Oradea dă tonul - Lecții despre dezvoltare și inovație
Cetatea Oradea a găzduit azi o conferință inedită, dublată de lansarea cărții „Orașul Românesc 4.0”. Ideea conferinței și a cărții lansate a fost legată de „post-infrastructură”, adică ce trebuie să facă un oraș după ce și-a rezolvat problemele de infrastructură, pentru a continua să se dezvolte.
Încă de la începutul evenimentului, Grațian Mihăilescu, de la UrbanizeHub, a subliniat că organizatorii au ales Oradea pentru că are tot ce-i trebuie pentru a fi un oraș 4.0. „Cartea este despre dezvoltare și dorește să stabilească trendurile, direcțiile de dezvoltare ale orașelor românești”, a mai spus Grațian, care a prezentat apoi programul evenimentului. A urcat apoi pe scenă primarul Florin Birta, care a spus că România nu se dezvoltă unitar, că există diferențe mari în ceea ce privește dezvoltarea între anumite zone.
„Noi am încercat mereu să ținem cont de părerea experților și la fel vom continua să facem. Partea de digitalizare și inovare e viitorul. În Oradea am înțeles ce înseamnă noțiunea de echipă. Asta este cheia succesului. În carte, de exemplu, se vorbește mult despre proiecte metropolitane și de când este Ilie Bolojan președinte al Consiliului Județean Bihor suntem parteneri corecți și ne ocupăm împreună de dezvoltare, iar roadele acestei colaborări se vor vedea în următorii ani”, a spus primarul Oradiei. City-managerul Mihai Jurca a vorbit și el despre pașii pe care Oradea, ca oraș, trebuie să-i facă.
„În Oradea mai este de lucru la infrastructură, dar trebuie să ne gândim de pe acum ce vom face apoi. Va trebui să lucrăm la partea de digitalizare, la sustenabilitatea orașului plus punerea în valoare a comorilor pe care le-am moștenit de la înaintași”, a spus city-managerul care a adăugat că lucrarea „Orașul Românesc 4.0” este una foarte bună și că toți cei care vor să dezvolte orașe ar trebui să o citească și să își ia notițe.
Despre dezvoltare și... rățuște!
Tot despre carte a vorbit și Marcel Heroiu, expert al Băncii Mondiale: „Cred că România are nevoie de această carte. Ideea ei a fost să gândim puțin pasul următor. Am ajuns la un nivel destul de ridicat în modernizarea unor orașe din România, în drumul nostru de a încerca să le prindem pe cele din Vest. Este clar că, indiferent cât ne vom chinui, tot vom fi rățuștele rămase puțin în urmă. Soluția ar fi să căutăm metode inovative astfel încât măcar în anumite domenii, pe anumite paliere să fim noi rățuștele care stabilesc direcția și după care alții să se țină. Am ales să lansăm această carte la Oradea pentru că este unul din locurile în care există șansa ca cineva să citească Orașul Românesc 4.0, să înțeleagă ce e în ea și să și implementeze anumite idei”.
Conform organizatorilor, în carte se vorbește despre tehnologia verde, planificare inteligentă, tendințe de dezvoltare urbană până în 2050, guvernanță digitală, inteligență artificială, lifestyle-ul viitorului, comunicații avansate, educație și alte idei care trebuie înțelese din timp pentru a putea genera mai târziu schimbări reale în viața orașelor.
Evenimentul a fost structurat pe 3 piloni: Viziune – prezentări ale unor experți de la Banca Mondială, Investiții – prezentări ale unor companii și start-up-uri locale de succes (cu participarea Ralucăi Muntean – director Dezvoltare Iulius Grup și Alinei Silaghi – Director Agenția Locală de Dezvoltare Oradea), o masă rotundă – despre Inovație și Resurse Umane (cu participarea ministrului Digitalizării și Inovației (online) – Tianu Burduja, a prof. univ. dr. Daniel David (online) – rectorul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, a prof. univ. dr. Constantin Bungău – rectorul Universității din Oradea și a Biancăi Muntean de la Transilvania IT) și pilonul trei Administrație Publică – cu o masă rotundă a reprezentanților administrației publice.
Participanții s-au putut bucura și de un documentar „Orașe competitive: Cluj vs Oradea”, un material în care au fost puse cap la cap două sisteme de dezvoltare competitive pentru a-i inspira pe ceilalți. Evenimentul s-a încheiat la ora 17.00, cu concluzii.
Printre invitați s-au mai aflat: Marcel Boloș - ministru Investiții și Proiecte Europene (online), Ioan Popa – primar Reșița, Ilie Bolojan – președinte CJ Bihor și Alexandru-Claudiu Buciu – primar Lugoj.
Evenimentul a fost organizat de UrbanizeHub, în colaborare cu Primăria Municipiului Oradea și cu Consiliul Județean Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.