În acest an, din cauza ploii torențiale care a început să cadă vineri seară peste Oradea, manifestarea dedicată împlinirii a 129 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu s-a desfășurat într-un club din oraș, aflat în imediata vecinătate a statuii.

 

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Teatrul „Regina Maria”, în parteneriat cu Revista de cultură „Familia” au organizat vineri, 15 iunie, la Oradea, spectacolul „Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie”. Din cauza ploii torențiale care a început să cadă în jurul orei 21.00, când era programat să înceapă evenimentul, organizatorii au hotărât să aleagă un alt spațiu, aflat în apropierea statuii marelui poet.

„Văzând că plouă și că aparatura pentru sonorizare și pentru lumini putea fi serios afectată, am decis să mutăm spectacolul într-o sală disponibilă a clubului Green Pub, aflat în imediata vecinatate a statuii. Am reușit, în acest fel, să începem spectacolul la timp și să nu afectăm semnificativ calitatea manifestării artistice”, ne-a declarat Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor.

La evenimentul omagial au participat câştigătorii concursului literar de eseuri „Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie” - elevii Horea Sebastian Dobai, Adela Cipleu, Rebeca Tătar, Alexandra Molnar, Gabriela Anamaria Ciorba şi Denisa Şerfezi. Cei prezenți au avut ocazia să-i asculte pe adolescenţi vorbind despre România de ieri, de azi şi de mâine.

„O selecție a textelor aparținând elevilor care au câștigat concursul literar „Ce-ți dorim noi ție, dulce Românie” va fi publicată în numărul din iunie al revistei de cultură Familia. Aceste texte vor fi imprimate pe o hârtie specială și vor fi depuse într-o capsulă a timpului, care va fi așezată în fundația soclului statuii lui Mihai Eminescu, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, la 1 Decembrie 2018, cu interdicția de a fi desfăcută până la 15 ianuarie 2050, când se vor împlini 200 de ani de la nașterea marelui poet, ocazie cu care autorii textelor vor putea conchide în ce măsură gândurile lor s-au împlinit”, a precizat Lucian Silaghi.

Nelipsit de la manifestările omagile dedicate marelui poet, actorul Eugen Ţugulea a încântat, vineri seara, audiența, recitând câteva dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Eminescu.

Înainte de începerea spectacolului, s-au depus jerbe de flori din partea Prefecturii Bihor, a Consiliului Județean Bihor, Primăriei municipiului Oradea și a Direcției Județene pentru Cultură Bihor. De asemenea, după terminarea spectacolului, au depus flori și elevele care au prezentat, în cadrul spectacolului, eseurile cu care au câștigat concursul „Ce-ți dorim noi ție, dulce Românie”, dar și cadrele didactice de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea, în frunte cu directoarea școlii, prof. Daniela Vîlceanu.

La rândul său, Preasfințitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a rostit o rugăciune pentru sufletul robului lui Dumnezeu, Mihai.

Printre cei prezenți la eveniment s-au mai numărat vicepreședintele Consiliului Județean Bihor - Traian Bodea, col. (r) Grigore Bartoș, președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” - Filiala Bihor, Elisabeta Pop, critic de teatru, precum și redactorul șef al revistei Familia, Traian Ștef.

Manifestarea a fost dedicată împlinirii a 129 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu şi a 151 de ani de la publicarea poeziei „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie” în revista „Familia”, fiind parte din manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri.