Oradea continuă să fie pe primul loc la numărul de vieți salvate și în 2017, deși numărul de donatori în acest an a fost de doar 7. Luna trecută, coordonatorul de transplant Carmen Pantiș a împărtășit din experiența ei specialiștilor din Filipine, la invitația Institutului de Transplant și Donare Barcelona.

 

În perioada 22 - 24 noiembrie, dr. Carmen Pantiș a fost invitată de profesorul Marti Manyalich, președintele Institutului de Transplant și Donare Barcelona, afiliat Universității de Medicină din Barcelona, să participe la predarea primului curs de coordonare, transplant și donare de organe, desfășurat în orasul Davao din Filipine.

„Am participat împreună cu patru medici spanioli și am predat două cursuri celor 55 de partcipanţi: „Breaking Bad News” (cum să comunici familiei veștile rele) și „Approach of family for organ donation” (abordarea familiei pentru donarea de organe). Colegii din Filipine care au participat la curs sunt medici nefrologi, chirurgi de transplant, asistente terapie intensivă și coordonatori de transplant. Cei mai buni în coordonarea donării de organe sunt Spania și Croația. În Oradea rata de refuz în acest an a fost îngrijorătoare, 14 familii au refuzat donarea de organe. În Filipine rata de donarea e mult mai mică decât în Romania, care are 6,2 donatori la un milion locuitori. În Filipine au un donator la un milion de locuitori, comparativ cu Spania care a avut, în 2016, 43 de donatori la un milion de locuitori. Transplantul de organe reprezintă vieți salvate și fiecare coordonator de transplant din lume poate demonstra, prin munca lui dificilă, că există viața după moarte. Oradea continuă să fie pe primul loc la numărul de vieți salvate și în 2017, deși numărul de donatori în acest an a fost de doar 7. Mulțumim tuturor familiilor care au spus DA pentru Viață din 2008 și până în prezent, în Oradea”, susține Carmen Pantiș, anestezist la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea.