La „Gojdu” şi la „Eminescu” vor fi directori noi - Schimbări la vârf în învăţământul local
La peste două săptămâni de la începutul examenelor pentru funcţiile de directori şi adjuncţi în şcolile din Bihor s-a reuşit examinarea a 183 de cadre didactice. Dintre acestea, 144 au fost admise şi 30 respinse. Conform rezultatelor, două dintre cele mai importante şcoli din Oradea, „Emanuil Gojdu” şi „Mihai Eminescu” vor avea directori noi.
De pe 17 octombrie şi până pe 2 noiembrie în judeţul Bihor au susţinut probele de interviu şi CV 183 de cadre didactice care îşi doresc posturi de directori sau directori adjuncţi. Dacă până pe 25 octombrie cele mai multe şcoli la care se dăduseră aceste examene erau din judeţ, în ultima săptămână au intrat în horă şi şcolile din Oradea. Din cei 183 de profesori care au susţinut cele două probe, 144 au fost admişi şi 30 respinşi. Pe lângă ei au mai fost şi profesori care s-au retras, nu s-au prezentat sau au fost reprogramaţi.
Până pe 25 octombrie, cea mai importantă unitate şcolară pentru a cărei post de conducere s-a dat examen a fost Liceul de Arte, acolo unde actuala directoare, Mihaela Bondor, a fost admisă cu un punctaj total de 137,5. Pe 26 octombrie cea mai mare concurenţă a fost la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, acolo unde 3 profesori s-au bătut pe postul de director şi doi, pe cel de adjunct. Până la urmă, cel mai mare punctaj pentru funcţia de director l-a luat Iulius Radu Timar (136,6) şi, pentru funcţia de adjunct, Marian Călin Perţe, cu 129,675 de puncte. În aceeaşi zi au mai luat examenul şi, cel mai probabil vor rămâne directori, Florian Hava, de la Şcoala Dacia, cu 135 de puncte, şi Gheorghe Tirla, la Liceul „Aurel Lazăr”, cu 135,25 de puncte.
O sincopă la Colegiul Transilvania
Pe 27 octombrie, fapt fără precedent de la începutul concursului, comisia de la Colegiul Transilvania a refuzat să o evalueze pe fosta directoare Maria Ruge. Din informaţiile Crişanei, se pare că cei care au refuzat evaluarea au fost tocmai reprezentanţii consiliului profesoral din cadrul Colegiului. Rugea va fi însă reprogramată. Pe 28 au intrat în concurs profesorii de la „Traian Vuia” şi „Partenie Cosma”. Actualii directori, Daniela Vîlceanu – „Traian Vuia”, a luat examenul cu 133,875, la fel ca Virgil Blage, la Colegiul Economic „Partenie Cosma”, care a fost admis cu 134,25 de puncte.
În ultima zi a lunii octombrie au fost admişi ca director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” – Radu Rus (141,25 puncte) şi Dan Nicolae Peter la funcţia de director al Palatului Copiilor cu 120,375 de puncte.
Nume vechi revin pe poziţii
Cele mai mari surprize s-au înregistrat la concursurile de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. La „Gojdu” a fost o concurenţă foarte mare, pentru postul de director au candidat trei profesori şi pentru cel de adjunct, patru cadre didactice. Cele mai mari note le-au obţinut, pentru funcţia de director, fostul inspector şcolar Florin-Liviu Nicoară (135,4), şi pentru funcţia de adjunct Dorina Iova (131,25 de puncte). Actuala directoare Liana Papagiannis, deşi a candidat pentru ambele funcţii, a luat 115,5 puncte, iar adjuncta Anca Maria Mile, care a candidat şi ea pentru ambele funcţii, a luat 123,625 de puncte.
Tot pe 1 noiembrie s-a dat examen şi pentru conducerea Colegiului Naţional „Iosif Vulcan”, acolo unde Simona Martin a fost admisă cu 131,5 puncte.
