La începutul acestui an, pastorul Viorel Clintoc, beiușean stabilit de peste două decenii în Statele Unite ale Americii, a prezentat Consiliului Local Beiuș o propunere a autorităților din City of Green (Ohio) de înfrățire a celor două comunități.

 

Edilul Petru Mlendea-Căluș a promis că autoritățile locale vor acorda importanța cuvenită acestei propuneri și că va veni în fața Consiliului Local cu un proiect de hotărâre referitor la parteneriatul cu așezarea americană menționată. La finalul discuției, s-a stabilit ca, în iulie, când primarul din Green va veni la Beiuș, să fie parafată înfrățirea dintre orașul american și Beiuș. Prin urmare, consilierii locali beiușeni prezenți la ședința din 29 iunie au votat în unanimitate  „proiectul de hotărâre privind aprobarea Înțelegerii de Cooperare dintre Municipiul Beiuș din România și Orașul Green, Comitatul Summit, Statul Ohio, din Statele Unite ale Americii”.

Prezența în România a delegației americane, din care au făcut parte primarul orașului Green, Gerard Neugebauer și pastorii Viorel Clintoc și Valentin Țenț, s-a întins pe durata a șase zile, de luni, 2 și până sâmbătă, 7 iulie, perioadă în care oaspeții americani și gazdele lor beiușene au combinat momentele oficiale, festive, cu deplasări la unii agenți economici din oraș și cu vizitarea câtorva dintre cele mai frumoase obiective turistice ale Bihorului: Peștera Urșilor de la Chișcău, Platoul Padiș sau Băile Felix.

Marți, primarii din City of Green, Gerard Neugebauer și Beiuș, Petru Mlendea-Căluș, au vizitat Colegiul Național „Samuil Vulcan” și Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, unde directorii celor două școli le-au prezentat succint ofertele educaționale propuse de aceste instituții de învățământ.

Ziua de miercuri, 4 Iulie, Ziua Independenței Statelor Unite ale Americii, a fost aleasă, nu întâmplător, pentru semnarea înțelegerii de cooperare dintre Beiuș și City of Green. Evenimentul a avut loc la sediul Primăriei municipiului Beiuș, edilii Gerard Neugebauer și Petru Mlendea-Căluș semnând documentele înfrățirii celor două comunități în prezența consilierilor locali beiușeni și a altor invitați, printre care membrii delegației americane și unii directori de instituții publice.

A urmat un nou moment emoționant: plantarea unui brad în fața Primăriei, prilej cu care edilul din Green a declarat că este onorant să se afle la Beiuș de Ziua Independenței SUA și că arborele sădit aici este un simbol al trainicei prietenii care s-a legat între cele două comunități. De altfel, după cum mărturisea Gerard Neugebauer, un brad a fost plantat, cu aceeași semnificație - prietenia dintre City of Green și Beiuș - și în fața primăriei orașului american al cărui edil este.

Ziua de miercuri, 4 Iulie, s-a încheiat cu dineul dedicat Zilei Independenței Statelor Unite ale Americii.

Dialog fructuos româno-american, la CCI Bihor

Joi, 5 iulie, Ioan Micula - președintele Camerei de Comerț și Industrie Bihor, alături de directorul general, Constantin Badea, a primit vizita informală a delegației conduse de Gerard Neugebauer, primarul orașului american Green (Ohio). Din delegație au mai făcut parte Valentin-Remus Țenț, Viorel Clintoc și Petru Lucaciu. Aceștia au fost însoțiți de primarul municipiului Beiuș, Petru Mlendea-Căluș Petru și de viceprimarul Ovidiu-Constantin Dăescu. 

Discuțiile au vizat modul în care municipalitățile pot atrage investitori, prin oferte care să cuprindă infrastructura necesară, un regim de taxare favorabil și, nu în ultimul rând, predictibilitatea cadrului legal și fiscal la nivel local, dar și național. 

Primarul Neugebauer a subliniat faptul că rețeta succesului municipalității sale constă în încurajarea și sprijinirea investitorilor, prin oferirea unor facilități fiscale consistente, inclusiv prin acordarea de scutiri de taxe, posibilitatea de a achiziționa terenuri cu infrastructura adecvată, la prețuri accesibile și asigurarea unui regim legal stabil și predictibil.

City of Green este o comunitate urbană relativ recentă, așezarea obținând acest statut în anul 1992, când Village of Green a fost declarat oraș de secretarul de stat din Ohio, Bob Taft. City of Green a înregistrat o dezvoltare continuă în cei 26 de ani care au trecut de atunci, concludente fiind cifrele din dreptul veniturilor provenite din taxe și impozite: circa 537 de mii de dolari, în 1992 și 23 de milioane, în prezent. Comunitatea a crescut și din punct de vedere demografic, de la puțin peste 19 mii de locuitori, în 1992, la aproape 27 de mii, actualmente. Cât privește mediul de afaceri, acesta a fost permanent stimulat de administrația locală, ceea ce a generat peste 32 de mii de locuri de muncă în oraș, principalii angajatori fiind: Diebold Incorporated (cu 1588 de salariați, în 2016), Info Cision Management (1185 de lucrători), 1-800 Flowers; Minute Men Incorporated, Fedex Management Services, Group Management Services, Tamarkin Co, Summa Health System sau YMCA.