Sala Arcadia a Teatrului Regina Maria va găzdui marți, 21 martie, de la ora 19.00, de Ziua Internațională a Poeziei, spectacolul recital „Amintiri... Trăiri... Poezii...” (de la „Miorița” la „Balada neamului meu”) susținut de actorul Eugen Țugulea, laureat al premiului UNITER pentru o viață dedicată teatrului și poeziei.

 

A devenit deja o tradiție ca actorul Eugen Țugulea să dedice publicului orădean iubitor de poezie un recital cu versuri alese cu precădere din lirica românească.

„Primul spectacol de poezie l-am susținut în 1969, după ce îmi dădusem demisia de la conducerea teatrului: «Balade populare şi cântice ţigăneşti», care a inclus o selecţie de balade de inspiraţie populară și un colaj de texte preluate din volumul de debut al lui Miron Radu Paraschivescu. Am vrut să mai fac unul cu cele mai frumoase poezii de dragoste, dar am renunțat. După o scurtă pauză, de vreo 30 de ani, în 1999, chiar înainte de ieșirea la pensie, anul 2000 a fost declarat de către UNESCO Anul Internațional Eminescu, așa că m-am hotărât să fac un recital Eminescu. Am jucat spectacolul în vreo 10 localități din Ungaria, unde spectatorii de origine română au auzit probabil pentru prima dată recitându-se Eminescu. Au urmat alte și alte recitaluri, inclusiv cel de anul trecut cu poeții orădeni. În total am susținut 10 recitaluri cu versuri ale poeților români, singurul cu poezie străină fiind «Pe-un om ferice ani în șir... », un spectacol omagial Michelangelo Buonarroti”, rememorează Eugen Țugulea.

Anul acesta spectacolul are o latură profund sentimentală, deoarece adună versuri din recitalurile susținute de-a lungul timpului de către actorul Eugen Țugulea. Momentele lirice vor fi pigmentate cu amintiri și trăiri de care se leagă fiecare poezie, povestite cu mult tâlc și umor.

„«Amintiri... Trăiri... Poezii... » vreau să fie o reuniune între cel care s-a oferit să spună poezia românească și iubitorii de poezie din Oradea, vreau să fie o întâlnire de la suflet la suflet. Poeziile vor fi legate de întâmplări care au legătură cu poezia”, mărturisește Eugen Țugulea.

Va recita versuri ale poeților: Miron Radu Paraschivescu, Mihai Eminescu, George Topîrceanu, Michelangelo Buonarroti, Nichita Stănescu, Tudor Arghezi, Octavian Goga și George Coșbuc.

Prețul unui bilet este de 10 lei, preț unic. Biletele pot fi achiziționate de la agenția teatrului, deschisă marți și joi, între orele 12.00-18.00, miercuri și vineri, între orele 10.00-14.00, și sâmbătă, între orele 11.00-13.00, cu o oră înainte de spectacol de la Sala Arcadia sau online pe Eventim.ro.