Şi la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” a fost concurenţă. Pe 2 noiembrie au susţinut probele patru profesori, doi pentru funcţia de director şi doi pentru adjuncţi. Actuala directoare Cristina Marian a pierdut bătălia cu Livia Muntean. Marian a luat 131,05 puncte, iar Muntean - 143,125 de puncte. Situaţia nu va fi în mod cert pe placul cadrelor didactice de la „Eminescu” care, după cum Crişana scria în 2013, voiau să iasă în stradă pentru că inspectorul şef de atunci, Daniel Negrean, voia să o impună în funcţie pe Livia Muntean, cea care tocmai a luat cea mai mare notă şi care, cel mai sigur, va ajunge directoare în decembrie. În ceea ce-i priveşte pe adjuncţi, cel mai mare punctaj l-a avut Ioan Cadar - 124,725 de puncte.
Tot miercuri s-au mai dat examene pentru funcţiile de directori la Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”, acolo unde Adina Carabas Cozma a luat 136,375 de puncte, şi la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, unde Ruben Filimon va rămâne director cu 141,625 de puncte.
În cele 13 zile de examen, cea mai mare notă a luat-o Gheorghina Bîrlădeanu care, la funcţia de directoare a Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Oradea, a fost admisă cu 147,5 puncte.
Conform calendarului Ministerului Educaţiei, primele rezultate ale concursului vor fi afişate pe 18 noiembrie, urmând ca între 24 noiembrie şi 9 decembrie să fie rezolvate contestaţiile şi să se afişeze rezultatele finale. Ultima etapă o reprezintă validarea rezultatelor în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, proces care se va desfăşura pe 16 decembrie 2016.
Daca faceti naveta insemna ca nu predati la Cluj.Si nici la Arta din moment ce e lipsa de cadre ,nu sun profesori de specialitate,deci vara urmatoare mergeti la concurs.e usor sa denigrezi munca altora ,recunoscuta si de primarie:" Luncan Beniamin sau:Talentul, munca și perseverența elevilor au fost remarcate și apreciate la nivel național. Cele mai valoroase premii sunt cele două premii I obținute cu nota 10 de doi elevi din clasa a XII-a. Astfel, Diana Cuc sub coordonarea prof. Silviu Popa a obținut premiul I la disciplina „Proiectare ambientală”, la Olimpiada Națională de Arte vizuale, Arhitectură și Istoria Artei. .daca s-au pregatit la Cluj intrebatii pe ei.Nici pe siteul liceului de Arte nu apar aceti olimpici deosebiti care au invins clujul unde spuneti c s-au pregatit pt ca ar trebui sa recunoasca ca au rezultate la o sectie pe care vor sa o desfinteze
Le cam da peste nas directoarea de la arte asa-zisilor arhitecti si asa-zisilor artisti, care sunt fosti elevi ai liceului, de nivel mediocru si submediocru iar acum au devenit mari cunoscatori de arta. Bine ca au un post caldut iar noi care am fost cei mai buni in clase , am terminat la cluj, facem naveta in 4-5 scoli ca sa avem catedra. Pt rezultatele la olimpiada la arhitectura ar trebui vazut cate drumuri a facut copilul la cluj, ca sa se pregateasca. Multe frustrari pe aici
Domnule "misu", comentariul dvs este lipsit de relevanta. Ca si eleva a doamnei Muntean, pot spune ca dansa este un profesor minunat. Niciodata nu s-a intamplat ca un elev sa plece de la ora dansei cu lectia neinteleasa. Va asigur ca de la mine din clasa sunt foarte putini care merg la meditatii la istorie, deoarece pregatirea de la ora pe care o face dansa cu noi este suficienta. Dar pana la urma CE RELEVANTA ARE daca da meditatii sau nu? Ea pregateste in particular copii ai caror profesori de istorie sunt DEPASITI. Oare ceilalti canditati nu dau meditatii?! Doamna Muntean este cel mai implicat profesor pe care l-am avut in 12 ani de scoala, si ma simt onorata ca imi este dascal! Asa ca, misule, comentariul tau este unul FARA FOND.
