Sâmbătă, mii de orădeni s-au îndreptat spre biserici şi mănăstiri, pentru a participa la sfinţirea cea mare a apei (Agheasma Mare), care se face o singură dată în an, în 6 ianuarie, şi simbolizează Botezul Domnului în Apele Iordanului.

 

Spre deosebire de anul trecut, când temperaturile au fost extrem de scăzute în această perioadă a anului, de această dată, vremea primăvăratică a fost un bun aliat pentru oamenii care au participat la slujba de sfințire a apei.

La Biserica „Sfântul Apostol Andrei”, una dintre cele mai frumoase biserici din Oradea, au fost pregătiţi aproximativ 5.000 de litri de apă, spre folosul credincioşilor care vor gusta din ea şi pentru sfinţirea caselor şi a naturii înconjurătoare.

Slujba a fost oficiată de către preoţii Vasile Bota şi Ion Alexandru Mizgan, iar la final, preotul Vasile Bota i-a îndemnat pe credincioşi să nu se înghesuie, pentru că apa ajunge la toată lumea. Sfatul preotului a fost urmat de oamenii prezenţi atât în biserică, cât şi pe treptele din faţa lăcaşului de cult.

La Biserica cu Lună, slujba de sfinţire a apei a fost oficiată de către preoţii Teodor Cristea, Ioan Coroban, Ioan Codorean, Dumitru Megheşan, Dumitru Popovici și Liviu Ungur, precum și diaconii Lucian Buzilă și Alin Bala. Aproximativ 5.000 de litri de apă s-au sfinţit, de Bobotează, la această biserică, şi peste 500 de credincioşi, de diferite vârste, au venit, cu acest prilej, pentru a lua acasă Agheasma Mare.

La Catedrala greco-catolică „Sfântul Nicolae”, slujba de sfinţirea a apei a fost oficiată de PS Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, împreună cu un sobor de preoţi. În jur de 2.000 de litri de apă s-au sfinţit pentru credincioşii care au venit în număr impresionant la acest lăcaș de cult.

Boboteaza este unul dintre marile praznice ale Creştinătăţii, încadrat între două duminici speciale şi precedat de o zi de post şi de ajun. Este ziua în care Mântuitorul nostru Iisus Hristos a fost botezat în Iordan, zi în care s-a descoperit Preasfânta Treime omenirii şi în care s-a sfinţit Iordanul şi natura înconjurătoare.

Potrivit învăţăturii Bisericii, Agheasma Mare trebuie băută de credincioşi timp de opt zile, la începutul zilei, pe nemâncate, până la Odovania Praznicului - 14 ianuarie.