Intenţia municipalităţii orădene de a lărgi strada Plevnei pentru a permite un acces mai bun la viitorul pod al Centenarului se izbeşte de opoziţia proprietarilor caselor care urmează să fie demolate. La sfârşitul lunii ianuarie, aceştia au depus, la Primăria Oradea, o petiţie prin care îşi exprimă dezacordul faţă de demolarea clădirilor care le aparţin, cerând găsirea unor soluţii alternative. De asemenea, au promovat o acţiune în contencios administrativ.  

 

Pasarela pietonală de la Centrul de calcul a fost demolată, în locul ei fiind în construcţie Podul centenarului, care ar trebui să fie inaugurat la sfârşitul acestui an. Planurile municipalităţii vizează şi un acces mai bun pentru autovehicule pe viitorul pod, motiv pentru care s-a luat decizia lărgirii străzii Plevnei prin demolarea unui rând de case: pe sensul de mers dinspre strada Tudor Vladimirescu se va lărgi carosabilul pe partea cu numere impare (partea stângă), respectiv pe tronsonul dintre străzile Simion Ştefan şi Călăraşilor/Principatelor Unite se va lărgi carosabilul pe partea cu numere pare (partea dreaptă). Până atunci, se derulează procedura de expropriere a caselor care vor fi demolate. Decizia municipalităţii i-a nemulţumit, însă, pe proprietari. Aceştia se plâng că, la începutul lunii ianuarie a acestui an, au fost vizitaţi, fără înştiinţare prealabilă şi „fără niciun document oficial”, de către o delegaţie a Primăriei Oradea, care i-a anunţat că se vor face exproprieri şi că ar fi indicată găsirea unor alte locuiţe pentru relocare. „Ulterior, s-a comunicat proprietarilor afectaţi „Înştiinţarea” din data de 11.01.2018, prin care se arată că strada Plevnei va fi supusă unei „modernizări” prin exproprierea imobilelor, sens în care se va efectua o vizită a topografilor Primăriei, însoţiţi de un expert evaluator ANEVAR la începutul lunii februarie 2018”, menţionează unul dintre proprietari, Crina Anamaria Meister Nicolaescu. De asemenea, Primăria a anunţat, printr-un comunicat de presă, că până la sfârşitul lunii iunie a acestui an va vira integral contravaloarea caselor expropriate, iar termenul limită stabilit pentru eliberarea imobilelor este 1 martie 2019. În data de 29 ianuarie, proprietarii imobilelor vizate au depus o petiţie la Primăria Oradea prin care anunţă că nu sunt de acord cu demolarea caselor. „Proprietarii au solicitat ca prin studii de fezabilitate corect şi legal întocmite să se identifice şi alte soluţii în ceea ce priveşte problematica traficului auto în zona viitorului pod, soluţii care să nu vizeze demolarea unor construcţii situate în zona istorică a oraşului Oradea, şi s-a propus ca soluţie de trafic circulaţia pe străzile existente în forma actuală (eventual pe două sensuri de circulaţie pe str. Principatele Unite şi/sau pe str. Călăraşilor, asa cum a fost până nu demult) sau prin lărgirea carosabilului străzii Principatele Unite, lărgire care nu ar presupune demolări de construcţii (dat fiind că există zonă verde disponibilă) şi ar solicita un buget de investiţii semnificativ mai mic”, se menţionează într-un comunicat de presă al proprietarilor nemulţumiţi. În comunicat se menţionează „până în prezent nu am primit niciun răspuns la Petiţia noastră şi nici nu am fost convocaţi la discuţii cu reprezentanţii Primăriei”. Proprietarii susţin că „angajaţii Primăriei ridică din urmeri şi spun că nu sunt în măsură să găsească altă soluţie, pentru că aceasta este viziunea”.