Ai un mod foarte simplist de a analiza lucrurile... Inainte de a emite judecati, informeaza-te. Citeste metodologia de concurs si vei vedea ca a fost un concurs national, deschis oricui ar fi dorit sa participe. Cat despre modul in care ai evaluat-o pe d-mna Muntean ca profesor, te inseli! Sunt parinte al carui copil face istorie la scoala cu dansa, nici vorba de meditatii. Chiar mi-am exprimat dorinta ca al meu copil, fiind in clasa a XII-a, sa faca pregatire suplimentara. Mi s-a spus ca nu e nevoie, ca sunt suficiente orele de la clasa. Si intr-adevar, asa e. Copilul meu stie istorie si invata cu placere, indiferent cate note are la aceasta disciplina. Pacat ca atat de usor se arunca cu vorbe, Misule!
Sotul e subinginer! :))) P.S. Peste tot vor sa puna oameni care il simpatizează pe Bolojan!
Daca Muntean e atât de buna atunci cum se explica faptul ca foarte multi elevi fac pregătire cu ea in particular? De ce nu-i pregateste la scoala, la ore, asa cum ar fi normal! Si nici măcar nu plateste impozit! Sotul lucrează la Ape, unde stim cum se fac angajările. Desigur, pe criterii politice. Doamna are oarece atractie fata de PNL. Si e doar subinginer! Deci e clar ca lumina zilei! Concurs aranjat!
Consider că o persoana este în măsură să facă astfel de afirmații când deține informații clare bazate pe surse sigure, ceea ce în cazul liceului nostru cred că este 90% imposibil. Având-o pe doamna Muntean ca profesoară pot sa afirm clar și răspicat faptul că este un adevărat model pentru persoanele din jurul dânsei dar mai ales pentru elevii pe care îi învață și îi modeleaza pentru ceea ce urmează după terminarea liceului. Livia Muntean este apreciată, respectată și iubită de toți elevii cărora le-a predat de-a lungul timpului. Ne dorim normalitate, deschidere spre valori europene, schimbarea modului de predare în care elevul este tratat ca un individ obligat să se supună, fără drept de replică și mai mult decât atât ne dorim ca cel ce ne conduce să aibă deschidere spre nevoile elevilor, iar într-un sfârșit avem acea persoană capabilă de toate acestea. Făcând parte din colectivul de elevi al liceului cred că sunt în cunoștință de cauză ca să pot să dezaprob faptul că "Situatia nu va fi in mod cert pe placul cadrelor didactice (...)" întrucât profesorii liceului o susțin pe doamna Muntean și se bucură pentru reușita dânsei. Deci, domnule jurnalist, data viitoare când doriți să publicați asemenea articole, verificați întâi dacă ceea ce publicați este cu certitudine adevarat.
Ca eleva a doamnei Muntean sunt profund dezamagita de acest articol, deoarece contine mai multe neadevaruri aduse asupra dansei. Doamna Muntean este atat un profesor, cat si un om minunat. Prin modul in care la cei se raporteaza la cei din jurul ei-prin respect- fie colegi/elevi, dansa merita cu desavarsire sa fie director al CN "Mihai Eminescu", pe langa punctajul luat la concursul de directori. Fiind o eleva a doamnei Muntean, sunt profund dezamagita de neadevarurile aduse asupra acesteia Ca eleva a doamnei Muntean, sunt profund dezamagita de neadevarurile aduse asupra acesteia. Doamna Muntean este atat un profesor, cat si un om exceptional. Datorita respectului pe care ni-l acorda si a implicarii sale atat in educatia noastra, cat si in pregatirea noastra "pentru viata" , doamna Muntean este un profesor respectat si iubit de toti elevii. Noi ne bucuram ca dansa va fi noul director al scolii, pentru ca va aduce o schimbare in bine!
