În acest an, Marele premiu al Festivalul viorii cu goarnă „Dorel Codoban”, unic în lume, a fost câștigat de Rareș Mârza din Borod. Festivalul are ca scop descoperirea de noi talente și încurajarea soliștilor instrumentiști, dar și promovarea viorii cu goarnă.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, în colaborare cu Primăria comunei Roșia, a organizat duminică, 19 august 2018, Festivalul-concurs al Viorii cu Goarnă „Dorel Codoban”, ediţia a VI-a.

Juriul concursului a fost alcătuit din: Leontin Ciucur, directorul Ansamblului artistic profesionist „Crișana”, Adrian Miescu, dirijorul orchestrei ansamblului, și Gheorghe Căbuța - „Stângaciu”, binecunoscutul instrumentist al aceleiași orchestre.

În acest an, Marele premiu al Festivalul viorii cu goarnă, unic în lume, a fost câștigat de Rareș Mârza, din Borod. Premiul I i-a revenit lui Andrei Chirilă din Hotar, Premiul II, lui Raul Berche, din Gepiu, iar Premiul III, lui Marjolijn Mellema din Leiden (Olanda).

Marjolijn Mellema este profesoară de muzică, violonistă împătimită a cântecului bihorean și o adevărată virtuoză a viorii cu goarnă, membră a „Mihai Scarlat Orchestra” din Olanda. Orchestra înființată de românul Mihai Scarlat are în componență instrumentiști olandezi pasionați de muzica populară românească.

Pe lângă numeroasele premii în bani, oferite de organizatori, Marele premiu al Festivalului-concurs „Dorel Codoban” a fost o vioară cu goarnă a meșterului Cornel Palladi din Beiuș.

„Festivalul are ca scop descoperirea de noi talente și încurajarea soliștilor instrumentiști, dar și promovarea viorii cu goarnă, instrument emblematic al județului Bihor. Evenimentul poartă numele regretatului instrumentist și meșter de viori Dorel Codoban, un mesager de reală valoare al artei tradiționale bihorene”, ne-a declarat Mircea Jacan, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Bihor.

După concurs, CJCPCT Bihor a invitat spectatorii la un program folcloric în cadrul căruia au evoluat: „Mihai Scarlat Orchestra” din Olanda, ansamblurile „Floarea Barcăului” din Marghita, „Zestrea Budureșii” din Budureasa, „Codrenii Bihorului” din Roșia, proaspăt câștigător al Premiului I la Festivalul-concurs internațional de folclor „Peștișorul de aur” de la Tulcea. De asemenea, și-au dat concursul interpretele: Daniela Rada, surorile Tomele, Bianca Popa și „Roșienițele”. Spectacolul a continuat cu invitați ai Primăriei Roșia, ansambluri din Hunedoara, Botoșani și „Stelele Bihorului”.