Prinți, prințese, măști inedite, picturi deosebite, așa a arătat ziua de vineri, pentru iubitorr de frumos. Începând din 1 martie și până la jumătatea lunii, orădenii sunt invitați la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea să trăiască emoțiile carnavalului veneţian prin ochii copiilor.

 

Vernisajul expoziției „Carnaval venețian” a avut loc vineri, 1 martie, de la ora 17.00, la sediul Muzeul Ţării Crişurilor din strada Armatei Române, nr. 1/A.

„Vestea îmbucurătoare este că la această ediție a expoziției s-au înmulțit picturile. Asta pentru că s-a extins mult aria de creație. Expoziția merită vizitată pentru că, dincolo de faptul că reprezintă eforturile importante ale unui club al copiilor care are deja o tradiție pe acest subiect, ea ne prezintă o poveste frumoasă văzută prin ochii micuților”, a spus Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, care i-a felicitat pe cei 30 de copii care și-au încercat măiestria, pictând, făcând măști sau hăinuțe.

Aflată la a şaptea ediţie în acest an, expoziția cuprinde obiecte realizate de elevi cu vârste cuprinse între 5 şi 18 ani, coordonaţi de profesoara Florina Silvia Iepure. Măştile sunt realizate de copii după propria lor imaginaţie, din carton şi ziar.

Expoziția este organizată de Muzeul Ţării Crişurilor, în colaborare cu Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, structura Clubul Copiilor şi Elevilor Marghita şi Asociaţia Culturală Art Flora, și va putea fi admirată la muzeu timp de două săptămâni.

Pe lângă aceasta, până pe 30 iunie, cei interesați pot vizita și expoziția „Transparențe sacre. Icoane pe sticlă transilvănene (sec. XVIII-XIX) din colecția Muzeului Țării Crișurilor”. Icoanele expuse provin din colecţia Secţiei de Etnografie a Muzeului și sunt originare din Nicula, Şcheii Braşovului, Ţara Oltului, Făgăraş, Iernuţeni. Toate sunt expresia talentului unor meşteri țărani. Preţul biletelor este de 8 şi 4 lei, cu acest bilet putându-se vizita şi celelalte expoziţii, cu excepţia celor pentru care s-a stabilit un preţ special.