Nu inteleg de unde atata rautate pentru oamenii cu adevarat capabili. Prin acest comentariu doresc sa ii raspund domnului "Ioan". Nu inteleg de ce comentati atata timp cat nu stiti despre ce e vorba si nu cunoasteti nici una dintre cele doua candidate la postul de director la C.N. Mihai Eminescu. Da, dna. Muntean Livia este omul potrivit, fapt ce se vede si in rezultatele concursului. Sunt intr-o clasa de a12-a din acest liceu, si pe parcursul a 4 ani in acest liceu, si inca 8 intr-un altul renumit din oras, pot spune ca nu am intalnit un dascal mai competent (din toate punctele de vedere) si mai devotat decat dna. Muntean. Este printre putinii profesori care pregatesc viitorii absolventi pentru viata, nu doar pentru un BAC la istorie. Nimic nu se compara cu o lectie predata de dansa, de felul in care se dedica meseriei pe care o practica. Este un adevarat model, si nu doar pentru mine, ci pentru toti colegii mei, atat din clasa, cat si din scoala. In plus, am citit toate comentariile postate pana in momentul de fata, nu am vazut injuraturi sau amenintari aduse dnei Marian, doar merite (pe buna dreptate) aduse doamnei Livia Muntean. Mi-ar placea ca oamenii sa nu mai fie atat de rautaciosi si sa nu isi dea cu parerea in subiecte necunoscute pentru ei. Poate atunci si lumea in care traim ar fi una mai buna. :) Ps: Profesorii sa iasa in strada sa protesteze? Pe motiv ca nu o vor pe dna. Muntean? Avem o doamna profesoara din acest liceu printre persoanele care au lasat comentarii, si anume dna. Rodica Lazar, care ii aduce doar laude. Cu asta cred ca am spus tot!
Chiar ca face ce vrea!pentru banchet am cautat diverse locatii ,oferte,pret pana cand ni s-a spus de catre directoare ca banchetul va avea loc strict in 26 mai.Am mai avut de ales intre doua locatii in acea data.Nu stiu daca e cazul sa se implice DNA dar de ce nu putea face banchetul ,ca si in anii trecuti ,miercurea,joia cand era mai ieftin si mai multe locatii de ales,acum trebuie vinerea si doar acolo mai era loc
Concursul pentru postul de director din acest an a reusit sa faca un lucru bun si anume sa reduca din subiectivitatea asociata alegerii conducerii scolilor din Romania. Faptul ca unele cadre didactice contesta rezultatele care sustin superioritatea didactica si manageriala a Liviei Muntean, dovedeste ca educatia din tara asta respinge cu nonsalanta performanta , calitatea si dreptatea, valori care sunt cu ipocrizie predate elevilor.
Pai la Arta directoarea face ce vrea: presdintele consiliului elevilor a fost numit de ea noi am avut dreptul sa votam cu da sau nu, nu sa alegem, iar reprezentantul elevilor in Consiliul de Administratie ,numit,nici nu stim cine este dar sa-l si alegem prin vot
Pe vremuri mai foloseam ziarul la sters geamuri. E clar, de acum nici pentru asta nu va mai cumpar. Risc sa nu mai vad strada prin sticla, de cata minciuna si dezinformare transmiteti.
Parca directorii ,la concurs,trebuiau sa prezinte un plan de dezvoltare nu de desfiintare a unitatii de invatamant.iau punctaj mare daca fac economi la buget desfintand sectii? Si directoru asta a ales neispirat sectia ce nu trebuia desfiintata?
ma surprinde ca nesimtitul ala de filimon nu e saltat de pe scaunul lui cald, e unul cu contul si obrazul gros, un libidinos care nu ezita sa se dea la toate liceencele, de la liceu sau seral, orice intra in biroul lui. o rusine de om. nevasta-sa, profesoara de psihologie, era o ciudata si aia, iar fata lor, o reusita perfecta dintre cei doi. personaj urat, liceu care isi merita conducerea.