 O altă nemulţumire la adresa municipalităţii este legată de faptul că reprezentanţii Primăriei şi evaluatorul s-au prezentat la începutul lunii februarie pentru a face măsurătorile necesare şi fotografii, însă nu au convenit în prealabil cu proprietarii ora şi data vizitei şi fără delegaţie „corect şi complet întocmită care să indice scopul vizitei şi actul administrativ în baza căruia s-a demarat procedura exproprierii”. În aceste condiţii, o parte dintre proprietari au refuzat să le permită acestor accesul pe proprietatea lor, ceilalţi dându-şi acordul intimidaţi fiind de reprezentanţii Primăriei. „În fapt delegaţii Primăriei au uzat de aceleaşi „argumente” incluse şi în răspunsul scris la procedura prealabilă în contencios administrativ iniţiată pentru a obliga Primăria să comunice documentele subsecvente exproprierii. Ne referim la formulări de genul: „ar fi în interesul dvs să colaboraţi în această fază de documentare pentru a preîntâmpina eventualele nemulţumiri ulterioare legate de omiterea evaluării sau subevaluarea bunurilor expropriate”!! Observăm cu stupoare că expropriatorul utilizează inclusiv în scris expresii ce urmăresc intimidarea, cum că s-ar putea face o expropriere şi fără evaluare sau prin subevaluare, lucru complet inacceptabil în condiţiile unui stat de drept”, menţionează Crina Anamaria Meister Nicolaescu.

În comunicat, municipalitatea mai este criticată pentru faptul că nu le comunică proprietarilor raporturile de evaluare, deşi acestea „au fost finalizate şi depuse la Primărie”, „pentru a evita cearta, dat fiind că practica evaluărilor efectuate de Primărie arată că valorile rezultate au fost mereu cu 30-40% sub valoarea de piaţă şi, de multe ori, sub valoarea de impozitare stabilită de însăşi Primăria Oradea în baza de date. Cu alte cuvinte, la plata impozitului casa e scumpă şi situată în zona de impozitare 0, însă la expropriere casa se devalorizeaza brusc”.

Proprietarii mai acuză faptul că „utilitatea publică a exproprierii nu a fost dovedită public în niciun fel”, neapărând cu titlu de recomandare nici în Planul de mobilitate urbană, nici în Strategia integrată de dezvoltare urbana 2017-2023 şi nici în Planul Urbanistic General. „Nu ştim cum justifică Primaria oportunitatea şi urgenţa măsurii exproprierii, includerea ei în cadrul planurilor imediate şi absolut necesare. Analizând propunerea Primăriei din punct de vedere al utilităţii, observăm că Podul Centenarului a obţinut finanţare europeană tocmai pentru că prevede trafic pietonal şi pistă de biciclişti, ştiut fiind faptul că se încurajează scoaterea traficului auto şi a parcărilor auto din zonele centrale şi rezidenţiale, conform directivelor UE privind protecţia mediului şi sănătăţii populaţiei”, se mai arată în comunicat, menţionându-se şi faptul că proiectul pentru construirea Podului Centenarului nu include şi nici nu face referire la demolarea unor case din centrul istoric. O ultimă încercare a proprietarilor de a-şi salva casele de la demolare a avut loc săptămâna trecută, când au depus la Primărie o nouă propunere: strada Plevnei să fie pietonalizată, cu acces pentru bicicilişti pe două benzi de circulaţie, iar casele să fie „modernizate” prin zugrăvire de către artişti locali pe o tematică aleasă, eventual în cadrul unor festivaluri de profil susţinute financiar de administraţia locală „aşa cum au loc în Sibiu şi Cluj Napoca, oraşe cu care Oradea ar trebui să se compare şi să intre în competiţie”.

 

Un proiect de utilitate publică

În privinţa străzii Plevnei, municipalitatea orădeană precizează: „În luna ianuarie toţi proprietarii au fost înştiinţaţi cu privire la proiectul care se derulează în zonă, cu privire la faptul că urmează să fie vizitaţi de reprezentantul primăriei, inclusiv data şi ora, în vederea evaluării imobilelor şi stabilirii despăgubirilor aferente. În 23 ianuarie, am anunţat într-un comunicat de presă ce se va întâmpla pe strada Plevnei. În 5 februarie, specialişii Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, cu topograf şi evaluator, au efectuat vizita la aceste imobile şi s-a început expertizarea imobilelor la toţi proprietarii vizaţi. Evaluarea este în curs, încă nu s-au stabilit sumele”. Pe de altă parte, Primăria Oradea susţine că a trmis un răspuns cu privire la petiţia depusă la sfârşitul lunii ianuarie. „I s-a răspuns doamnei Crina Anamaria Meister Nicolaescu, comunicându-i-se că proiectul continuă, fiind un proiect de utilitate publică. Procedura de evaluare continuă de asemenea, urmând ca toţi proprietarii să fie despăgubiţi. În cazul în care vor fi nemulţumiri, există posibilitatea legală să se adreseze instanţei”, menţionează Primăria Oradea.