi monitorizare EEG, înfiinţat cu sprijinul Asociaţiei Internaţionale a Cluburilor Lions. Acesta va funcţiona în cadrul clinicii dr. Lavinia Davidescu (cunoscută ca Doja 49), şi va fi coordonat de o echipă de neurologi formată din medicii Vharoon Nunkoo Sharma şi Reka Szabo.

 

Inaugurarea Centrului de Epilepsie Bihor a avut loc vineri, 25 noiembrie 2016, la ora 14.00, participând reprezentanţi ai cluburilor Lions şi şeful de proiect, neurologul clujean Bogdan Florea.

„Mă bucur că inaugurăm aici, la Oradea, un nou centru în cadrul acestui proiect internaţional. Sper ca oamenii să beneficieze în număr cât mai mare de acest aparat”, a spus Daniela Holzheimer, Guvernatorul Districtului 124 Lions România. „Proiectul Telemedicină în Epilepsie a luat naştere la iniţiativa unor medici şi a membrilor cluburilor Lions din Cluj-Napoca încă din 2013, cu dorinţa de a oferi şansa unui diagnostic şi tratament corecte şi cât mai timpurii a persoanelor cu epilepsie. Pacienţii fac drumuri lungi la centrele mai mari din ţară şi am vrut să rezolvăm acest lucru. Bolnavii nu prea vorbesc despre această afecţiune, iar în timp ce cifrele oficiale vorbesc de 0,4%, realitatea este că aproximativ 2% dintre români suferă de această afecţiune. Asta înseamnă că în Bihor sunt 7-8 mii de persoane cu epilepsie. Acestea sunt aduse din când în când la medic, când au crize, dar nu se ştiu prea multe despre ele. După trei ani de pregătiri şi după turneul World Doctors Orchestra din luna mai 2016, am achiziţionat patru aparate videoEEG performante, pe care le-am oferit în comodat unor medici neurologi care doresc să se implice cu multă responsabilitate în acest proiect (în Sibiu, Suceava, Cluj-Napoca şi Oradea). Toate aceste centre sunt conectate on-line, există un server central prin care medicii pot cere informaţii şi pot face schimb de experienţă, astfel încât să fie mai eficienţi. Pacienţii bihoreni au astfel şansa de a se trata decent, lângă casa lor. Proiectul are şi o latură socială, astfel că 10% dintre pacienţi, copii sau vârstnici din categorii defavorizate, vor primi vouchere cu gratuitate”, a spus medicul Bogdan Florea.

Epilepsia este acea stare patologică a creierului care permite apariţia unor crize de descărcări electrice paroxistice, aberante în creierul unei persoane la intervale variabile de timp; între aceste crize persoanele pot şi au de cele mai multe ori o viaţă absolut normală. Epilepsia ca boală se defineşte ca apariţia a minim două crize, cu un anume interval de timp între ele, neprovocate.

În prezent nu se cunoaşte un număr real al pacienţilor cu epilepsie în România. Există doar estimările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (care variază de la 0,8% în ţări dezvoltate la 4,3% în ţări din Africa). Medicii cu experienţă din România aproximează numărul bolnavilor cu epilepsie la 400.000.