Asa este .Si fiul meu este la gojdu pentru ca anul acesta este ultima clasa de arhitectura care termina la Arte si nu se putea inscrie in a IX-a.Ia si el lectii de desen , etc .tot in particular cu profesori de la Arte caci sunt f buni desi nu mai predau acolo caci nu mai sunt ore de arhitectura
A fost cea mai importanta din judet ani trecuti cand obtinea premiul I la Olimpiada Nationala de Arhitectura in detrimentul Colegiului Tehnic de Arhitectura "I.N. Socolescu" din Bucuresti.Am vrut sa imi insccriu baiatul la sectia arhitectura dar dna director mi-a spus ca sectia nu mai exista fiind in desfintare din lipsa de spatiu si de cadre calificate.Pai cum sa nu fie spatiu pentru sectia ce aduce rezultate sau cadre care au pregatit premiantii?Acum fiul meu este la Gojdu si se pregateste in particular cu profrsori care au predat la Arte pentru arhitectura Cluj.Zici ca esti la doctor,nu poti merge la Dr.X la stat pt ca nu sunt fonduri de la CAS dar poti merge tot la Dr.X la clinica privata
Doamna Livia Muntean este atat un dascal, cat si un om exceptional, care merita toate laudele pentru functia obtinuta! Felicitari!
Asa este, Mihai. Nu a fost adusa jignire nimanui. A fost semnalata o incorectitudine legata de modul in care a fost prezentata situatia legata de Eminescu si nu s-a discutat prestatia unei alte persoane. Nu pot, insa, sa nu observ diferentele in limbajul folosit. Cred ca se detaseaza clar calitatea umana a celor doua pozitii. "Sictirul" si "căcatul" pe de o parte , cerintele pentru respect si recunoastere a performantei , pe de alta parte. Lucrurile sunt clare.
Ce ciudat! Ynii dintre cei care comentează aici reinterpretează tot ceea ce s-a scris. Constat că niciun comentariu care exprimă o opinie favorabila doamnei Muntean nu este jignitor sau defăimător la adresa lui Marian. De unde atunci problema celorlalți? Cred că vor doar să provoace scandal. Poate doar atât știu să facă.
Atata timp cat doamna Muntean a castigat concursul,eu cred ca este evident cine isi merita sau nu postul. In ceea ce o priveste pe doamna Marian,asta e alta poveste. Datorita concurslui s a dovedit faptul ca sunt persoane mult mai capabile si bine prgatite decat dansa. Un director trebuie sa isi incurajeze elevii,sa le fie un model dupa care acestia sa se ghideze in viata. Si legat de faptul ca unele cadre didactice au/nu au ceva cu dna Muntean,este o aberatie. Daca respectivii au vrut sa fie in postul de director puteau fain frumos sa se afirme si ei si mai mult de atat,mie imi suna a invidie. Doamna muntean este respectata de absolut toate cadrele didactice din CNMihaiEminescu si nu numai. Asa ca,folosindu va de aceste aberatii nu aveti cum sa schimbati nimic pentru ca alegerile au fost facute si s a facut dreptate! Fiecare se afla unde ii este locul.
In functie de ce ati ales Liceul de arta cel mai important ?Fara concurenta si sa fie foarte important sa castigi un concurs cand esti singurul candidat . Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca nu are habar de arta aceasta asa zisa directoare care de cand a venit a desfiintat cea mai valoroasa sectie a liceului arhitectura In afara de urletele ei nu se aude nimic in liceu . Ar trebui si un control psihiatric al candidatilor la aceste posturi-.
