Recent, a avut loc lansarea cărţii pr. Valeriu Gr. Sima, „Protopopul Martir de la Huedin - material documentar”, ediție îngrijită, studiu introductiv și note de Mădălin-Sebastian Lung, Editura Limes, Cluj Napoca, 2024.

 

Muzeul Orașului Oradea, structură aflată în subordinea Muzeului Țării Crișurilor, a găzduit lansarea unei cărți dedicate protopopului martir al Huedinului, Aurel Munteanu, linșat cu bestialitate (alături de plutonierul Gheorghe Nicula) de către mai mulți etnici maghiari, în data de 10 septembrie 1940, la puțin timp după Dictatul de la Viena, care a rupt pământul Transilvaniei în două.

În fapt, cartea valorifică materialul documentar strâns cu pioșenie de către un preot greco-catolic (trecut mai apoi în perioada regimului comunist la ortodocși, dar revenit după 1989 în rândul corpului sacerdotal greco-catolic), respectiv Valeriu Gr. Sima, cu referire la Aurel Munteanu. De editarea acesteia, dar și de întocmirea studiului introductiv și indicarea unor surse din care publicul larg poate afla mai multe detalii despre contextul epocii, precum și despre viața și activitatea protopopului huedinean s-a ocupat tânărul cercetător Mădălin-Sebastian Lung, licențiat în istorie și geografie, având și un doctorat în acest din urmă domeniu.

Despre însemnătatea demersului de readucere în atenția opiniei publice a „cazului Aurel Munteanu” au vorbit prof. univ dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor, părintele vicar Radu Rus, precum și dr. Ioan Ciorba, șeful Serviciului Muzeul Orașului Oradea, acesta din urmă asigurând și moderarea acestei acțiuni.

Întrucât în rândul publicului s-au aflat și mulți elevi de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, s-a insistat pe prezentarea contextului general din cursul anului 1940 care a dus la Dictatul de la Viena, eveniment urmat imediat de pătrunderea armatei și administrației maghiare în acea parte a Transilvaniei pe care statul român a trebuit să o cedeze Ungariei. În această situație, în multe locuri, împotriva populației românești a fost aplicată o politică de forță, ajungându-se inclusiv la crime în masă (doar la Ip, localitate situată în județul Sălaj au fost ucise, de pildă, 157 de persoane).

În cuvântul său, Mădălin-Sebastian Lung a făcut o scurtă prezentare a biografiei protopopului Aurel Munteanu, evidențiind bogata activitate pe care acesta a desfășurat-o în multiple domenii (religios, cultural, politic, economic). A vorbit, desigur, și despre caracterul acestuia, remarcându-i bunătatea și altruismul.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe din partea editorului și cu discuții cordiale cu cei prezenți.