E clar că omul e părtinitor. Uitați aici un exemplu: „Actuala directoare Cristina Marian a pierdut bătălia cu Livia Muntean.” Adică Muntean a câștigat, deci e mai bună. În concluzie, ziaristul ăsta, pus de vechea conducere, de pesediști, liberali, reptilieni, de Soros, rău intenționat, neprofesionist etc., spune cu subiect și predicat că „actuala” e mai bună. Păi dacă avea ceva cu „actuala” scria sec: fosta a luat x puncte, actuala y. Nu spunea că una a fost mai bună ca alta. Și voi săriți în cârd să îl insultați. Pe vremea mea, se făcea școală la Eminescu, nu se înjurau oameni pe forumuri. Trist ce ați ajuns!
Ma da nu inteleg ceva, omu o fi stiind ceva, are sursele lui, de ce il tot contestati? Nu va convine ce a scris? Adevaru doare de multe ori e drept. Dna asta Muntean e omu potrivit? Da ailalti ce avura? Nu i-au convenit ei si altora? Si acu aruncati cu cacat in ei?
să vedem ce spun propriile expresii despre tine: ai folosit "râd isteric", "frate cu cel negru", "pupincurist", "pute", "sictir", "mitici", "feroce", "tzeapa". Esti un/o pozitiv/a. Cu siguranță te simți bine în pielea ta. De fapt esti pozitivul de lângă pozitivă. se înțelege. Mă bucur că vă completați așa de bine.
Sunt socata de ce citesc! Ori sunteti dezinformat...sa fiu eleganta in exprimare ..ori rau intentionat! Ar trebui sa va informati inainte de a va da cu parerea! Este un mare castig ca la conducerea Colegiului Eminescu va fi dna prof.Livia Munteanu, profesor si un OM deosebit!! Domnule, postura d-voastra nu ar trebui sa va permita sa dati informatii sau opini neverificate!!
Mai miticuletzule io cred ca pute a tzeapa
iar sictirul pute a zona de provenienta, de ce oare?
Hai ca rad isteric. Asa zisii comentatori "sportivi" de la Eminescu sunt niste pupincuristi feroce. Acu se dau frate cu cel negru numai sa treacă puntea, nu-i asa mai miticilor? Hai sictir cam pute aici a pnl-ism. Si la gojdu e cam aceeasi poveste. Va doresc sa primiti ce ati oferit si sa dati ce ati primit
"Situaţia nu va fi în mod cert pe placul cadrelor didactice de la „Eminescu” care, după cum Crişana scria în 2013, voiau să iasă în stradă ..." ....CE FEL DE COTIDIAN SUNTETI? cine va coordonează? ce facultate ati terminat? ati făcut o facultate de profil? iată câteva din întrebările pe care și le ridică colectivul de profesori din Colegiul Mihai Eminescu în numele căruia dvs ati ales să vorbiți? "Nu suntem la școală" ni s-a spus...păcat că nu sunteți, pentru că ar fi cazul să învățați în plus despre bun simț și respect. Ar trebui să vă întoarceți să învățați despre jurnalismul autentic și despre informarea corectă. Să vă fie clar și dvs și manipulatorilor! Ne dorim ca doamna Muntean să fie directoare. Este singura șansă spre normalitate.
Sunt neadevăruri în ce privește Colegiul Eminescu, domnule ziarist! Și nu vă fac cinste. De ce o jigniți pe doamna Muntean, care a făcut dovada competenței sale? Nu mai aveți argumente și atunci bârfiti ca la coltul străzii.
N-a vrut sa iasa nimeni in strada in 2013 Dar, cu siguranta, s-ar fi iesit acum, in 2016, daca rezultatele de la concurs erau altele si nu cele care sunt acum. Ne bucuram de viitorul director al scolii, prof. Livia Muntean, care va repune Colegiul Eminescu pe traiectoria bine-meritata!
Domnule jurnalist, nu este cazul sa scrieti aiureli. La Colegiul Eminescu profesorii se bucura pentru schimbarea care va avea loc. Se pare ca aceleasi surse va incurajeaza si dezinformeaza, pacat ca nu puneti pret pe imaginea dvs ca jurnalist. Cerinta informarii corecte va spune ceva?